Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­27. maj 2018

Hjælpsomme og nærværende forældre er godt for unges trivsel

Unge, som får meget hjælp fra deres forældre og selv hjælper til derhjemme, trives bedst, både personligt og i deres uddannelse. Unge, der flytter tidligt hjemmefra, er til gengæld en udsat gruppe. Det viser en ny analyse, som bidrager med viden til Børne- og Socialministeriets initiativ ”Opdragelsesdebatten”.

Børn og unge, Familie, Social arv og mobilitet
Hent notatet Kortlægning af viden om opdragelse

Kontakt

Karen Margrethe Dahl Chefanalytiker M: 33 48 09 39 kmd@vive.dk

Unge sætter pris på tætte og fortrolige relationer til deres forældre. Nære familiebånd styrker de unges oplevelse af handlefrihed - vel at mærke hvis forældrene involverer sig på en måde, som opleves som hjælp og støtte og ikke som kontrol og overvågning.

Sådan lyder en af de overordnede konklusioner i et nyt notat om opdragelse og familieliv. Notatet er tredje og sidste del af en kortlægning om opdragelse, som VIVE har udarbejdet for Børne- og Socialministeriet. Kortlægningen bidrager med viden til ministeriets initiativ ”Opdragelsesdebatten”, der er sat i gang i foråret 2018.

Unge, der flytter tidligt hjemmefra, er en udsat gruppe

Analysen i det tredje og sidste notat viser, at unge, der flytter tidligt hjemmefra, kommer fra mindre ressourcestærke hjem, og de har oftere forældre, der er skilt. De trives gennemsnitligt dårligere personligt og uddannelsesmæssigt end hjemmeboende unge. De har en dårligere psykisk trivsel, har i højere grad prøvet hash, er oftere droppet ud af deres uddannelse og har dårligere karakterer med sig fra folkeskolen.

- Sammenhængen mellem tidlig fraflytning og dårligere trivsel skyldes ikke nødvendigvis selve det at flytte hjemmefra. Vi kan blot konstatere, at de samlet set er en udsat gruppe, der i højere grad er i risiko for marginalisering, siger Karen Margrethe Dahl, som er analytiker hos VIVE og står bag analysen.

Curling-forældre udgør en ret lille andel

Et andet af analysens fokusområder er begrebet curling-forældre.

- Der findes ikke en præcis definition af begrebet curling-forældre, men vi har ved at udnytte det indsamlede datamateriale forsøgt at indfange nogle af de karakteristika, som man typisk knytter til det nogle i daglig tale kalder ”curling-forældre”. Curling-familien er kendetegnet ved et højt niveau af hjælp fra forældrene til de unge, og omvendt er der en relativ lav deltagelse i husarbejde fra de unges side, forklarer Karen Margrethe Dahl.

Andelen i det indsamlede datamateriale, der på den baggrund kan siges at tilhøre curling-familie-kategorien, udgør 6 % og er således ikke meget udbredt blandt familier med unge.

Analyserne viser, at curling-familierne lidt hyppigere er at finde i familier med et højt uddannelsesniveau og i kernefamilier. Det samme gælder for familier, hvor forældrene yder et højt niveau af hjælp, og hvor de unge selv deltager i husarbejdet. Omvendt er niveauet af forældrehjælp lavere i familier med lavt uddannelsesniveau og i skilte familier.

Unge, der får hjælp og selv hjælper, trives bedst

Analysen viser også, at det spiller en rolle for de unges personlige og uddannelsesmæssige trivsel, hvor meget hjælp, de modtager fra deres forældre. De unge, der modtager meget hjælp og selv bidrager med husarbejde, trives bedre end unge, der modtager mindre hjælp.

- Vores analyse viser, at der ikke er grund til at tro, at et højt niveau af forældrehjælp har en negativ betydning for unges personlige og uddannelsesmæssige trivsel, siger Karen Margrethe Dahl fra VIVE.

FAKTA om undersøgelsen

Dette notat er tredje og sidste del af

  • ’Kortlægning af viden om opdragelse’, som VIVE har udarbejdet for Børne- og Socialministeriet.
  • Kortlægningen bidrager med viden til ministeriets initiativ ”Opdragelsesdebatten”, der er sat i gang i foråret 2018 og beskæftiger sig med tre temaer:
    • Familietid og hverdagsliv
    • Pligter og Ansvar
    • Selvstændighed og Fællesskab
  • Kortlægningen er baseret på:
    • Eksisterende forskning i unges familierelationer og forældres opdragelsespraksis.
    • Nye og statistiske analyser baseret på VIVEs Årgang 95-undersøgelse. Det er en forløbsundersøgelse af unge født i 1995.

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 13. april 2018 VIVE har kortlagt viden om opdragelse
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  4. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  5. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  6. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  7. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  8. Rapport

    Sådan bygger vi videre på coronanedlukningernes virtuelle patientkonsultationer

  9. Rapport

    Frivillige familievenner er god støtte for pressede småbørnsfamilier

  10. Undersøgelse i gang

    VIVE undersøger normeringer i de danske fritidstilbud

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os