Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­25. august 2016

Forskerhold gransker politikernes aflønning

Hvor meget skal en politiker have i løn, hvis det står til befolkningen? Hvordan synes politikerne selv, de skal aflønnes? Og hvad får de rent faktisk? Det undersøger en række forskere fra VIVE og CBS i et stort forskningsprojekt.

Administration, Demokrati, Folketing- og kommunalvalg, Politikere, Økonomi
Aflønningen er en vigtig brik i relationen – eller ligefrem kontrakten – mellem befolkningen og politikerne. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Lene Holm Pedersen Professor, cand.scient.pol., ph.d. M: 60 63 81 07 leho@vive.dk

Eftervederlag, ministerpensioner og politikerlønninger er emner, der optager mange danskere, og som kan skabe ophedet debat og trække store overskrifter i medierne. De sociale medier gløder, når for eksempel en minister går af efter kort tid på posten og er berettiget til et syvcifret eftervederlag, ligesom politikernes pensionsforhold er genstand for tilbagevendende diskussioner.

Men hvad er egentlig en rimelig aflønning til en politiker, hvis man spørger befolkningen? Hvordan foretrækker politikerne selv at blive aflønnet? Hvilke belønninger får de reelt i dag? Og hvad er de negative konsekvenser af politikerjobbet?
Det er blandt andet disse spørgsmål, som et forskerhold skal finde svar på i et nyt, stort forskningsprojekt ’Rewards at the top’. Det Frie Forskningsråd har bevilget knap 6,2 millioner kroner til projektet, som er et samarbejde mellem CBS og VIVE.

Belønning påvirker tilliden

Projektet består af to hovedspor. Det første omhandler befolkningens og politikernes holdning til aflønningerne – ikke mindst niveauet og sammensætningen af dem – og undersøger, hvordan folks tillid til politikerne har indflydelse på holdningen til, hvordan de skal aflønnes.

Aflønningen er en vigtig brik i relationen – eller ligefrem kontrakten – mellem befolkningen og politikerne. Den har ikke bare betydning for tilliden til politikerne, men i sidste ende også til demokratiet, mener professor på CBS og forskningsleder i VIVE Lene Holm Pedersen, der står i spidsen for projektet.

– Debatten om politikerlønninger, politikerlede og faldende tillid blusser jævnligt op, og den debat håber vi, at vores forskningsprojekt kan bidrage til at nuancere. Målet er ikke at sætte kroner og øre på, hvad en politiker er værd, men at belyse fordele og ulemper ved politikerjobbet, synlige og mindre synlige belønninger, og hvilke former for aflønninger såvel befolkningen som politikerne foretrækker, siger Lene Holm Pedersen.

Bagsiden af medaljen

Det andet hovedspor i forskningsprojektet omhandler den faktiske aflønning. Her undersøger forskerne både positive belønninger som løn og prestige, men også de negative omkostninger i form af eksempelvis sygdom og skilsmisse. Undersøgelsen omfatter både tiden før, politikerne bliver valgt, mens de sidder, og efter de er gået af.

– At kende både de positive og de negative konsekvenser kan give os en mere nuanceret forståelse af, hvad det vil sige at være politiker. Og det er en relevant viden at have i debatten om, hvor meget politikere skal have i løn, og hvordan de skal have den, siger Yosef Bhatti, professor i VIVE.

’Rewards at the top’ går for alvor i gang i februar 2017 og løber frem til 2020. I løbet af de tre år forventer forskerne at udgive ti internationale artikler på baggrund af forskningen.

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, 2020 Citizen Attitudes on Politicians’ Pay: Trust Issues Are Not Solved by Delegation
Videnskabelig artikel, Juni 2019 Rewarding the Top: Citizens' Opposition to Higher Pay for Politicians
Videnskabelig artikel, 2019 Voter reactions to candidate background characteristics depend on candidate policy positions
Undersøgelse i gang, januar 2017 - februar 2021 Rewards at the top
Læs også
  1. Debatindlæg

    Lokale forskelle i kommunal velfærd er en naturlig konsekvens af mindre bureaukrati

  2. Rapport

    Den gennemsnitlige kommune har overskud på regnskabet

  3. Nyhed

    Polarisering og tilslutning til demokratiske normer

  4. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  5. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  6. Blogindlæg

    Den første økonomiaftale i skyggen af krigen i Ukraine

  7. Nyhed

    Is Nordic elder care facing a (new) collaborative turn?

  8. VIVEs kommunetal

    Kommunerne overskrider igen budgetterne for udsatte grupper

  9. Nyhed

    Choice models in nordic long-term care: care managers' experiences of privilege and disadvantage among older adults

  10. Rapport

    Fem fokuspunkter er centrale i kommunernes økonomiske styring af overgangsindsatsen til unge

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os