Kontakt
For tyve år siden vurderede 56 % af de 77-årige danskere, at de havde et godt helbred. Men der er sket meget med de ældres sundhed siden 90’erne, og i 2017 vurderede 63 % af de 77-årige, at deres helbred var godt.
Tallene stammer fra VIVEs Ældredatabase, der siden 1997 har fulgt udviklingen i danske ældres helbred hvert femte år.
- Overordnet set er udviklingen gået i den rigtige retning. De ældre er mere aktive, ryger mindre, har gode kognitive evner og lever længere. Men samtidig viser Ældredatabasens resultater, at den ældste gruppe har en stor andel, der oplever at have et mindre godt helbred, siger Anu Siren, der er seniorforsker i VIVE.
”Den tredje alder” er et godt sted i livet
Det er især ældre i ”den tredje alder”, som trives godt. Der er tale om en gruppe af personer, som for de flestes vedkommende ikke længere er på arbejdsmarkedet, men som stadig er friske og aktive. 69 % af de 67-77-årige svarer, at de har følt sig glade, afslappet, aktive, friske og udhvilet inden for de seneste to uger. Dette er markant flere end både dem, der er yngre og ældre.
- Det er egentlig ikke så underligt. De fleste mennesker i 60’erne og 70’erne har ikke større fysiske skavanker, og mange har stadig en partner og gode venner. For de fleste er det først i den allersidste del af livet, at de fysiske og kognitive begrænsninger sætter ind, forklarer Anu Siren.
Hun understreger dog, at de danske ældre generelt trives godt og har et godt helbred – især har mændene fået det bedre og lever længere end for 20 år siden.
Danske ældres helbred i procent
Nedenfor er et uddrag af Ældredatabasens resultater fra 2017, der omhandler helbred og livsstil blandt de 52–97-årige danskere:
- 61 % trives godt i deres dagligdag.
- 68 % vurderer, at de har et godt helbred.
- 34 % har eller har haft forhøjet blodtryk (det er dermed den mest udbredte sygdom).
- 51 % dyrker motion mindst én gang om ugen (kvinder er en smule mere aktive end mænd).
- 17 % er rygere.
- 17 % er overvægtige.
Eksempler på udvikling
Det særlige ved Ældredatabasen er, at man kan sammenligene resultaterne over en periode på 20 år. Her er eksempler på udviklingen i danske ældres helbred fra 1997 til 2017.
- I 1997 vurderede 56 % af de 77-årige deres helbred som godt. Dette tal var i 2017 steget til 63 %.
- I 1997 oplevede 53 % af de 77-årige ikke noget fysisk besvær med af udføre en række dagligdagsaktiviteter som for eksempel at gå på trapper, tage tøj på, klippe tånegle og gå i bad. I 2017 var antallet steget til hele 63 % af de 77-årige, der ikke oplevede besvær ved at udføre disse aktiviteter.
- I 1997 dyrkede 32 % af de 77-årige motion mindst én gang om ugen, fx sport, dans eller gymnastik. I 2017 var det hele 52 % af de 77-årige, der motionerede mindste én gang om ugen.
Rapporten indeholder flere tal, der viser danske ældres helbred, sundhed, fysisk- og kognitiv funktionsevne fordelt på forskellige aldersgrupper og årstal.
Fakta om Ældredatabasen
Ældredatabasen indeholder data fra stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse for et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 52 år og derover. Undersøgelsen er blevet foretaget hvert femte år siden 1997. I 2017 svarede 10.062 personer mellem 52 og 97 år på spørgeskemaet. Ældredatabasen er samtidig en forløbsdatabase, der så vidt muligt følger de samme ældre over tid med fem års mellemrum.
Mere fra samme undersøgelse
- Rapport
Social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere deler kernefaglighed, men grupperne løser meget forskellige opgaver i ældreplejen
- Nyhed
Styrket sammenhæng for de svageste ældre
- Rapport
Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser
- Rapport
Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre
- Rapport
Pårørende til langvarigt syge føler mindre belastning efter deltagelse i kursus
- Rapport
Hvordan er livet med synstab?
- Inspirationskatalog
Inspiration til hverdagen med synstab
- Rapport
Tilbud til familier med demens nedbryder tabuer og skaber netværk
- Rapport
Borgere oplever mere tryghed med ’Kom Godt Hjem’-indsats i Horsens
- Rapport
Deltagere i sundhedsvæsenets lederprogram oplever styrkede forbedringskompetencer og styrkede netværk