Kontakt
Stress, ensomhed, selvskadende adfærd, søvnproblemer og lav livstilfredshed er forhold, som mange danske unge kæmper med i hverdagen. Præcist hvor mange unge, der mistrives psykisk, er svært at sige. Men det formodes at være minimum 9-10 procent af de unge kvinder og 3-5 procent af de unge mænd.
Socialstyrelsen har bedt VIVE om at undersøge effekten af forebyggende indsatser og metoder for 16-30-årige unge, som har psykiske mistrivselsproblemer. Resultaterne skal bruges til at understøtte styrelsens videreudvikling af konkrete forebyggende indsatser og metoder.
– Vores undersøgelse bygger på en litteraturgennemgang af mere end 2.800 studier om forebyggende indsatser over for unge med psykiske mistrivselsproblemer. Blandt disse fandt vi 17 studier, der viste dokumenterede positive effekter. Der er en bred spændvidde over de forskellige indsatser. Nogle handler om at forbedre den mentale sundhed generelt, mens andre sigter mod at forebygge en specifik adfærd eller diagnose. Desuden er nogle indsatser skolebaserede, mens andre er forankret i lokalsamfundet, på digitale platforme eller hos den praktiserende læge, forklarer Mai Heide Ottosen, der er seniorforsker i VIVE.
Behov for mere dokumentation af effektfulde indsatser
Psykisk mistrivsel påvirker ikke kun de unge i hverdagen, men øger også risikoen for, at der opstår mentale helbredsproblemer i voksenlivet. De forebyggende indsatser blandt unge er derfor vigtige. De metoder, som indsatserne bruger til at forebygge psykisk mistrivsel blandt de unge, er meget forskellige alt efter, hvilke former for mistrivsel det drejer sig om. En stor del af studierne fokuserer på indsatser, der kan forebygge angst og depression.
– Forebyggelsesmetoderne er logisk nok forskellige alt afhængigt af, hvilke former for mistrivsel der er tale om. Men selv inden for samme område ser vi, at der tages meget forskellige metoder i brug. Det gælder for eksempel forebyggelse af angst og depression. Her har eksempelvis både kognitiv adfærdsterapi, Motivational Interviewing, psykoedukation og mindfulness vist positive resultater, siger Mai Hei Ottosen.
Hun understreger dog, at der er behov yderligere dokumentation, hvis man skal kunne drage mere entydige konklusioner om effekterne af de forskellige forebyggende indsatser over for unge i psykisk mistrivsel.