Inklusion af sygeplejen i helhedsplejen kan kun gå for langsomt
Udgivelsens forfattere:
- Sundhed
- Ældre Sundhed, Ældre
Den brede politiske aftale om sundhedsreformen slår fast, at der pr. 1.1.2027 skal indføres en ny arbejdsdeling mellem kommuner og regioner, hvor regionerne overtager ansvaret for akutsygeplejen, de midlertidige pladser, dele af genoptræningen samt den patientrettede forebyggelse.
Kommunerne bevarer ansvaret for ældreområdet og den almene sygepleje, hvor der lægges op til stor reform, idet helhedspleje (inklusive sygepleje) fremadrettet både skal kunne leveres af private og offentlige leverandører.
Tænk de to reformer sammen
Tidsplanen for implementering af de to reformer er forskudt, idet den nye ældrelov træder i kraft pr. 1.7.2025, mens regeringen først i løbet af 2026 vil fremlægge en mere konkret model for inklusion af sygepleje i helhedsplejen. Det giver nogle transaktionsomkostninger for kommunerne, hvis de først skal omstille sig til helhedspleje eksklusive sygepleje, og derefter omstille sig til helhedspleje inklusive sygepleje.
Hvis det på nogen måde er muligt at tænke foran ved at inkludere sygeplejen i helhedsplejen fra starten i kommunerne eller at sætte turbo på arbejdet med udvikling af en national model, vil det klart være en fordel for at undgå administrativt dobbeltarbejde.
Invester i den almene sygepleje
Sundhedsreformen lægger samtidig op til at styrke den almene sygepleje i kommunerne, der jf. ældrereformen skal leveres som en del af helhedsplejen. Det betyder, at der med lidt held kan imødeses en fremtid, hvor faste, tværfaglige og selvstyrende teams bestående af hjælpere, assistenter, sygeplejersker og terapeuter leverer helhedspleje til borgerne i eget hjem – samtidig med at regionen står for akutsygeplejen og den specialiserede hjemmebehandling med mulighed for supervision.
Det er i princippet en klar arbejdsdeling - med potentiale for at høj kvalitet i indsatsen – men det kræver, at kommunerne investerer i den almene sygepleje og overlader ansvaret for den specialiserede sygepleje til regionerne, som samtidig er klar til at gribe den og levere kommunerne den nødvendige støtte.
Husk at tiden går
Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at tiden går, og at vi står overfor en demografisk udvikling, hvor der indenfor få år imødeses en større mangel på social- og sundhedspersonale.
Det betyder, at der er brug for hurtig og effektiv implementering af nye og smartere løsninger – herunder mindre bureaukrati og mere fleksibel arbejdstilrettelæggelse på tværs af ældre- og sundhedsområdet.
Den brede politiske aftale om sundhedsreformen bidrager med de nødvendige afklaringer, for at kommuner og regioner kan gå i gang med at implementere de nødvendige ændringer. Der bliver nok at se til for alle på sundheds- og ældreområdet i de kommende år.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Publiceret i
NB Ældre