Kontakt
Kommunerne er inddelt efter en skala fra 0 til 16, hvor 0 er mindst og 16 er mest socialt udsat. Indekset er baseret på fire parametre, som er forældres indkomst, tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelse, og om barnet vokser op med en enlig forsørger.
Udsatte familier har fået det sværere
Rapporten ’Børn og unge i Danmark 2018’ er blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 7.697 børn og unge og viser udviklingen i børn og unges trivsel og velfærd de seneste otte år. Den belyser for eksempel deres materielle velfærd, helbred, selvvurderet trivsel, sociale relationer og fritidsliv. Og netop når det gælder den materielle velfærd, så ser forskerne også en tendens til øget social polarisering:
– Vi ser en række tegn på, at de børnefamilier, der har det svært og har få ressourcer, er mere belastede i dag, end de var for otte år siden. Og vores undersøgelse tyder på, at det ikke kun påvirker børnenes materielle vilkår, men også deres mulighed for eksempelvis at gå til sport eller andre fritidsaktiviteter, siger Mai Heide Ottosen.
Blandt undersøgelsens mange andre resultater er:
- At børn og unge i dag er markant mere sammen online, end de er i den virkelige verden
- At trivslen i skolen daler
- At flere skilsmissebørn har fået deleordninger
- At flere unge oplever psykisk mistrivsel
- At unge drikker mindre og er ældre, når de har sex første gang
- At de større børn og unge får for lidt søvn
- At 40 procent børn og unge med indvandrerbaggrund lever i familier, hvor ingen voksne har arbejde. Det samme gælder 8 procent af etnisk danske børn.
Rapporten finansieret af VELUX FONDEN og Bikubenfonden og er den tredje i en række. To tidligere rapporter udkom i 2010 og 2014.