Unge sætter pris på tætte og fortrolige relationer til deres forældre. Nære familiebånd styrker de unges oplevelse af handlefrihed - vel at mærke hvis forældrene involverer sig på en måde, som opleves som hjælp og støtte og ikke som kontrol og overvågning.
Sådan lyder en af de overordnede konklusioner i et nyt notat om opdragelse og familieliv. Notatet er tredje og sidste del af en kortlægning om opdragelse, som VIVE har udarbejdet for Børne- og Socialministeriet. Kortlægningen bidrager med viden til ministeriets initiativ ”Opdragelsesdebatten”, der er sat i gang i foråret 2018.
Unge, der flytter tidligt hjemmefra, er en udsat gruppe
Analysen i det tredje og sidste notat viser, at unge, der flytter tidligt hjemmefra, kommer fra mindre ressourcestærke hjem, og de har oftere forældre, der er skilt. De trives gennemsnitligt dårligere personligt og uddannelsesmæssigt end hjemmeboende unge. De har en dårligere psykisk trivsel, har i højere grad prøvet hash, er oftere droppet ud af deres uddannelse og har dårligere karakterer med sig fra folkeskolen.
- Sammenhængen mellem tidlig fraflytning og dårligere trivsel skyldes ikke nødvendigvis selve det at flytte hjemmefra. Vi kan blot konstatere, at de samlet set er en udsat gruppe, der i højere grad er i risiko for marginalisering, siger Karen Margrethe Dahl, som er analytiker hos VIVE og står bag analysen.
Curling-forældre udgør en ret lille andel
Et andet af analysens fokusområder er begrebet curling-forældre.
- Der findes ikke en præcis definition af begrebet curling-forældre, men vi har ved at udnytte det indsamlede datamateriale forsøgt at indfange nogle af de karakteristika, som man typisk knytter til det nogle i daglig tale kalder ”curling-forældre”. Curling-familien er kendetegnet ved et højt niveau af hjælp fra forældrene til de unge, og omvendt er der en relativ lav deltagelse i husarbejde fra de unges side, forklarer Karen Margrethe Dahl.
Andelen i det indsamlede datamateriale, der på den baggrund kan siges at tilhøre curling-familie-kategorien, udgør 6 % og er således ikke meget udbredt blandt familier med unge.
Analyserne viser, at curling-familierne lidt hyppigere er at finde i familier med et højt uddannelsesniveau og i kernefamilier. Det samme gælder for familier, hvor forældrene yder et højt niveau af hjælp, og hvor de unge selv deltager i husarbejdet. Omvendt er niveauet af forældrehjælp lavere i familier med lavt uddannelsesniveau og i skilte familier.
Unge, der får hjælp og selv hjælper, trives bedst
Analysen viser også, at det spiller en rolle for de unges personlige og uddannelsesmæssige trivsel, hvor meget hjælp, de modtager fra deres forældre. De unge, der modtager meget hjælp og selv bidrager med husarbejde, trives bedre end unge, der modtager mindre hjælp.
- Vores analyse viser, at der ikke er grund til at tro, at et højt niveau af forældrehjælp har en negativ betydning for unges personlige og uddannelsesmæssige trivsel, siger Karen Margrethe Dahl fra VIVE.