Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­10. september 2019

Kognitiv terapi og mindfulness kan hjælpe unge voksne med autisme ud af social isolation

Metoder som kognitiv terapi, mindfulness og social færdighedstræning kan hjælpe unge voksne ud af social isolation. Desuden kan en tidlig udredning og en god overgang til voksenlivet forebygge symptomerne. Det viser VIVEs kortlægning af social isolation hos unge voksne med autisme.

Børn og unge, Det specialiserede voksenområde, Psykiatri, Sindslidelser, Socialfaglige metoder
Hent inspirationskataloget 'Autisme og social isolation hos unge voksne'
Kognitiv terapi, mindfulness og social færdighedstræning er virksomme metoder til at hjælpe unge voksne ud af social isolation. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Nichlas Permin Berger Forsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 26 71 23 82 nibe@vive.dk

Unge voksne med autisme klarer sig dårligere end den generelle befolkning, når det gælder uddannelse, beskæftigelse og evnen til at etablere sociale relationer. Det kan betyde, at de bliver socialt isoleret. Socialstyrelsens nationale videns- og specialrådgivningsorganisation, VISO, har derfor bedt VIVE undersøge, hvilke tilbud og metoder der kan forebygge og afhjælpe social isolation hos unge voksne med autisme.

Undersøgelsens resultater præsenteres i et inspirationskatalog, der bygger på 10 VISO-rådgivningsforløb, interview med fagfolk, forældre og unge samt en søgning i den internationale forskningslitteratur efter studier af virksomme metoder på området.

Virksomme metoder: Kognitiv terapi, social færdighedstræning og mindfulness

Søgningen i international forskningslitteratur identificerer 15 studier. Alle studier er rettet mod unge voksne med autisme, som har problemer med social isolation eller relaterede problematikker som for eksempel social angst, social fobi eller ensomhed. De metoder, der findes på området, har sjældent et højt evidensgrundlag, men ikke desto mindre er der inspiration at hente i studierne, mener forsker hos VIVE Nichlas Permin Berger.

”Kognitiv adfærdsterapi, social færdighedstræning og mindfulness går igen i internationale studier. Overordnet set tyder det på, at de tre metoder reducerer angst- og depressionssymptomer og styrker kommunikationsevnen. Metoderne er derfor gode steder at søge inspiration til at forebygge og afhjælpe social isolation hos unge voksne med autisme”, siger han.

Tidlig udredning er afgørende, men ikke en selvfølge

VIVEs undersøgelse viser desuden, at en tidlig og grundig udredning for autisme er helt central for at modvirke den sociale isolation og forebygge eksempelvis skolevægring, som ofte er et af de første isolationstegn. Tidlig udredning af unge i dagens Danmark sker dog langt fra i alle tilfælde, forklarer Nichlas Permin Berger:

”Fælles for mange af de unge er, at de ofte er blevet diagnosticeret med autisme sent i barndommen. Flere kan derfor fortælle om en opvækst præget af ensomhed, problemer i skolen og en frustrerende følelse af at være anderledes”, siger han.

God overgang til voksenlivet kræver realistiske forventninger

Unge med autisme har generelt brug for en længere overgang til voksenlivet. De modnes ofte sent og kan derfor reagere uhensigtsmæssigt på de krav, der møder alle unge, når de fylder 18 år.

”Det er vigtigt, at de unge i overgangen til voksenlivet bliver mødt med realistiske forventninger, så de ikke føler sig presset af krav, som ikke tager højde for deres ressourcer og udfordringer, og som de umiddelbart ikke kan se mening i. Mødes den unge af et for stort pres, kan han eller hun risikere at blive bremset i sin sociale udvikling og isolere sig”, siger Nichlas Permin Berger.

Han peger desuden på familien som en vigtig ressource i arbejdet for at modvirke social isolation: ”Men omvendt kan familien også være en hæmsko, når den af omsorg i den bedste mening beskytter den unge mod at udfordre sine egne grænser og komme ud af isolationen”, understreger Nichlas Permin Berger.

Mere fra samme undersøgelse

Arrangement, 8. november 2019 Ekstra temamøde i Odense: Hvordan hjælper vi bedst unge voksne med autisme ud af social isolation?
Inspirationskatalog, 10. september 2019 Autisme og social isolation hos unge voksne
Læs også
  1. Rapport

    Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

  2. Kronik

    Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

  3. Nyhed

    Fra dokumentation til relation i børnesager

  4. Rapport

    Kommunal håndtering af flyttesager får positiv respons

  5. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  6. Nyhed

    Classification of Loneliness using the T-ILS: Is it as simple as it seems?

  7. Nyhed

    'Because I Love Him': Children's Relationships to their Parents in the Context of Intimate Partner Violence

  8. Undersøgelse i gang

    Undersøgelse af skoleelevers sociale netværk og trivsel

  9. Inspirationskatalog

    Hvordan udvikler kommuner samarbejdet med borgere om handleplaner?

  10. Rapport

    Borgere med misbrug har et højt forbrug af velfærdsydelser

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os