Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­5. oktober 2021

Studerende fra ufaglærte hjem dropper oftere ud af universitetet

Universitetsstuderende med ufaglærte forældre har markant større risiko for at falde fra deres uddannelse end studerende fra akademikerhjem. Tendensen gentager sig år efter år, viser en undersøgelse blandt 200.000 studerende.

Børn og unge, Social arv og mobilitet, Uddannelse, Ulighed, Videregående uddannelse
Læs videnskabelig artikel
Universitetsstuderende fra ufaglærte hjem har stor risiko for at falde fra uddannelsen. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Jens-Peter Thomsen Seniorforsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 33 48 08 35 jpt@vive.dk

Det er langt fra alle studerende, der begynder på universitet, som ender med at stå med et eksamensbevis i hånden. For særligt én gruppe studerende er sandsynligheden for at droppe studierne undervejs ekstra høj.

Blandt de studerende med ufaglærte forældre, der begyndte på en bachelor i 2006, endte 31 procent med at falde fra uddannelsen, mens frafaldet blandt de studerende, hvor forældre har en lang uddannelse, var på 15 procent.    

Det viser en undersøgelse, der har fulgt over 200.000 studerende, fra de begyndte deres bacheloruddannelse og 12 år frem. Den sociale ulighed i frafaldet har været konstant over mange år, og selv når tages højde for de studerendes gymnasiekarakterer, køn og minoritetsbaggrund, så dropper langt flere studerende med ufaglærte forældre ud af universitetet.

”I Danmark har vi både SU og gratis uddannelse, og derfor burde unge med samme karakterer fra gymnasiet i princippet have lige gode odds for at klare sig på universitetsuddannelserne. Men undersøgelsen viser altså tydeligt, at forældrenes uddannelsesniveau i høj grad kan forudsige, om universitetsstudierne bliver en succes,” siger Jens-Peter Thomsen, seniorforsker i VIVE, som står bag undersøgelsen.

Frafald dyrt for samfundet og den enkelte

De unge, som dropper ud af universitetet, kommer i sidste ende til at stå med dårligere kvalifikationer og på sigt en væsentlig lavere indkomst.

”Det er både dyrt for samfundet og den enkelte unge, når universitetsstudierne bliver droppet. Vi bør derfor blive klogere på, hvilke mekanismer der er på spil. På nuværende tidspunkt har vi kun gisninger, men ingen reel viden om, hvorfor der er så stor social ulighed i frafaldet på universiteterne,” siger Jens-Peter Thomsen.

Undersøgelsen af de studerendes frafald er en del af det større projekt ’Beyond the bachelor’ ved Københavns Universitet, som VIVE har bidraget til. Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.

Læs mere

I den videnskabelige artikel The social class gap in bachelor’s and master’s completion: university dropout in times of educational expansion kan du læse mere om undersøgelsen af danske studerendes frafald fra universitetet. 

I debatindlægget Danske politikere har aldrig haft den store interesse for sociale ulighed i adgangen til videregående uddannelser kan du læse mere om den store, sociale skævvridning hvad angår frafald på de videregående uddannelser.

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, Maj 2022 The social class gap in bachelor’s and master’s completion: university dropout in times of educational expansion
Videnskabelig artikel, 24. september 2021 Moving to opportunity: Student trajectories in the post-Bologna university system in Denmark
Undersøgelse i gang, januar 2018 - juli 2021 Efter bachelorgraden – uddannelsesvalg og overgange
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  4. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  5. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  6. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  7. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  8. Rapport

    Sådan bygger vi videre på coronanedlukningernes virtuelle patientkonsultationer

  9. Rapport

    Hvad kan hjælpe SOSU-elever til at lykkes med uddannelsen?

  10. Rapport

    Frivillige familievenner er god støtte for pressede småbørnsfamilier

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os