Kontakt
Det er slut med lange, tunge og komplicerede sagsbehandlingsgange, som borgerne på psykiatri- og handicapområdet i Fredericia Kommune tidligere er blevet mødt med. Nu kan borgere med handicap, sindslidelser og sociale problemstillinger henvende sig ét sted, hvis de har brug for hjælp fra kommunen. Tilbuddet hedder Din Indgang og er placeret i et rækkehus, hvor der er lagt vægt på at skabe en hyggelig atmosfære og give borgerne skræddersyede forløb, der hjælper dem her og nu.
”Med Din Indgang tilbyder Fredericia Kommune borgere med fysiske og psykiske handicap en hurtig og direkte adgang til hjælp i kommunen. Det er et interessant projekt, som ligger i tråd med den tendens, vi ser inden for socialområdet, hvor der de seneste år er kommet et stærkere fokus på at understøtte borgernes rehabilitering gennem individuelle indsatser,” siger Pia Kürstein Kjellberg, der er Forsknings- og analysechef hos VIVE.
Meget tyder på, at Fredericia Kommune med Din Indgang er på rette vej. VIVEs evaluering viser, at borgere, pårørende, medarbejderne og samarbejdspartnere er enige om, at Din Indgang er en god forebyggende indsats. Desuden finder flere af de særligt udsatte borgere det lettere at henvende sig her end at skulle trække et nummer og stå i kø i Borgerservicecentret.
Potentiale for endnu bedre samarbejde
Borgerne i Fredericia Kommune har kunnet søge hjælp hos Din Indgang siden september 2016. Tilbuddet udspringer af kommunens ønske om at møde borgerne på en ny måde, hvor fokus er på borgerens ressourcer og en hurtig forebyggende indsats.
Evalueringen fra VIVE viser, at dette er lykkedes et langt stykke hen ad vejen, men der er stadig plads til forbedringer et år efter implementering af Din Indgang. For det første skal man finde den rette form og niveau for dokumentation og at skabe et tættere samarbejde mellem Din Indgang og resten af forvaltningen. For det andet er der behov for en ekstra indsats over for de borgere, der ikke henvender sig af sig selv. Og for det tredje ligger der en udfordring i at finde den rette måde at inddrage frivillige og peer-medarbejder i Din Indgang på.
”Der kan være mange forskellige forhold knyttet til det at have et handicap. Det kræver, at vi arbejder klogt og på nye måder for at skabe helhed og sammenhæng. Det er vigtig at være opmærksom på, at en hurtig forebyggende indsats ikke er løsningen på alt. Det er den tidlige og den forebyggende indsats derimod. Evalueringen viser, at vi med Din Indgang har fat i nogle rigtige greb, men der er fortsat meget læring til andre dele af forvaltningen,” siger Annemarie Zacho-Broe, Kommunaldirektør, Fredericia Kommune.
Din Indgang går nu ind i anden fase af projektet, hvor der blandt andet vil være fokus på de muligheder for forbedringer, som VIVEs evaluering fremhæver. Kommunen ønsker blandt andet at udbrede projektets gode resultater til hele Voksenområdet i kommunen og skabe bedre sammenhæng i indsatsen både internt i kommunen og i samspillet med almen praksis og den regionale psykiatri.