Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­18. december 2018

Forskere på Aarhus Universitet oplever, at forskningsfriheden er under pres

16 % af forskerne på Aarhus Universitet oplever et pres, når de skal offentliggøre nye forskningsresultater. Forskere fra alle fakulteter oplever pres, og presset kan komme fra både intern og ekstern side. Forskere, der deltager i myndighedsbetjening eller indtægtsdækket virksomhed, er særligt udsatte. Det viser VIVEs undersøgelse.

Styring, Uddannelse, Videregående uddannelse
Hent rapporten Undersøgelse af forskningsfrihed i forhold til offentliggørelse på Aarhus Universitet
Forskerne kan opleve pres fra flere sider. Eksternt kan presset opstå i forbindelse med dataadgang og resultater, der er ubekvemme i forhold til eksterne aktørers interesser. Internt kan presset fx opstå i forhold til kollegers relationer til de eksterne samarbejdspartnere. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Rasmus Højbjerg Jacobsen Projektchef, cand.scient.oecon., ph.d. M: 25 39 57 17 raja@vive.dk

Når forskere på Aarhus Universitet skal offentliggøre nye forskningsresultater, oplever 16 %, at deres forskningsfrihed er under pres. Presset kan komme fra eksterne myndigheder eller samarbejdspartnere eller fra interne kolleger eller ledere. Presset forekommer ikke hver gang og er ikke konstant. Men det er der, viser ny undersøgelse, som VIVE har udarbejdet for Aarhus Universitet.

– Forskerne kan opleve pres fra flere sider. Eksternt kan presset opstå i forbindelse med dataadgang og resultater, der er ubekvemme i forhold til eksterne aktørers interesser. Internt kan presset opstå i forhold til kollegers relationer til de eksterne samarbejdspartnere, ønsket om at fastholde en position i forskningsfeltet eller et pres for publicering, forklarer seniorforsker Niels Ejersbo fra VIVE, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

– Det er forskelligt, hvordan presset kommer til udtryk, det kan være både direkte eller indirekte. Presset kan være intimidering og skældud, og man kan opleve at blive lagt på is. Men det kan også være en tilsyneladende faglig dialog, en forhaling, en påvirkning af miljøet omkring forskeren, eller at nogen håndhæver kontrakten på en striks måde, siger Niels Ejersbo.

Der er pres i alle fakulteter

VIVEs undersøgelse viser, at presset er et problem på tværs af alle de fire fakulteter, der har deltaget i undersøgelsen: alle stillingskategorier, køn, forskningsopgaver og finansieringsformer.

– Sandsynligheden for at opleve et pres er større blandt forskere, der deltager i myndighedsbetjening og indtægtsdækket virksomhed (IDV). Resultaterne viser dog også, at samarbejdet med eksterne aktører oftest opleves som positivt af forskerne, siger Niels Ejersbo.

16 % af de forskere, der har besvaret VIVEs undersøgelse, har oplevet pres. Det er ikke alle forskere, der oplever pres, og sommetider får presset ikke følger.

Opbakning efterlyses

Forskerne i undersøgelsen peger på et behov for, at ledelsen i højere grad viser, at de bakker op om de enkelte forskere, når der opstår pres. Derudover siger forskerne fra Aarhus Universitet, at flere fakulteter allerede har gode initiativer, som med fordel kan bredes ud på tværs af fakulteterne.

Om undersøgelsen

VIVE har modtaget svar på en omfattede spørgeskemaundersøgelse fra 1.488 forskere. Det er en svarprocent på 34 %. Derudover har VIVE gennemført kvalitative interview med 30 forskere og 10 institutledere. Af hensyn til respondenternes anonymitet har rapporten fra VIVE ikke konkrete eksempler på projekter, hvor forskerne har oplevet pres i forhold til offentliggørelse.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 19. december 2018 Undersøgelse af forskningsfrihed i forhold til offentliggørelse på Aarhus Universitet
Læs også
  1. Arrangement

    Digital årskonference i Dansk Evalueringsselskab

  2. Rapport

    Tre vigtige temaer for faglig ledelse af dagtilbud

  3. Nyhed

    Targeted school‐based interventions for improving reading and mathematics for students with or at risk of academic difficulties in Grades K‐6: A systematic review

  4. Nyhed

    Protocol: Service learning for improving academic success in students in grade K to 12: a systematic review

  5. Nyhed

    Uncertain occupational expectations at age 19 and later educational and labour market outcomes

  6. Undersøgelse i gang

    VIVE rådgiver om og evaluerer Buurtzorg-projekt om værdig ældrepleje i Syddjurs

  7. Nyhed

    Kommunale nyskabelser under covid-19-krisen

  8. Rapport

    Undervisningspraksis løfter svage elever mere end fagligt stærke elever

  9. Nyhed

    A multi-sensory tutoring program for students at risk of reading difficulties

  10. Nyhed

    Betydningen af anbringelsestype for anbragte børns skoleresultater

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os