Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­27. maj 2020

De mest udsatte unge føler sig mindst inddraget, når kommunen behandler deres sag

Lytter din sagsbehandler til dine holdninger, er du med til at bestemme, hvad der skal ske i din sag, og kender du dine rettigheder? Det er nogle af de spørgsmål, VIVE har stillet til ca. 2.300 udsatte unge, der har en sag i kommunen. Undersøgelsen viser bl.a., at unge med dårlig mental trivsel eller psykiatriske diagnoser føler sig mindre inddraget i sagsbehandlingen end de øvrige deltagere.

Anbringelser, Borger- og brugerinddragelse, Børn og unge, Kommune, Socialområdet
Download folderen Udsatte unges inddragelse i kommunernes sagsbehandling

Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Hans Kloppenborg Chefanalytiker M: 33 69 77 36 hakl@vive.dk

Ifølge serviceloven har udsatte unge ret til at blive inddraget i kommunens behandling af deres sag. Deres holdning skal høres, de skal have indflydelse på beslutningerne, og de skal informeres om deres rettigheder i forhold til sagsbehandlingen.

VIVE har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 2.300 unge mellem 12 og 17 år, der enten er anbragt i plejefamilie eller på institution, eller som har en fast kontaktperson som forebyggende foranstaltning. Undersøgelsen er finansieret af Egmont Fonden og sætter fokus på de unges egne oplevelser af, hvordan de bliver inddraget i kommunens behandling af deres sag.

Store forskelle i unges inddragelse

Undersøgelsen viser, at en stor del af de unge føler sig godt inddraget i sagsbehandlingen. De har en god relation til deres sagsbehandler, føler sig godt informerede om, hvad der skal ske i deres sag og oplever at have indflydelse.

Der er dog også grupper blandt de unge, som oplever det modsatte. Unge, der trives dårligt psykisk eller har en egentlig psykiatrisk diagnose, eller som har skoleproblemer i form af fx højt fravær, oplever således i mindre grad, at de bliver inddraget i sagsbehandlingen. Også de yngste unge på 12-13 år føler sig mindre inddraget end de ældre unge, og piger føler sig samlet set lidt mindre inddraget end drenge.

”Det er bekymrende, at det netop er de mest udsatte grupper, der føler sig mindst inddraget”, siger chefanalytiker Hans Skov Kloppenborg, som har ledet undersøgelsen. ”Denne undersøgelse kan ikke sige noget om baggrunden for forskellene, men tidligere forskning har peget på, at de unge, der har flest udfordringer, ofte også har færrest ressourcer til at samarbejde med deres sagsbehandler – og at nogle sagsbehandlere under tidspres måske prioriterer de unge, der er lettest at inddrage.”

Sagsbehandlerskift giver svære vilkår

En stor del af de unge svarer, at de jævnligt skifter sagsbehandler. To ud af tre har således fået ny sagsbehandler mindst én gang inden for de seneste 2 år, og en tredjedel har haft tre eller flere sagsbehandlere i perioden.

Undersøgelsen viser, at unge, som har oplevet få eller ingen sagsbehandlerskift, og som ofte er i kontakt med deres sagsbehandler, i højere grad oplever at blive inddraget.

”Denne indsigt er næppe overraskende”, siger Hans Skov Kloppenborg, ”men den er dog væsentlig i en situation, hvor det specialiserede børne- og ungeom­råde i mange kommuner er præget af stor udskiftning i sagsbehandlere, og hvor sagsbehandlere kan opleve et tidspres, der gør det svært at opbygge tætte relationer til den enkelte udsatte unge. Derfor håber vi også, at undersøgelsen kan danne grundlag for drøftelser af, hvor ind­dragende sagsbehandlerne i praksis kan arbejde inden for de rammer, der sættes – og om disse rammer kan forbedres.”

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, 1. april 2022 Involvement of children and young people in care order decision-making – a Danish perspective
Arrangement, 17. juni 2020 Se webinaret: Inddragelse af udsatte unge i den kommunale sagsbehandling
Rapport, 27. maj 2020 Udsatte unges inddragelse i kommunernes sagsbehandling
Videnshæfte, 27. maj 2020 Udsatte unges inddragelse i kommunernes sagsbehandling
Nyhed, 18. februar 2019 VIVE skal undersøge børns inddragelse i sagsbehandling
Læs også
  1. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  3. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  4. Rapport

    VIVE og EVA har gennemført et forarbejde med at udvikle en metode til at opgøre praksisnormering

  5. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  6. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  7. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  8. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  9. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  10. Rapport

    Uddannelsesbarrierer

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os