Kontakt
VIVE har gennemført en erfaringsopsamling blandt 110 børnehaveledere fra den periode, hvor børnehaverne efter nedlukningen igen modtog børn. Formålet var at få viden om børnehavernes erfaringer til gavn for den fremtidige udvikling af området.
Genåbningen af daginstitutionerne fra 15. april 2020 skete under sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan personalet og børnene skulle omgås for at begrænse smitten. Det betød blandt andet krav om øget hygiejne, mere udeliv og mindre børnegrupper og andre ændringer i hverdagen. Undersøgelsen viser, at mindre børnegrupper og ændret praksis for aflevering af børnene til børnehaven er noget, som institutionerne ønsker bevaret fremover.
Bedre trivsel, øget arbejdsglæde og god kommunal støtte
Størstedelen af børnehavelederne som helhed vurderer samtidig, at rammerne for genåbning af daginstitutionerne har givet bedre trivsel for børnene. Flertallet af lederne vurderer også, at personalet har oplevet øget arbejdsglæde, og at der har været forbedret samarbejde i personalegruppen. Derudover er de godt tilfredse med den støtte og sparring, de har fået fra den kommunale forvaltning i forbindelse med at skulle efterleve de nye retningslinjer.
Fasthold de gode erfaringer
Børnehavelederne påpeger flere positive erfaringer fra genåbningen, som de ønsker fastholdt. Det er blandt andet:
- Mindre børnegrupper
Flere ledere ønsker at fastholde en organisering af børnene i mindre grupper. - Ændret praksis for aflevering
Flere ledere ønsker at fastholde den ændrede procedure for aflevering, hvor forældre ikke går med ind i institutionen, men afleverer barnet til en medarbejder uden for institutionen. Blandt lederne opleves det, at børnene er mere trygge og har nemmere ved at blive afleveret ved lågen eller på legepladsen, end når forældrene går med helt ind i institutionen. - Hygiejnefokus
Der er også ønsker om at fastholde det øgede fokus på hygiejne og rengøring, da man har oplevet færre sygemeldinger blandt børn og voksne i perioden. - Øget udeliv
Flere medarbejdere har oplevet, at det er godt at være mere ude. Nogle har oplevet færre konflikter, lavere støjniveau og mere fantasi i børnenes lege, i forbindelse med at de har opholdt sig mere ude.
Børnehavelederne nævner også andre områder, hvor erfaringerne måske kan give anledning til ændrede rutiner. Det er ønsker om at reducere omfanget af mødeaktivitet ved at bruge de positive erfaringer med afholdelse af møder digitalt, da det reducerer transporttid.
Chefanalytiker Niels Peter Mortensen fortæller om undersøgelsens resultater
Mere fra samme undersøgelse
- Gå hjem-møde i Aarhus
Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen
- Gå hjem-møde i København
Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen
- Nyhed
Landdistrikterne i den kommunale økonomi – afspejles de i økonomiaftaler og udligning?
- Nyhed
Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021
- Rapport
Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske
- Rapport
Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling
- Kronik
Frisættelse fra regler skaber energi i kommunerne
- Artikel
Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet
- Blogindlæg
Video- og lydmonitorering kan give mere skånsom støtte og pleje
- Vidensindsamling
Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?