Primære arbejdsområder
Helle Max Martin er ekspert på sundhedsområdet med særligt fokus på patientperspektiver og brugerinddragelse. Hun har stor viden om, hvordan patienter håndterer sygdom og de udfordringer, der følger med, hvordan de oplever sundhedsvæsenets indsatser, herunder brugerinddragende tiltag.
Helle arbejder ud fra den forståelse, at patienter, borgere og deres pårørende repræsenterer en særlig position som målgruppe for sundhedsvæsenets indsatser, fordi de mærker virkningen af pleje, behandling og rehabilitering. Undersøgelser af brugerperspektiver er en forudsætning for at kunne udvikle og evaluere sundhedsvæsenet. Hun er optaget af at undersøge, om indsatser og forandringer i sundhedsvæsenet skaber de ønskede resultater – og/eller har utilsigtede konsekvenser – fra et brugerperspektiv. Med det afsæt har Helle bl.a. arbejdet med brugerperspektiver i forhold til sammenhæng, patientsikkerhed, værdibaseret styring, KOL-forløb, kræftbehandling mv.
Helle har desuden mange års erfaring med projektudvikling og -design af forskningsprojekter og analyseopgaver, samt mundtlig og skriftlig formidling af resultater til forskellige målgrupper.
Fra 2014-2019 har Helle i regi af Videnscenter for Brugerinddragelse (ViBIS) arbejdet intensivt med udvikling og implementering af brugerinddragelse på danske hospitaler. I projektet Det brugerinddragende hospital blev metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling rullet ud på 18 afdelinger på Aarhus Universitets Hospital (AUH). Med udgangspunkt i erfaringerne fra AUH blev der udviklet implementeringsværktøjer, som står til rådighed for alle i sundhedsvæsenet, der ønsker at arbejde med de to metoder.
Metoder
Helle Max Martin har omfattende erfaring med kvalitative metoder såsom observation og forskellige typer af interviews – ofte anvendt i kombination. Hun laver både eksplorative undersøgelser og fokuserede analyser som del af et tværfagligt team. Helle har også kompetencer inden for systematiske litteraturreviews.
Helle har desuden stor ekspertise i brugerinddragelsesmetoder såsom fælles beslutningstagning, brugerstyret behandling, organisatorisk inddragelse og brugerinddragelse i forskning og har bl.a. undervist i metoderne.. Helle har desuden arbejdet intensivt med udviklings- og implementeringsprocesser i hospitalsregi, herunder bl.a. forbedrings-tilgangen.
Baggrund
Helle Max Martin er uddannet antropolog fra Københavns Universitet i 2000 med et speciale om forskelsbehandling af patienter på et hospital i det nordlige Ghana. Hun har en ph.d. i antropologi, hvor hun forskede i professionel identitet blandt sygeplejersker i Uganda. Helle skiftede fra en post.doc på KU med fokus på Integrated Management of Childhood Illness i Tanzania til Dansk Sundhedsinstitut (DSI) i 2008. DSI blev siden fusioneret til KORA og senest til VIVE.
I perioden 2014-2019 var Helle Max Martin ansat i Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS). Helle var ansvarlig for implementeringsprojektet Det Brugerinddragende Hospital, som var et samarbejde mellem ViBIS, Aarhus Universitets Hospital (AUH) og Aarhus Universitet (AU).