Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­12. marts 2021

Småbørnsfamilier klarede overordnet første coronanedlukning godt

Småbørns skærmbrug steg under coronanedlukningen i foråret 2020, men generelt blev børnenes trivsel ikke påvirket. Den overordnede trivsel blandt småbørnsmødre steg en smule, mens beskæftigelsen for mødre til børn på ni måneder faldt. Det viser VIVEs analyse af data indsamlet to år før og under nedlukningen.

Børn og unge, Effekt, Familie, Social arv og mobilitet
Læs rapporten Trivsel og hverdagsliv i danske småbørnsfamilier under covid-19-nedlukningen foråret 2020
Arkivfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Jonas Cuzulan Hirani Forsker, Ph.d., cand.polit M: 33 69 77 48 jjh@vive.dk
Signe Boe Rayce Seniorforsker, cand. scient. san. publ. (folkesundhedsvidenskab), ph.d. M: 33 69 77 91 sbo@vive.dk

Da landet blev lukket ned den 11. marts 2020, blev dagligdagen for småbørnsfamilier markant anderledes. Daginstitutionerne lukkede, og mange forældre skulle ud over at passe deres arbejde også passe deres børn.

VIVE har undersøgt, hvordan den første coronanedlukning i foråret 2020 påvirkede småbørnsfamiliers trivsel og hverdagsliv på kort sigt, og overordnet ser nedlukningen ikke ud til at have haft alvorlige konsekvenser. Undersøgelsen kan dog ikke sige noget om, hvordan nedlukningen påvirkede udsatte familier med fx vold, misbrug eller psykisk sygdom.

Undersøgelsen har ikke kunnet registrere den store effekt af nedlukningen på fædrene. Mødrene angiver overordnet set en lidt bedre trivsel, og færre mødre havde så lav trivsel, at de var i risikozonen for stress eller depression. Mødrene rapporterede også samlet set en lidt lavere grad af stres i forældrerollen og lidt større tilfredshed i parforholdet.

Rapporten viser også et tydeligt fald i beskæftigelsen blandt mødre til børn på ni måneder, hvilket kan hænge sammen med, at de forlænger barslen på grund af lukkede institutioner eller begrænset mulighed for at indkøre nye børn.

Børnenes skærmbrug steg under nedlukningen

Nedlukningen i foråret 2020 medførte også en markant stigning i børnenes tid foran en skærm. Gennem nedlukningsmånederne fra marts til maj steg forældrenes vurdering af, hvor lang tid deres børn brugte foran en skærm.

”I 2018 så vi et fald i børnenes skærmtid hen over foråret i takt med, at dagene blev længere og vejret varmere. Men i 2020 kan vi se, at børnenes tid foran en skærm måned for måned stiger – og ret markant. Vores data siger ikke noget om hvorfor, men en god hypotese er nok, at en del forældre har skullet passe både arbejde og børn samtidigt, og at børnene derfor har fået lov til at bruge mere tid foran skærmen end de ellers ville have gjort,” siger Jonas Hirani, forsker i VIVE.

Forældrene drak oftere alkohol – men færre drak fem eller flere genstande ad gangen

Rapporten viser også, at den første nedlukning påvirkede forældrenes alkoholvaner på to måder. For det første steg andelen af forældre, som drak alkohol flere gange om ugen en smule. Og for det andet faldt andelen, der typisk drikker fem genstande eller mere, når de drikker.

”Det giver god mening, at vi ser færre forældre, der drikker meget, når de drikker. For det sker typisk i forbindelse med sociale begivenheder, som også blev kraftigt indskrænket under den første nedlukning. Tilsvarende kan man forestille sig at forældrene i højere grad tager en øl eller et glas vin til maden, hvis man ikke skal møde fysisk på arbejde dagen efter,” vurderer Jonas Hirani.

Rapporten med titlen Trivsel og hverdagsliv i danske småbørnsfamilier under covid-19-nedlukningen foråret 2020 er udarbejdet med støtte fra Egmont Fonden og er baseret på data fra forløbsundersøgelsen SPOR – Børns udvikling og trivsel, som er støttet af Novo Nordisk Fonden. Rapporten bygger på data fra 2018 og 2020, hvor hhv. 10.823 mødre/5.819 fædre og 9.966 mødre/5.736 fædre har svaret på spørgeskemaer.

 

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 12. marts 2021 Trivsel og hverdagsliv i danske småbørnsfamilier under covid-19-nedlukningen foråret 2020
Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  3. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  4. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  5. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  6. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  7. Rapport

    Uddannelsesbarrierer

  8. Rapport

    Nyt læringsforløb støtter unge med autisme

  9. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  10. Nyhed

    Elevers sociale baggrund har betydning for deres valg efter uddannelsesparathedsvurderingen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os