Kontakt
Et nøgenbillede, et kys eller sex til gengæld for en drink, en gave eller en sum penge. Det har knap fem procent af unge fra 18 til 30 år prøvet mindst én gang i deres liv. Dertil kommer andre fem procent, der har tilbudt samvær for materielle goder, men uden at udveksle andre former for intimitet. Det viser en ny rapport fra VIVE, der blandt andet afdækker, i hvilket omfang unge udveksler intimitet for materielle goder, hvordan de gør det, og hvem der gør det.
Knap halvdelen af dem, der har udvekslet intime billeder, kys eller sex, svarer, at de følte sig forpligtet til det, efter at de havde modtaget noget materielt, men at det ikke var deres formål at få noget. Omvendt angiver omkring hver femte, at det netop var deres mål at få noget materielt, men at de ikke havde følt sig forpligtede til at være intime. Men kun hver tiende betegner selv deres handling som sugardating.
”Vi har at gøre med et bredere fænomen end det, man normalt opfatter som sugardating. I den ene ende ser vi en lidt tilfældig praksis, der kan være bundet op på normer, for eksempel i datinglivet, hvor nogle unge kan føle sig forpligtet til at give noget tilbage for en middag eller en drink. I den anden ende finder vi en praksis, der kan betegnes som regulær sugardating, hvor den unge går målrettet efter at opnå noget materielt. Det er ikke sådan, at den ene praksis nødvendigvis fører til den anden”, siger Karen Margrethe Dahl, chefanalytiker i VIVE.
Ud over VIVEs spørgeskemaundersøgelse blandt 18-30-årige bygger rapporten på data fra en anden undersøgelse blandt 15-22-årige, der går på en ungdomsuddannelse. I den sidstnævnte gruppe er det godt to procent, der svarer, at de inden for det seneste år har ydet noget seksuelt til gengæld for noget materielt.
Både når det gælder køn og sociale forhold, er der forskelle mellem unge, der udveksler intimitet, og unge, der ikke gør. Socialt udsatte unge og unge, der ikke har en voksen, de er fortrolig med, udveksler i højere grad intimitet end andre unge. Og mens der i gruppen af 18-30-årige er en lille overvægt af kvinder, der har ydet noget seksuelt til gengæld for noget materielt, er der omvendt en lille overvægt af mænd blandt de 15-22-årige. Der er dog generelt meget lidt viden om mænds udveksling af intimitet for materielle goder, da de sjældent opsøger hjælp i den forbindelse.
Rapporten er en del af forskningsprojektet ”Sugardating blandt marginaliserede unge – Udvikling af et nyt forsknings- og praksisfelt”, som ledes af forskere fra Roskilde Universitet og Aarhus Universitet samt RedenUng. Projektet har en række samarbejdspartnere – blandt andre VIVE – og finansieres af VELUX FONDEN.
Undersøgelsen bygger på 1.732 besvarelser af et spørgeskema specifikt om udvekslinger af intimitet for materielle goder blandt 18-30-årige. Derudover bygger den på spørgeskema- og registerdata for 15-22-årige unge i ungdomsuddannelse fra Ungeprofilundersøgelsen.
Kontakt til projektleder for forskningsprojektet: Lektor Christian Groes, cgroes@ruc.dk, mobil 26 47 09 20.