Kontakt
Den seneste kortlægning af hjemløshed fra 2017 viser, at mere end 1.600 kvinder i Danmark lever som hjemløse. Det er en stigning på 23 procent sammenlignet med antallet af hjemløse kvinder i 2015.
VIVE har netop udgivet rapporten Hjemløshed blandt kvinder i Danmark, som bygger på 50 interview med hjemløse kvinder samt 22 interview med ledere og medarbejdere fra 11 sociale tilbud på hjemløseområdet i forskellige dele af Danmark.
”Hver kvinde har deres helt egen unikke historie, men samtidig viser undersøgelsen en række fællestræk hos mange af kvinderne. Det er et udbredt mønster, at de hjemløse kvinder ofte kæmper med både psykiske problemer og sociale problemer – og mange af kvinderne er på et tidspunkt blevet sat ud af deres tidligere bolig eller har været igennem et svært brud med en partner,” siger seniorforsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen.
Han understreger, at de hjemløse kvinder både er kvinder, der har været socialt udsatte hele deres liv, og kvinder, der i deres voksenliv har været ude for begivenheder, der har gjort livet vanskeligt at håndtere.
Sofaer hos venner tages flittigt i brug
Mange kvinder lever en lang periode i ”skjult hjemløshed”, når de har mistet deres bolig. Her overnatter de på sofaer hos familie, venner og bekendte, og der går derfor lang tid, før de henvender sig på de sociale tilbud som herberger og forsorgshjem.
”På den ene side er det en ressource for de hjemløse kvinder, når de har et netværk, de kan trække på. På den anden side slider det også på kvindernes ofte sparsomme netværk, når de overnatter hos deres venner og bekendte. Vi ser derfor, at mange kvinder først opsøger hjælp, når de ikke længere kan finde overnatningsmuligheder i omgangskredsen,” forklarer Lars Benjaminsen.
Behov for langsigtede løsninger
På trods af mange fællestræk har kvinderne forskellige behov for støtte, når de akut står i en hjemløshedssituation. For eksempel efterspørger nogle kvinder flere tilbud, der udelukkende er henvendt til kvinder, mens andre foretrækker tilbud, der både er henvendt til mænd og kvinder. Uanset kvindernes forskellige situationer og ønsker, så er det i alle tilfælde nødvendigt at tænke i langsigtede løsninger.
”Der er et stort behov for at finde permanente boliger til kvinderne, for med den nuværende boligmangel kommer kvinderne ofte til at opholde sig i lang tid på de midlertidige tilbud. Desuden ser vi et behov for at sikre den rette støtte, når kvinderne flytter i egen bolig. Og sidst, men ikke mindst, er der også et behov for at skabe bedre sammenhænge mellem indsatser – det er for eksempel vigtigt at koordinere den sociale indsats med jobcentrene og behandlingstilbud inden for psykiatrien,” understreger Lars Benjaminsen.
Rapporten Hjemløshed blandt kvinder i Danmark er bestilt af satspuljepartierne og Børne- og Socialministeriet som et led i udmøntningen af satspuljen for 2018.
Mere fra samme undersøgelse
- Nyhed
Workshop on soldiers
- Rapport
Evaluering af lov om styrket forældreansvar
- Rapport
Indsats støtter forældre med anbragte børn
- Rapport
Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder
- Nyhed
En tværsnitsundersøgelse af forholdet mellem markarbejderes rolleidentitet og deres skønsmæssige beslutningsadfærd i forhold til borgere
- Undersøgelse i gang
VIVE evaluerer syv projekter, der skal mindske alvorlig mistrivsel
- Nyhed
Trade-offs between work-first and language-first strategies for refugees
- Rapport
Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022
- Nyhed
Non-Western Immigrants, the Transition from School to Education and to Work and NEET Status
- Nyhed
Vive: Lysten og evnen til at tage en ekstra tørn er vidt forskellig blandt seniorer