Med et par klik kan børn og unge købe opgraderinger af tøj eller våben, og det kan være vanskeligt for dem at holde styr på, hvor mange penge de bruger på onlinespil.
Det viser et nyt forskningsprojekt fra VIVE, der undersøger gaming og gambling blandt børn og unge.
”Børn bliver pålagt et uoverskueligt ansvar, når de gamer. De fortæller, at spillene ofte er designet på en måde, så det ikke føles som om, at de bruger rigtige penge,” siger Lars Fynbo, seniorforsker på VIVE.
Naturligt at trykke ’køb’
Forskningsprojektet, som er finansieret af Spillemyndigheden, bygger på interview og fokusgrupper med i alt 107 børn og unge i alderen 10 til 19 år og fem unge voksne, som har oplevet problemer med gambling.
De fleste børn og unge gamer, og gaming er et omdrejningspunkt i manges sociale liv. Samtidig er det nemt at bruge penge i en stor del af onlinespillene, og det kan være svært for særligt børn at stå med ansvaret for, hvor mange penge de bruger.
Børn og unge fortæller, at de i nogle spil næsten ikke lægger mærke til, at de bruger penge. Spillenes grafik og brugerflade gør det naturligt at trykke på ’køb’-knappen.
Det er en af årsagerne til, at mange børn sætter pris på, at deres forældre hjælper dem med at sætte rammer for gaming, når de er mindre – både i forhold til tid og penge. Men både børn og unge bliver frustrerede over, at deres forældre ikke forstår gaming. Hvis forældre forstår gaming, bliver det lettere for dem at sætte rammer op, som børn og unge kan bruge.
Konflikter ved aftensmad
Aftensmaden skaber for eksempel ofte konflikter. Når gaming ramler sammen med aftensmaden, bliver børn og unge frustrerede over, at deres forældre ikke forstår, at de ikke bare kan slukke midt i et spil. Så kan de nemlig svigte deres kammerater, miste en belønning, de har brugt lang tid på at opnå, eller simpelthen få en form for karantæne fra en gruppe.
”Børn og unge oplever, at der opstår konflikter, fordi deres forældre ikke forstår gaming, for eksempel at venner, som de kun kender gennem gaming, kan føles som tætte venner,” siger Lars Fynbo.
Børn og unge skelner ikke væsentligt mellem den fysiske verden og onlineverdenen på samme måde som deres forældre. De kan være sociale, selvom de sidder alene foran computeren. Ved at game er de nemlig sammen med de venner, de allerede har, og de lærer nye venner at kende.
Risikoen ved gaming står sjældent alene
Selvom hovedparten af børn og unge ikke oplever markante problemer i forbindelse med gaming og brug af mikrotransaktioner, kan pengeforbruget godt løbe løbsk. Dette gælder særligt for de børn og unge, som også oplever udfordringer på andre områder. Manglende opbakning hjemmefra, mistrivsel i skoletiden og tidlig debut med illegale stoffer giver tilsyneladende nogle børn og unge en mere risikobetonet tilgang til gaming og brug af mikrotransaktioner, som kan få negative konsekvenser både på kort og lang sigt.