Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­23. januar 2020

Plejebørn trives bedre med bestemte typer støtte

Plejebørn trives bedre og får en mere stabil anbringelse, hvis de og deres plejeforældre modtager visse typer støtte. Særligt netværksstøtte, supervision ved psykolog eller psykiater og specialundervisning skaber bedre vilkår for anbringelsen, viser ny rapport fra VIVE.

Anbringelser, Børn og unge, Effekt, Familie
Læs rapporten 'Støtteforanstaltninger til plejeanbragte børn og deres plejeforældre'
Visse typer støtte har positive effekter på plejebørns trivsel og kan stabilisere anbringelsen. Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Iben Bolvig Seniorforsker, cand.oecon., ph.d. M: 61 69 86 10 ibbo@vive.dk

Siden Barnets Reform trådte i kraft i 2011, er antallet af børn anbragt i plejefamilier steget med 13 procent, mens antallet af børn anbragt i institution modsat er faldet 23 procent.

I takt med at en større andel børn anbringes i plejefamilier, stiger vigtigheden af at have fokus på den støtte, der gives i forbindelse med en anbringelse.

VIVE har i en ny rapport undersøgt, i hvilket omfang, af hvilken årsag og med hvilken effekt der bliver givet støtte i forbindelse med plejeanbringelser. Rapporten er en del af et større forskningsprogram under Barnets Reform, der blev iværksat af det daværende Social- og Integrationsministerium.

”Rapporten viser, at den rette støtte til plejebørn og -forældre har positive effekter på børnenes trivsel og kan stabilisere anbringelsen. Det kan blandt andet være psykologbaseret supervision eller netværksstøtte til plejeforældrene,” siger seniorforsker i VIVE Iben Bolvig, der står bag rapporten.

Netværksstøtte til plejeforældre skaber stabilitet

En anbringelse bliver mere stabil, hvis plejeforældrene får netværksstøtte i form af netværks- eller samtalegrupper. Der er blandt andet markant lavere sandsynlighed for mange skift i anbringelsen, hvis plejeforældre deltager i netværksgrupper, fortæller Iben Bolvig:

”Risikoen for, at børnene skifter anbringelsessted falder med 65 procent, hvis plejeforældrene får netværksstøtte. Samtidig reducerer netværksstøtte til plejeforældre antallet af børn, der bliver overført til anbringelse på en institution med mere end 40 procent.”

Netværksstøtte har ingen målbare effekter på barnets trivsel.

Supervision kan øge anbragte børns trivsel

Plejebørnene trives bedre, når plejeforældrene får supervision i form af støtte og vejledning af en psykolog eller psykiater.

”Andelen af børn med negative følelsesmæssige symptomer som eksempelvis bekymringer eller ondt i hovedet falder med 12 procent, når plejeforældrene får supervision af psykolog eller psykiater,” siger Iben Bolvig.

I de plejeanbringelser, hvor børnene ikke selv modtager psykologhjælp, ser supervision af plejeforældrene desuden ud til at afkorte længden af anbringelsen. I disse tilfælde vender barnet i højere grad tilbage til sine biologiske forældre inden for de tre år, undersøgelsen var i gang.

Specialundervisning er til gavn for anbragte drenge

Sidst, men ikke mindst, viser specialundervisning sig at være gavnlig for plejefamilieanbragte drenge med hyperaktive vanskeligheder.

”Når hyperaktive drenge i familiepleje får specialundervisning, viser rapporten, at de bliver bedre til at koncentrere sig, at de bliver mindre rastløse, og at de for eksempel sidder mere roligt på stolen,” fortæller Iben Bolvig.

Rapporten viser dog ingen positiv effekt af specialundervisning for plejeanbragte piger.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 23. januar 2020 Støtteforanstaltninger til børn anbragt i plejefamilie og deres plejeforældre
Nyhed, 8. juni 2018 Syv ud af ti plejebørn modtager støtte
Rapport, Juni 2018 Børn og unge anbragt i familiepleje
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  4. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  5. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  6. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  7. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  8. Rapport

    Frivillige familievenner er god støtte for pressede småbørnsfamilier

  9. Rapport

    Praktiserende læger har positivt udbytte af kvalitetsklynger

  10. Undersøgelse i gang

    VIVE undersøger normeringer i de danske fritidstilbud

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os