Kontakt
Flere borgere søger hjælp i socialpsykiatrien i dag end tidligere, og de har andre og mere komplekse problemer. Det er opfattelsen blandt 37 ledere og medarbejdere fra socialpsykiatrien i fire kommuner, som VIVE har interviewet til en undersøgelse af de opgaver og udfordringer, som socialpsykiatrien aktuelt står overfor. Undersøgelsen er lavet for Kommunernes Landsforening.
Nye borgerhenvendelser kræver faglig omstilling
Af interviewene fremgår det, at lederne og medarbejderne i socialpsykiatrien blandt andet oplever en stigning i antallet af sårbare og skrøbelige unge med forskellige former for komplekse problemstillinger. Det er især unge mænd, som samtidig med en psykisk lidelse også har misbrugsproblemer, og yngre kvinder med spiseforstyrrelser eller emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse. Derudover oplever de interviewede også en tilgang af flere borgere, som udover deres psykiske lidelser også har fysiske plejebehov. Det sker i takt med, at der bliver flere ældre beboere på de socialpsykiatriske botilbud.
Gruppen af borgere, der søger hjælp i socialpsykiatrien, har ændret sig, og sammen med de mere komplekse støttebehov, der følger med, stiller det nye krav til medarbejderne og måden, de løser deres arbejdsopgaver på. Medarbejderne har derfor i højere grad brug for at kunne omstille sig fagligt til de nye problematikker, de skal kunne håndtere.
Øget pres på behandlingspsykiatrien flytter opgaver
Tilgangen til socialpsykiatrien af borgere med nye typer af problemer og nye krav til medarbejderne skal også ses i sammenhæng med, at der samtidig sker ændringer i behandlingspsykiatrien. Den er blevet koncentreret på færre sygehuse, og det er blevet langt vanskeligere at få borgere med svære psykiske vanskeligheder indlagt. Indlæggelserne er også typisk af kortere varighed. Det stiller krav om en mere intensiv og fleksibel indsats i socialpsykiatrien.
Nye metoder skal understøtte opgaveløsningen
Undersøgelsen i de fire kommuner viser, at flere af kommunerne allerede har sat gang i omfattende omstillingsprocesser for at håndtere de ændrede målgrupper og de nye opgaver. Det sker blandt andet ved at uddanne medarbejderne til at bruge recovery-orienterede og rehabiliterende indsatser, der skal understøtte, at borgere med psykiske vanskeligheder bedre kan mestre eget liv.
Den rette brug af socialpædagogisk støtte kan hjælpe flere borgere til at klare hverdagen og i en del tilfælde gøre det muligt at bo i egen bolig i stedet for på et botilbud. Mange borgere vil gerne undgå at komme på et botilbud, hvis det kan lade sige gøre. Men det kræver, at den individuelle hjælp er til rådighed. Det kræver, at der er mulighed for, at give en specialiseret og mere intensiv, systematisk og fleksibel bostøtte.
Der er dog også kommuner, der ikke er lige så langt i denne omstillingsproces, og hvor der stadig er et betydeligt potentiale for at udvikle indsatserne til at håndtere de nye og mere komplekse støttebehov hos borgerne i socialpsykiatrien.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er bestilt af Kommunernes Landsforening. Den er baseret på kvalitative interview med ledere og medarbejdere i socialpsykiatrien i alle fire kommuner, ligesom der i alle fire kommuner er interviewet en forvaltningschef med overordnet ansvar for området. Der er i alt interviewet 37 personer. De fire kommuner indgår anonymt i undersøgelsen.
Mere fra samme undersøgelse
- Webinar
Webinar: Støtte til udsatte børn og unge i Danmark: Trends i politik, professioner og lovgivning
- Webinar
Webinar: Child protection in Finland: Recent trends in political debates, support systems and legislation
- Webinar
Webinar: Barnevern i Norge under utvikling. Trends i politisk debatt, lovgivning og stønadsystem
- Rapport
Målrettet støtte har skabt trivsel for udsatte borgere med grønlandsk baggrund
- Webinar
Se webinaret: Social barnavård i Sverige: Trender i politik, profession och lagstiftning
- Rapport
Fælles ferier bygger bro mellem børn og voksne på grønlandske døgninstitutioner
- Undersøgelse i gang
Hvordan kan behandling til personer, der har været udsat for seksuelle overgreb, styrkes?
- Rapport
Få, gennemgående medarbejdere styrker sammenhængen i pleje og hjælp til ældre borgere
- VIVEs kommunetal
Befolkningssammensætning og geografi har stor betydning for, hvor mange penge kommuner bruger på velfærd
- Nyhed
Døralarmer, trædemåtter og kamerakig kan styrke omsorgen for særligt sårbare borgere