Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­18. november 2020

Stigende beskæftigelse blandt personer med handicap

I løbet af 7 år med højkonjunktur steg beskæftigelsen mere blandt mennesker med handikap end blandt resten af befolkningen. Der er dog fortsat flere uden for arbejdsmarkedet blandt mennesker med handikap.

Beskæftigelse, Handicap
Læs rapporten Handicap og beskæftigelse 2019
Undersøgelsen viser, at 58 procent blandt personer med handicap i 2019 var i job. Det samme gælder 84 procent uden et handicap.

Kontakt

Mona Larsen Seniorforsker, cand.oecon, ph.d. M: 33 48 08 75 ml@vive.dk

Næsten 700.000 danskere eller 21 procent af befolkningen i alderen 16-64 år har et fysisk eller psykisk handicap. VIVE har undersøgt beskæftigelsen blandt mennesker med handicap frem til 2019 og har set på nogle af de faktorer, der har indflydelse på at komme i arbejde, når man har et handicap.

Undersøgelsen viser, at 58 procent blandt personer med handicap i 2019 var i job. Det samme gælder 84 procent uden et handicap. Undersøgelsen viser desuden, at beskæftigelsesgabet mellem personer med og uden handicap faldt fra 35 til 26 procentpoint i perioden 2012-2019, hvor der var højkonjunktur. Omvendt steg gabet under finanskrisen i 2008 til 2012.

”Vores undersøgelse tyder på, at beskæftigelsen for personer med handicap er mere følsom over for udsving i konjunkturen, end den er for personer uden handicap. I perioder med lav arbejdsløshed er andelen af personer med handicap, der kommer i job, større end blandt personer uden. Omvendt stiger arbejdsløsheden mere for personer med handicap, når der er høj arbejdsløshed, end den gør for resten af befolkningen,” fortæller Mona Larsen, der er seniorforsker i VIVE.

Nogle arbejdsgivere har betænkeligheder

Hver femte af de adspurgte personaleledere i VIVEs undersøgelse har i høj grad betænkeligheder ved at ansætte en person med handicap, hvis personen har behov for skånehensyn, arbejder langsommere eller måske har flere sygedage.

Omvendt er op mod hver tredje umiddelbart parat til at ansætte en person med handicap, selvom der ikke følger penge med fra kommunen.

En del kender ikke ordninger og lovgivning

Relativt mange personaleledere og mennesker med handicap kender ikke de handicapkompenserende ordninger, der skal hjælpe flere i job. En af ordningerne er ’fortrinsadgang for personer med handicap’. Den forpligter offentlige arbejdsgivere til at give fortrinsadgang til personer med handicap ved opslåede stillinger. Denne ordning svarer 66 procent af personalelederne og 71 procent af de adspurgte personer med handicap, at de slet ikke kender til.

VIVEs undersøgelse er udarbejdet for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Den bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 14.000 adspurgte danskere, herunder mennesker med handicap og personaleledere, der deltog i Arbejdskraftundersøgelsen i 4. kvartal 2019. Undersøgelsen trækker desuden på registerdata.

Mere fra samme undersøgelse

Videnshæfte, 19. november 2020 Mennesker med handicap og deres beskæftigelse
Rapport, 19. november 2020 Handicap og beskæftigelse 2019
Læs også
  1. Rapport

    Kommunal håndtering af flyttesager får positiv respons

  2. Rapport

    Bevægelsessensorer og kamerakig kan øge sikkerhed og tryghed for borgere på botilbud og plejecentre

  3. Kronik

    Ni år med frikommuner har skabt bedre løsninger for borgerne

  4. Rapport

    Én samlet plan løfter kvaliteten af kommunens samarbejde med udsatte borgere

  5. Inspirationskatalog

    Hvordan udvikler kommuner samarbejdet med borgere om handleplaner?

  6. Undersøgelse i gang

    Kan en fritidsjobindsats skabe bedre chancer i livet for unge?

  7. Webinar

    Hvilke barrierer og broer er der til arbejdsmarkedet for mennesker med bevægelseshandicap?

  8. Videnshæfte

    Mennesker med handicap og deres beskæftigelse

  9. Nyhed

    Handicap og beskæftigelse 2019

  10. Undersøgelse i gang

    Hvilke kompetencer er der brug for til at styrke samarbejdet mellem kommuner og civilsamfund?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os