Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­7. september 2020

Kortuddannede forældre har svært ved at hjælpe deres børn gennem uddannelsessystemet

Mange forældre med en kort uddannelse finder uddannelsessystemet uoverskueligt, og de har svært ved at hjælpe deres børn igennem uddannelsesjunglen. Omvendt færdes forældre med en lang uddannelse hjemmevandt i systemet og er er meget involverede i deres børns uddannelsesplaner.

Børn og unge, Familie, Social arv og mobilitet
Læs rapporten Danske forældres uddannelsesforventninger her
Selvom unge i Danmark i princippet har samme muligheder for at tage en uddannelse, så har de ikke samme forudsætninger for at navigere igennem uddannelsessystemet. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Jens-Peter Thomsen Seniorforsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 33 48 08 35 jpt@vive.dk

Selvom unge i Danmark i princippet har samme muligheder for at tage en uddannelse, så har de ikke samme forudsætninger for at navigere igennem uddannelsessystemet og få hjælp til det svære valg af uddannelse.

Det er især kortuddannede forældre, der har vanskeligt ved guide deres børn igennem uddannelsessystemet. Det viser en ny undersøgelse, som VIVE har lavet for Lauritzen Fonden. Forældre med en længere uddannelse er derimod fortrolige med uddannelsessystemet og har dermed nemmere ved at støtte deres børn i deres uddannelsesvalg.

”Vi ser et tydeligt mønster i, hvordan forældrenes egen uddannelsesbaggrund spiller en stor rolle i forhold til at hjælpe deres børn med at navigere i uddannelsessystemet. Da mange kortuddannede forældre finder uddannelsessystemet uoverskueligt, har de svært ved at hjælpe, og derfor kan ”det tilfældige møde” med en god lærer eller vejleder have ekstra stor betydning for unge med kortuddannede forældre,” siger seniorforsker Jens-Peter Thomsen.

Han understreger dog, at alle forældre trods deres forskellige forudsætninger ønsker det bedste for deres børn og støtter op om deres uddannelsesønsker.

Forskellige forestillinger om ”den gode uddannelse”
Danske forældre har ikke blot forskellige forudsætninger for at hjælpe deres børn gennem uddannelsessystemet. De har også forskellige syn på, hvad formålet og værdien af en uddannelses er.

”Forældre med en længere uddannelse ser ofte en værdi i de dannende elementer i uddannelse, for eksempel at uddannelsen er personligt og social udviklende. Hvorimod forældre med en kort uddannelse har fokus på, at uddannelsen først og fremmest formår at bane vejen til et godt job,” forklarer Jens Peter-Thomsen.

De ufaglærte forældre har et helt tredje syn på formålet med at tage en uddannelse og ser det primært som et redskab til at minimere jobusikkerhed og løs arbejdsmarkedstilknytning.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen Danske forældres uddannelsesforventninger er støttet af Lauritzen Fonden og er en del af et større studie, hvor VIVE følger over 100 unge 9. klasse-elever fra forskellige geografiske og socioøkonomiske baggrunde frem til de er 26 år. Formålet er at kortlægge unges uddannelsesforventninger, forstå, hvordan de etableres, og undersøge, hvordan de udvikler sig, når de unge går igennem uddannelsessystemet og træder ind i voksenlivet. Nærværende rapport bygger på 81 interview med de unges forældre. Første rapport i studiet udkom i juni 2019, og de følgende fire udkommer i perioden frem til 2026.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 26. januar 2023 Danske unges uddannelsesforventninger
Nyhed, 25. januar 2023 Unge falder fra ungdomsuddannelser af forskellige årsager
Rapport, 23. januar 2022 Uddannelsesforventninger blandt danske unge
Nyhed, 19. januar 2022 Unge med minoritetsbaggrund er målrettede i deres valg af uddannelse
Rapport, 7. september 2020 Danske forældres uddannelsesforventninger
Læs også
  1. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  2. Nyhed

    Playing the system

  3. Nyhed

    Restricted Childhood, Interrupted Youth

  4. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  5. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  6. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  7. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  8. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

  9. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  10. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os