Der er også forskelle kommunerne imellem, når det gælder antallet af opstillede kandidater. Her er tendensen, at der er flere kandidater pr. 1.000 stemmeberettigede i de mindre kommuner, hvor antallet af vælgere er lille, end i de større kommuner, hvor antallet af vælgere er stort.
Ser man på kønsfordelingen i kommunalbestyrelserne i 2013, så optog kvinder i gennemsnit tre ud af ti pladser på landsplan. Det tal dækker dog over store kommunale forskelle. Mens kvinderne i nogle kommuner sad på næsten seks ud af ti pladser i byrådet, optog de kun hver tiende plads i andre kommuner.
Analysen er baseret på data fra Danmarks Statistik og Den Danske Valgdatabase.
Baggrund
TV2 Regionerne har bedt VIVE levere en række nøgletal, som TV2 Regionerne ønsker at inddrage i deres dækning af kommunalvalget den 21. november 2017. Nøgletallene bliver løbende publiceret som notater i perioden fra 11. september til 23. oktober 2017.
Med dette notat har TV2 Regionerne ønsket at få belyst spørgsmålet: ”Hvor interesserede er borgerne i det politiske arbejde i kommuner, og hvordan er kønsfordelingen i kommunalbestyrelserne?”. Notatet beskriver valgdeltagelsen til kommunalvalg, antal kandidater pr. 1.000 stemmeberettigede, antal kandidater pr. plads i kommunalbestyrelsen samt kønsfordelingen i kommunalbestyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Udgivelsen indeholder ikke egentlige analyser af årsagerne til udviklingen over tid eller forskellen i valgdeltagelse mv. mellem kommunerne.