Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­21. februar 2019

Færre regler og paragraffer kan give kommunerne større handlekraft

Frikommuneforsøgene giver 38 kommuner landet over mulighed for at gribe tingene anderledes an. En foreløbig status over forsøgene viser lovende takter, der allerede har ført til lovændringer.

Afbureaukratisering, Effektivisering, Kommune, Styring
Læs rapporten Frikommuneforsøg 2016-2020
Der bliver gennemført 79 frikommuneforsøg fra 2016 til 2020. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Ulf Hjelmar Projektchef, mag.art., ph.d. M: 31 55 04 20 ulhj@vive.dk

Hvad nu, hvis sagsbehandlere kunne få mere frihed til hurtigere at igangsætte en støttende indsats for børn i udsatte familier? Eller hvis langtidsledige i Aalborg kan blive selvstændige, hvis de får et mikrolån? Det er noget af det, som undersøges i de i alt 79 frikommuneforsøg, der er blevet iværksat fra 2016. Som det er i dag, kan lovgivning og regler stå i vejen for at finde en løsning, der passer til den enkelte borger. Det viser VIVEs rapport, der giver en status på frikommuneforsøgene, som løber fra 2016 til 2020.

Frikommuneordningen giver udvalgte kommuner mulighed for lovmæssige undtagelser i en afgrænset periode. Forsøgene er samlet i en række temaer, og de såkaldte frikommuner er organiseret i netværk efter de temaer. Det overordnede sigte med forsøgene er at skabe større fleksibilitet og bedre styring for kommunernes vigtigste områder. Kommunerne har i løbet af ansøgnings- og godkendelsesprocessen oplevet en stor administrativ byrde, men frikommuneforsøget er nu så langt, at man kan begynde at se på, hvad der rent faktisk kommer ud af forsøgene.

Effektive indsatser kræver fleksible rammer

Frikommuneforsøgene giver kommunerne større handlefrihed, så de kan tilrettelægge en indsats, der kan gavne borgerne. Ofte kræver det dispensation fra reglerne og stor indsigt i den enkelte kommunes områder for at skabe mere skræddersyede tilbud til de borgere, der har brug for det.

“Hvis kommunerne skal kunne tilrettelægge effektive indsatser, så skal de lovgivningsmæssige rammer for, hvordan den enkelte kommune skal aktivere ledige, anvise boliger og behandle syge og ældre, hele tiden tilpasses, så de matcher de vilkår, som kommunerne har i dag. Det kan frikommuneforsøgene hjælpe os med,” fortæller Ulf Hjelmar, der som projektchef har undersøgt frikommuneforsøgene. Han er blandt andet specialist i evalueringsmetode og kvalitetsudvikling i det offentlige.

Foreløbige resultater er lovende

Forsøgene er ikke afsluttet, da forsøgsperioden løber til 2020. I løbet af 2019 vil frikommunenetværkene lave deres egne midtvejsevalueringer, men ud fra de interview og de data, som VIVE har indsamlet, ses allerede nu lovende tendenser.

"På beskæftigelsesområdet, sundhedsområdet og socialområdet er der allerede foreløbige resultater, der viser, at den kommunale indsats er forbedret og har ført til synlige resultater for borgerne. Mest oplagt er at pege på forsøgene omkring en helhedsorienteret indsats over for udsatte borgere, der allerede har inspireret til ny lovgivning," siger Ulf Hjelmar, der understreger, at forsøgene er vidt forskellige i deres omfang og foreløbige implementering.

Temaerne for frikommuneforsøgene

Øget fleksibilitet for beskæftigelse, øget fleksibilitet for boliger, øgede styringsmuligheder på det specialiserede socialområde, øget fleksibilitet på børne- og ungeområdet, nye samarbejdsformer inden for sundhed, nye indsatser for ældre samt helhedsorienterede indsatser for udsatte borgere og familier.


De enkelte forsøg ser på aspekter inden for det overordnede tema, og hvert enkelt forsøg gennemføres og evalueres særskilt, bortset fra et enkelt netværk: I indsatsen ”En plan for en sammenhængende indsats sammen med borgeren” behandles de 11 forsøg i netværket samlet.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 21. februar 2019 Frikommuneforsøg 2016-2020
Undersøgelse i gang, oktober 2016 - december 2020 Evaluering af frikommuneforsøg 2016-20
Læs også
  1. Rapport

    Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser

  2. Rapport

    Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

  3. Nyhed

    Fra dokumentation til relation i børnesager

  4. Rapport

    Kommunal håndtering af flyttesager får positiv respons

  5. Kronik

    Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

  6. Nyhed

    Styrket sammenhæng for de svageste ældre

  7. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  8. Rapport

    Pårørende til langvarigt syge føler mindre belastning efter deltagelse i kursus

  9. Undersøgelse i gang

    Undersøgelse af skoleelevers sociale netværk og trivsel

  10. Inspirationskatalog

    Hvordan udvikler kommuner samarbejdet med borgere om handleplaner?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os