Oplevelserne af skolereformen har ikke ændret sig det store i 2017, i forhold til da reformen blev sat i gang i 2014. Det er den overordnede konklusion fra fem nye rapporter, som ser på, hvordan lærere, pædagoger, elever, forældre, skoleledere og skolebestyrelser oplever, at reformen påvirker hverdagen i og omkring skolen.
De mange analyser, VIVE har lavet, peger på et par områder, hvor det er særligt værd at være opmærksom i det videre arbejde med at få reformens elementer til at blive en naturlig del af skoledagen:
Sårbare elever
Som noget nyt har forskerne i 2017 lavet en særskilt analyse af sårbare elever på 7. og 9. klassetrin. Analysen viser ikke overraskende, at de sårbare elever trives dårligere og deltager mindre i de faglige aktiviteter end deres klassekammerater. Men derudover er der et par områder, hvor de nye elementer i reformen i særlig grad synes at påvirke de sårbare elever.
Det gælder bl.a. skoledagens længde: Generelt er det godt 8 ud af 10 elever – både sårbare og ikke-sårbare – der angiver, at skoledagen er lidt for lang eller alt for lang. Men flere sårbare elever ligger yderst på skalaen. Således angiver hele 61 procent af de udadreagerende elever, at de finder skoledagen alt for lang, mens 41 procent af de øvrige elever har den opfattelse. Blandt de indadreagerende er andelen 53 procent.
Forskerne ser desuden en tendens til, at de sårbare elever er mindre glade for aktiviteter uden for skolen end deres klassekammerater.
Lidt mindre bevægelse
Mere motion og bevægelse er et centralt element i reformen, men i år kan forskerne spore en lille tilbagegang i, hvor meget eleverne er fysisk aktive i skolen. Det giver både lærere og elever udtryk for. Hvor 78 procent af lærerne i 2015 inddrog motion og bevægelse i undervisningen mindst én gang om ugen, gælder det for 74 procent i 2017.
”Selv om der ikke er tale om en stor tilbagegang, og der kan være flere årsager til udviklingen, så er det værd at være opmærksom på,” påpeger seniorforsker Chantal Pohl Nielsen, der står bag rapporten om elevernes oplevelse af reformen.
”Elevernes svar tyder også på, at de på mellemtrinnet og i udskolingen er mindre fysisk aktive i løbet af en normal skoledag i 2017 sammenlignet med 2015. Samtidig giver lidt færre elever udtryk for, at de kan lide at være fysisk aktiv i skolen,” tilføjer hun.
Lidt mere ro og orden
Til gengæld synes det at gå i den rigtige retning, når det gælder om at skabe arbejdsro blandt de ældste elever. Lærerne vurderer i 2017, at der i udskolingen er lidt mere ro og orden, end de vurderede i 2015. Forskerne finder desuden tegn på, at der er en sammenhæng mellem motion og bevægelse og ro og orden i klassen:
”Vores analyser indikerer, at der er mere ro i klasserne, når læreren i høj grad inddrager motion og bevægelse i undervisningen. Det er et interessant resultat, som kan være relevant at undersøge nærmere,” forklarer seniorforsker Bente Bjørnholt, der har deltaget i arbejdet med læreres og pædagogers oplevelse af reformen.
Mange perspektiver på reformen
Folkeskolereformen følges af et omfattende evaluerings- og forskningsprogram finansieret af Undervisningsministeriet. I programmet indhenter VIVEs forskere løbende data fra elever, lærere, pædagoger, skoleledere, forældre og skolebestyrelsesformænd på udvalgte skoler samt forvaltning og udvalgsformænd i alle kommuner, hvilket giver meget nuanceret viden om reformens modtagelse og indvirkning på livet i og omkring skolen.
Undersøgelserne af de forskellige grupper blev foretaget i første halvår af 2017 og præsenteres i fem selvstændige rapporter
- Chantal Pohl Nilesen, Maria Keilow & Caroline Louise Westergaard: Elevernes oplevelser af skolen i folkeskolereformens tredje år. En kortlægning
- Rasmus Højbjerg Jacobsen, Bente Bjørnholt, Mikkel Munk Quist Andersen og Anne Line Tenney Jordan: Lærere og pædagogers oplevelse af den længere og mere varierede skoledag i folkeskolereformens tredje år. Kortlægning, 2017
- Kasper Skou Arendt, Katrine Baunkjær & Beatrice Schindler Rangvid: Forældres oplevelser af skolen i folkeskolereformens tredje år. Kommenteret tabelrapport
- Vibeke Myrup Jensen, Mikkel Giver Kjer & Peter Rohde Skov: Skoleledernes oplevelser af skolen i folkeskolereformens tredje år. En kortlægning
- Kasper Skou Arendt, Katrine Baunkjær & Beatrice Schindler Rangvid: Skolebestyrelsesformænds oplevelser af skolen i folkeskolereformens tredje år. Kommenteret tabelrapport.
- Debatindlæg
Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever
- Nyhed
Playing the system
- Nyhed
Restricted Childhood, Interrupted Youth
- Rapport
Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge
- Rapport
VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD
- Rapport
Nyt redskab måler science-kapital
- Nyhed
Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob
- Rapport
Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling
- Artikel
Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet
- Vidensindsamling
Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?