Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­15. maj 2020

Det kniber med venskaber mellem etniske minoritets- og majoritetsbørn i skolen

Der bliver ikke knyttet venskaber mellem etniske minoritets- og majoritetselever i skolen på trods af, at eleverne hyppigt arbejder sammen i undervisningen og leger sammen i frikvartererne og i SFO’en. Det viser nye forskningsresultater om skolebørns sociale liv, der bidrager til at belyse de sociale konsekvenser af Aarhus Kommunes forsøg med at fordele tosprogede børn med behov for sprogstøtte.

Børn og unge, Folkeskole, Indvandrere, Integration, Kommune
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Sidsel Vive Jensen Seniorforsker, ph.d. i religionssociologi, cand.mag. i religionsvidenskab og matematik M: 33 69 77 30 sije@vive.dk

Venskaber opstår ikke umiddelbart mellem børn med forskellig etnisk status, når de bliver sat sammen i en skoleklasse. Det viser et forskningsprojekt om skolebørns sociale liv, der undersøger, hvordan børn med forskellig baggrund udvikler sociale relationer med hinanden i løbet af 0. klasse.

Konsekvenser af fordelingspolitik

Undersøgelsen af skolebørns sociale liv er en del af et forskningssamarbejde, der ser bredere på de faglige, trivselsmæssige og sociale konsekvenser af den skolepolitik, som Aarhus Kommune har iværksat for tosprogede skolestartere. Aarhus Kommune fordeler tosprogede børn med behov for sprogstøtte, således at de ikke udgør mere end 20 procent af en årgang på hver skole i kommunen. De børn, der ikke er plads til på deres lokale distriktsskole, får et skoletilbud i et andet skoledistrikt, hvor der er færre end 20 procent børn med behov for sprogstøtte.

Konsekvenserne af denne fordelingspolitik for de berørte elevers faglighed og trivsel er blevet analyseret af forskere fra TrygFondens Børneforskningscenter, og de første resultater er udkommet i et arbejdspapir fra Aarhus Universitet. Læs mere om politikken og resultaterne her.

De vigtige venskaber dannes hurtigt

I undersøgelsen af, hvordan børn udvikler sociale relationer i deres første skoleår, har forsker Sidsel Vive Jensen blandt andet undersøgt, om der opstår social integration mellem børn med forskellig etnisk baggrund på skoler i Aarhus Kommune, der modtager eller afsender henviste børn. Hun har fulgt børnene i to skoleklasser – en på en modtagerskole og en på en afsenderskole – fra skolestart og et år frem.

Resultaterne af analysen er ikke publiceret endnu, men de viser blandt andet, at børnene i begge skoleklasser danner deres vigtigste sociale relationer i frikvartererne i løbet af det første skoleår.

”Vi ser, at børnene i frikvartererne danner det, vi kalder primære interaktionsgrupper. Det er de grupper af børn, som hyppigst interagerer med hinanden, og som bare naturligt finder sammen i frikvarterets start uden at skulle forhandle om, hvem der er med, og hvem der ikke er med,” fortæller Sidsel Vive Jensen.

Ingen blandede grupper

Sidsel Vive Jensen observerer en udvikling, der går i samme retning i begge klasser.

”De grupper, som børnene har etableret i starten af første klasse, er så at sige ’helt rene’ i forhold til både køn og etnisk status. De består for eksempel udelukkende af etniske minoritetspiger eller etniske majoritetsdrenge,” fortæller hun og tilføjer, at grupperne til gengæld indeholder børn, der har forskellige etniske baggrunde (fx tyrkisk og somalisk), og at de lokale minoritetsbørn danner grupper med de henviste minoritetsbørn på modtagerskolen. Grupperingerne sker også på trods af, at børnene med etnisk minoritets- og majoritetsstatus er sammen på kryds og tværs.

Læs mere om undersøgelsens foreløbige resultater her i nyhedsbrevet fra Aarhus Universitet.

Der skal mere til at skabe venskaber og samhørighed

Forskningsprojektet om skolebørns sociale liv viser således, at der ikke opstår social integration mellem etniske minoritets- og majoritetsbørn alene ved, at man sørger for, at de går i klasse sammen.

Det er svært at påvirke det enkelte barns venskabsrelationer direkte, men Sidsel Vive Jensen udleder af sine observationer, at den sociale integration i klassen kan styrkes, hvis skolerne arbejder fokuseret på at skabe flere situationer, hvor børnene oplever en samhørighed med børn uden for deres primære venskabsgrupper. Det kan for eksempel være ved at bruge mere tid på fælleslege eller ved at give klassen fælles oplevelser, der også aktiverer deres følelser. Også i SFO’en, hvor børnene i højere grad grupperer sig efter interesser, er der god mulighed for at understøtte oplevelser af samhørighed mellem børn fra forskellige venskabsgrupper.

Fakta om projekterne

Om projektet ”Virkninger af Aarhus Kommunes skoleomfordelingspolitik for tosprogede skolestartere”

Projektet er finansieret af TrygFonden og er et samarbejde mellem forskere fra TrygFondens Børneforskningscenter og Aarhus Kommune. Læs om de overordnede resultater i AUs nyhedsbrev . Resultaterne er foreløbig publiceret i følgende arbejdspapir:

Damm, Anna Piil, E. Mattana, H.S. Nielsen og B. Rouland (2020). ”Effects of Busing on Test Scores and the Wellbeing of Bilingual Pupils: Resources matters”.

Om projektet ”Skolebørns sociale liv”

Dette projekt undersøger skolestarteres sociale relationer mere bredt, men bidrager også til det overordnede projekt med analyser af den sociale integration mellem etniske minoritets- og majoritetsbørn i skoler, der er påvirket af omfordelingspolitikken. Resultaterne er publiceret i to artikler, og der foreligger yderligere resultater i et arbejdspapir, som er under fagfællebedømmelse og derfor endnu ikke er offentliggjort.

Jensen, Sidsel Vive og K. Vitus (2020). ”Broken Interaction Rituals, Struggles for Membership, and Violence among Young Children in Two Danish Schools.” Symbolic Interaction 43(2), s. 284-307.

Jensen, Sidsel Vive (2018). ”Difference and Closeness: Young Children's Peer Interactions and Peer Relations in School.” Childhood 25(4), s. 501-515.

Jensen, Sidsel Vive (arbejdspapir, ikke udgivet). ”Contact Theory and Integration Policy. Interethnic Interaction and Social integration among Young Children in Two Danish Desegregated Schools.”

Mere fra samme undersøgelse

Undersøgelse i gang, april 2014 - december 2019 Skolebørns sociale liv
Læs også
  1. Webinarer

    Videre med folkeskolereformen: Seks webinarer ser på hvordan

  2. Nyhed

    Fra dokumentation til relation i børnesager

  3. Rapport

    Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

  4. Kronik

    Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

  5. Rapport

    Kun få ældre har brugt mulighed for at købe tilkøbsydelser

  6. Rapport

    Kommunal håndtering af flyttesager får positiv respons

  7. Nyhed

    Styrket sammenhæng for de svageste ældre

  8. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  9. Nyhed

    Classification of Loneliness using the T-ILS: Is it as simple as it seems?

  10. Rapport

    Pårørende til langvarigt syge føler mindre belastning efter deltagelse i kursus

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os