Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­23. august 2019

Udsatte danskere drømmer først og fremmest om meningsfuld beskæftigelse

Et arbejde – eller bare et sted at gå hen, hvor der er brug for en og opgaver at løse. Det er drømmen for langt de fleste udsatte mennesker, der på grund af sociale, helbredsmæssige eller psykiske udfordringer har svært ved at deltage i samfundets fællesskaber.

Arbejdsmarked, Misbrug, Sindslidelser, Udsatte
Download rapporten Bag om Fællesskabsmålingen
Modelfoto: Hedda Bank/VIVE

Kontakt

Lars Benjaminsen Seniorforsker M: 33 48 09 10 lab@vive.dk

I 2017 udgav VIVE (dengang SFI) undersøgelsen Fællesskabsmålingen i samarbejde med TrygFonden og Mary Fonden. Baseret på svar fra ca. 2.300 voksne danskere analyserede Fællesskabsmålingen forskellige befolkningsgruppers oplevelse af at være – eller ikke være – en del af de fællesskaber, hvor vi mødes, fx på arbejdspladser, i foreningslivet og blandt familie og venner.

Fællesskabsmålingen viste, at hver femte voksne dansker følte sig på kanten eller helt uden for fællesskabet. I en ny undersøgelse stiller VIVEs forskere nu skarpt på denne gruppes erfaringer og ønsker, baseret på 78 længerevarende interview.

I undersøgelsen deltager både mennesker, der kæmper med fx stress eller fysiske helbredsproblemer, og som oplever, at de har nok at gøre med at holde sammen på familien og fastholde et job – og mennesker, der i mange år har kæmpet med svære sociale, fysiske og psykiske problemer, står uden for arbejdsmarkedet og stort set ikke har noget netværk tilbage. Fælles for dem er, at de har svært ved at deltage fuldt ud i samfundets fællesskaber.

Søges: En meningsfyldt hverdag

Undersøgelsen viser, at langt de fleste deltagere først og fremmest drømmer om en meningsfyldt hverdag. De fleste af dem står uden for arbejdsmarkedet, og deres ønsker kredser om at få et arbejde eller i hvert fald blive del af et fællesskab, hvor de har en funktion og oplever, at de bidrager med noget. Mange af deltagerne er relativt isolerede i hverdagen – de fleste har skrøbelige netværk, og selv dem, der har familie og venner, har ofte en grundlæggende oplevelse af at stå alene med deres problemer.

”Psykisk sårbarhed og social isolation fylder rigtigt meget blandt undersøgelsens deltagere, og der er ingen tvivl om, at det for mange af dem ville kræve en tæt, håndholdt indsats at komme i arbejde – men deres ønsker og drømme vidner også om en stor, uforløst ressource, som både velfærdssystemet og civilsamfundet skal blive bedre til at forløse, hvis disse mennesker skal opleve at være en del af fællesskabet”, siger seniorforsker og hovedforfatter Lars Benjaminsen.

Læs mere om Fællesskabsmålingen fra 2017:

  • Rapport
  • Videnshæfte

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 26. august 2019 Bag om fællesskabsmålingen
Inspirationskatalog, 26. august 2019 Bag om Fællesskabsmålingen
Læs også
  1. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  2. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  3. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  4. Nyhed

    En tværsnitsundersøgelse af forholdet mellem markarbejderes rolleidentitet og deres skønsmæssige beslutningsadfærd i forhold til borgere

  5. Nyhed

    Trade-offs between work-first and language-first strategies for refugees

  6. Rapport

    Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022

  7. Nyhed

    Vive: Lysten og evnen til at tage en ekstra tørn er vidt forskellig blandt seniorer

  8. Nyhed

    Grades and Employer Learning

  9. Videnshæfte

    Fællesskabsmålingen 2022

  10. Rapport

    Fællesskabsmålingen 2022

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os