Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­21. august 2018

VIVE udvikler ny demografimodel til Esbjerg

VIVE har beskrevet og sammenlignet demografimodellerne på dagtilbuds-, skole- og ældreområdet i Esbjerg Kommune med demografimodeller i to sammenligningskommuner – især på ældreområdet er der forskelle i modellerne. Det er også på dette område, VIVE har udarbejdet en ny demografimodel for Esbjerg Kommune.

Kommune, Ældre, Økonomi

En demografimodel kan kort beskrives som en model, der regulerer budgettet til et sektorområde ved at gange et enhedsbeløb pr. borger – altså det, en ekstra borger koster på området ­– med den forventede ændring i antallet af borgere i de relevante målgrupper. 

Serviceeftersyn af demografimodeller

I Esbjerg Kommune har forligspartierne bag budgettet for 2018-2021 ”Vækst og Velfærd” besluttet at afsætte midler til at sikre, at serviceniveauet for dagtilbud, sundhedsplejen, skole- og ældreområdet ikke reduceres, når der sker ændringer i befolkningssammensætningen. Forligspartierne har i den forbindelse vedtaget, at der skal foretages et serviceeftersyn af demografimodellerne frem mod budgetlægningen for 2019. Esbjerg Kommune har derfor bedt VIVE om at udarbejde en analyse af kommunens eksisterende demografimodeller samt at udarbejde en ny demografimodel på området Sundhed og Omsorg (ældreområdet).

Forskelle på tværs af sektorer og kommuner

Sammenligningerne af demografimodellerne i de tre kommuner viser, at der er forskelle mellem modellerne både på tværs af sektorområder og mellem kommunerne.

På skoleområdet bruger to af kommunerne en klassetalsbaseret model, mens den tredje kommune anvender en elevtalsbaseret model. På dagtilbudsområdet har de tre demografimodeller væsentlige fællestræk. Her sker demografireguleringen på baggrund af et enhedsbeløb, der beregnes ved at opgøre de udgifter, der vurderes at afhænge direkte af antal passede børn i kommunen. På dagtilbudsområdet beregner alle tre kommuner nye enhedsbeløb årligt.

Demografimodeller varierer mest på ældreområdet

På ældreområdet finder man de største forskelle i kommunernes opbygning af demografimodeller.

Den ene sammenligningskommune beregner ikke selv sit enhedsbeløb. I stedet beregnes demografireguleringen af budgettet ud fra et beløb, der er baseret på Økonomi- og Indenrigsministeriets opgørelser af udgiftsbehov. Desuden medtager denne kommune ikke borgere under 75 år i demografimodellen.

I den anden sammenligningskommune beregnes enhedsbeløbet med udgangspunkt i det foregående års budget. Til forskel fra de to øvrige kommuner indgår udgifter til plejecentre ikke i demografimodellen i denne kommune. I Esbjerg Kommune bliver enhedsbeløbet beregnet med udgangspunkt i en pris pr. visiteret plejetime, og modellen i Esbjerg inkluderer alle aldersintervaller og store delområder (hjemmepleje og plejecentre).

Der er desuden forskel mellem kommunerne på, hvorvidt sektorområdernes budget bliver efterreguleret i forhold til eventuelle forskelle mellem den forventede og faktiske demografiske udvikling i en given aldersgruppe i kommunen.

Ny demografimodel på ældreområdet

I den nye demografimodel for ældreområdet, som VIVE har udviklet, indgår ligeledes alle aldersgrupper samt delområderne: hjemmepleje, plejecentre, træning og rehabilitering, sygepleje og hjælpemidler. Modellen omfatter således flere forhold end kommunens tidligere demografimodel. Desuden tager den højde for ’sund aldring’, fordi man forventer en forbedret sundhedstilstand hos ældre i fremtiden.

Beregningerne fra den nye demografimodel viser, at Esbjerg Kommune skal lægge 82 millioner kroner mere ind i ældreområdets budget fra 2019 til 2022 for at fastholde det nuværende serviceniveau. Beløbet er beregnet ud fra den forudsætning, at de øvrige forhold, der kan påvirke udgifterne, er uændrede.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, August 2018 Demografimodeller i Esbjerg Kommune
Læs også
  1. Nyhed

    Kursus i sundhedsøkonomi april 2023

  2. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  3. Blogindlæg

    Blogindlæg: Vi skal tale om, hvordan friplejehjem og kommuner ligestilles økonomisk

  4. Rapport

    VIVE og EVA har gennemført et forarbejde med at udvikle en metode til at opgøre praksisnormering

  5. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  6. Nyhed

    Reablement as an evolution in home care: a comparison of implementation across five countries

  7. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  8. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  9. Debatindlæg

    Forskningsdirektør: Alene lønnen gør, at den akademiske socialrådgiver antages at være mere produktiv

  10. Rapport

    Haderslev Kommune har gode erfaringer med faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os