Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­28. maj 2020

Udsatte unge har størst risiko for at blive voldsofre

16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag social og økonomisk baggrund, har markant højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end andre kvinder. Mænd med samme baggrund og alder har større risiko for at blive udsat for grov vold end andre mænd. Det er to af konklusionerne fra en ny VIVE-rapport, der for første gang kortlægger både risikoen for vold og de langvarige konsekvenser for offer og familie.

Kriminalitet, Udsatte, Vold
Læs rapporten 'Risici og konsekvenser ved voldsforbrydelser'
Ny VIVE-rapport har første af sin art både fokus på risikoen for at blive offer for vold samt konsekvenserne af vold. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Stefan Bastholm Andrade Seniorforsker, cand.scient.soc, ph.d. M: 28 72 83 26 sba@vive.dk

Risikoen for at blive offer for voldsforbrydelser afhænger af køn og alder samt social og økonomisk baggrund. For eksempel har 16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag socialøkonomisk baggrund, markant højere risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser og overgreb end jævnaldrende kvinder. Mænd i samme aldersgruppe og med samme baggrund har højere risiko for at blive udsat for simple og grove voldsforbrydelser end jævnaldrende mænd fra mere ressourcestærke familier.

Det viser en ny VIVE-rapport, der har kortlagt voldsofre i Danmark i perioden 2001-2016. Rapporten er finansieret af Offerfonden og har som den første af sin art både fokus på risikoen for at blive offer for vold samt konsekvenserne af vold.

”En ung kvinde mellem 16 og 19 år har 15 gange højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end en kvinde mellem 40 og 49 år,” siger seniorforsker Stefan Bastholm Andrade, der står bag rapporten, og uddyber: ”Særligt unge kvinder fra hjem med få sociale og økonomiske ressourcer er i risikogruppen. De har 50 procent større risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser og over to gange så høj risiko for seksuelle overgreb end jævnaldrende kvinder fra de mest ressourcestærke hjem.”

Vold avler psykisk sygdom, misbrug og arbejdsløshed

Det har ofte langvarige konsekvenser at være udsat for vold.  Undersøgelsen viser, at vold skaber et øget behov for hjælp til en lang række problematikker såsom psykisk sygdom, misbrug og lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Det gælder både for offeret og for offerets familie.

 

”Især seksuelle forbrydelser har en lang række negative konsekvenser. Helt op til 10 år efter forbrydelsen har offeret øget risiko for psykiske problemer, misbrugsproblemer og arbejdsløshed. Det har også forhøjet risiko for at blive offer for en ny forbrydelse. Desuden har offerets forældre større risiko for psykisk sygdom, i årene efter deres barn har været udsat for en seksuel forbrydelse,” fortæller Stefan Bastholm Andrade.

Forskel på, hvem der anmelder hvilke typer vold

Ikke alle voldsforbrydelser bliver anmeldt til politiet, og der vil derfor altid være et mørketal. Undersøgelsen viser, at dette mørketal varierer både med offerets køn og socialøkonomiske baggrund samt med typen af vold, siger Stefan Bastholm Andrade:

”Underrapportering af vold finder både sted i bunden og toppen af samfundet. Mandlige ofre fra bunden af samfundet anmelder i mindre grad voldlige overfald og trusler end mænd, der socialt og økonomisk er mere ressourcestærke. Hos kvinder er tendensen en anden: Kvinder med få socioøkonomiske ressourcer har en større tendens til at anmelde seksuelle overgreb end deres medsøstre med flere sociale og økonomiske ressourcer.”

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 28. maj 2020 Risici og konsekvenser ved voldsforbrydelser
Læs også
  1. Webinar

    Webinar: Støtte til udsatte børn og unge i Danmark: Trends i politik, professioner og lovgivning

  2. Webinar

    Webinar: Child protection in Finland: Recent trends in political debates, support systems and legislation

  3. Webinar

    Webinar: Barnevern i Norge under utvikling. Trends i politisk debatt, lovgivning og stønadsystem

  4. Webinar

    Webinar: Social barnavård i Sverige: Trender i politik, profession och lagstiftning

  5. Rapport

    Målrettet støtte har skabt trivsel for udsatte borgere med grøndlandsk baggrund

  6. Rapport

    Fælles ferier bygger bro mellem børn og voksne på grønlandske døgninstitutioner

  7. Undersøgelse i gang

    Hvordan kan behandling til personer, der har været udsat for seksuelle overgreb, styrkes?

  8. Inspirationskatalog

    Sådan styrer fire kommuner økonomien i tværgående og tidlige forebyggende indsatser på børn og unge-området

  9. Rapport

    Effekter og resultater af de boligsociale indsatser

  10. Videnskabelig artikel

    På trods af volden er både far og mor betydningsfulde for børn på krisecenter

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os