Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­27. januar 2021

Boligsociale indsatser hjælper unge i fritidsjob og kvinder i uddannelse

Børn og unge i udsatte boligområder, der får hjælp til at søge fritidsjob, får nemmere ved både at få et arbejde og holde fast i det. Det er et af resultaterne fra en afsluttende status over de boligsociale indsatsers bidrag til at løse udfordringer i de udsatte boligområder. Evalueringen viser også, at kvinder, der har deltaget i netværksmødre, i højere grad kommer i gang med en uddannelse.

Beskæftigelse, Bolig, Kriminalitet, Socialområdet, Uddannelse
Læs evalueringen af de boligsociale indsatser og huslejestøtte

Boligsociale indsatser for øget beskæftigelse viser gode resultater blandt borgere i udsatte boligområder. Gunvor Christensen/VIVE

Kontakt

Gunvor Christensen Projektchef, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 15 guc@vive.dk

Boligsociale indsatser er målrettet til et bestemt boligområde og dets beboere. Formålet er at bidrage til en positiv udvikling af selve boligområdet og til at understøtte den enkelte beboer i forhold til at blive en aktiv medborger. I perioden 2012-19 blev der uddelt økonomisk støtte til boligsociale indsatser finansieret af Landsbyggefondens 2011-2014 midler til cirka 400 almene boligafdelinger med i alt godt 215.300 beboere spredt ud over helt landet.

VIVE har i samarbejde med Rambøll Management Consulting og Naboskaber siden 2014 systematisk evalueret de mange indsatser, der har haft fokus på tidlig forebyggelse, forbedret skole og uddannelse, forøget beskæftigelse og kriminalitetsforebyggelse, og har i en afsluttende rapport samlet op på viden om effekter og resultater af de boligsociale indsatser.

”Når vi gør status på evalueringen af de boligsociale indsatser, kan vi se, at der i boligområder med boligsociale indsatser er sket meget fra midten af 00’erne og til i dag. Der er eksempelvis fremgang i forhold til at forebygge kriminalitet blandt de 10-14-årige, og flere unge tager en afgangseksamen og kommer i uddannelse. Men der er også stadig mange udfordringer, der ikke er løst. Der er unge, der falder ud af uddannelsessystemet, og vi ser en høj grad af ensomhed og psykisk sygdom blandt beboerne. I dag er de boligsociale indsatser tænkt ind som en måde at understøtte den kommunale kernevelfærd på ved at gøre sikkerhedsnettet meget mere finmasket for de mennesker, der oplever social udsathed,” siger projektchef Gunvor Christensen, der har stået i spidsen for VIVEs del af evalueringsarbejdet.

Børn og unge får fritidsjobs

En af de indsatser, som evalueringen viser har vist gode resultater, er fritidsjobindsatsen, der handler om, at børn og unge lærer at skrive en jobansøgning, gå til jobsamtale, afklare deres kompetencer og afsøge markedet for fritidsjobs. Typisk er det børn og unge i alderen 13-17 år, der deltager i fritidsjobindsatsen.  

De børn og unge, der har deltaget i indsatsen, har tre gange så stor chance for at få et fritidsjob i forhold til dem, der ikke har deltaget i indsatsen, og de har større chance for at fastholde det. Især pigerne klarer sig godt, idet de også 2 år efter indsatsen i stort omfang har fastholdt deres fritidsjob.

Netværksmødre påbegynder uddannelse

En anden indsats, der har givet gode resultater, er Netværksmødre. Det er en indsats, der er drevet af kvinder i et udsat boligområde. Formål er at styrke kvindernes selvtillid og give dem redskaber til at klare hverdagens udfordringer. Netværksmødrene gennemgår et uddannelsesforløb, så de kan hjælpe andre kvinder med at tilegne sig viden om samfundet, og hvordan de manøvrerer i en hverdag med mange forpligtigelser og ansvar.

De såkaldte Netværksmødre har næsten fem gange så stor chance for at komme ind i et uddannelsesforløb 2 år efter, at de har deltaget i indsatsen, end kvinder, der ikke har deltaget i indsatsen.

Derudover finder evalueringen, at børn og unge-indsatser, som fx såkaldte projekt- og eventforløb og mentorforløb, har en positiv betydning for, at børn og unges skolefravær reduceres. Evalueringen viser også, at de boligsociale indsatser er lykkes med at bidrage til det helhedsorienterede samarbejde om at løse udfordringerne i de udsatte boligområder i forhold til tidlig forebyggelse, skole og uddannelse, kriminalitet samt beskæftigelse mellem den kommunale velfærd, politi, civilsamfundet og de almene boligorganisationer. Både kommunale samarbejdspartnere og civilsamfundsaktører vurderer det boligsociale arbejde med fokus på relationsdannelse, tillid og nærhed som et vigtigt bidrag til opgavelæsningen i de udsatte boligområder.

Det er første gang i en evalueringssammenhæng, at der er indsamlet oplysninger om deltagere i boligsociale indsatser, og det har givet mulighederne for at lave egentlige effektmålinger. De boligsociale indsatser finansieret af 2011-14-midlerne er videreført i 2015-18-midlerne og senest i 2019-26-midlerne. Sammen med BUILD evalueres 2015-18-midlerne, mens de boligsociale indsatser med 2019-26-midlerne bliver evalueret som en del af omdannelsen af de hårde ghettoer.

Udvalgte publikationer om boligsociale indsatser

  • Boligsociale indsatser – kort fortalt

  • Boligsociale indsatsers bidrag til at forebygge kriminalitet i udsatte boligområder

  • Boligsociale indsatser til småbørnsfamilier i udsatte boligområder

  • Børn og unges uddannelseschancer - De boligsociale indsatsers bidrag

  • En vej til arbejdsmarkedet med de boligsociale indsatser

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 27. januar 2021 Effekter og resultater af de boligsociale indsatser
Rapport, 26. september 2019 Boligsociale indsatsers bidrag til at forebygge kriminalitet i udsatte boligområder
Nyhed, 25. september 2019 Kriminaliteten falder blandt børn i udsatte boligområder
Debatindlæg, 25. februar 2019 Udsat. Vi overser, hvor hårdt uligheden rammer etnisk danske børnefamilier i udsatte boligområder
Nyhed, 12. december 2018 Hvert fjerde barn i udsatte boligområder lever i fattigdom
Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  2. Nyhed

    Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021

  3. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  4. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  5. Kronik

    Eksperter: En gruppe danskere har været ekstremt svær at hjælpe i arbejde

  6. Nyhed

    Striving to thrive: a randomized controlled trial of educational support interventions for children in out-of-home care

  7. Kronik

    Manglende nuancer og perspektiver skaber uklar viden om adoption uden samtykke

  8. Rapport

    Kommuner spiller en væsentlig større rolle i Danmark end i andre lande

  9. Rapport

    Viden om metoder til at inddrage børn med autisme og ADHD i sagsbehandling

  10. Nyhed

    Non-Western Immigrants, the Transition from School to Education and to Work and NEET Status

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os