Det er langt fra alle studerende, der begynder på universitet, som ender med at stå med et eksamensbevis i hånden. For særligt én gruppe studerende er sandsynligheden for at droppe studierne undervejs ekstra høj.
Blandt de studerende med ufaglærte forældre, der begyndte på en bachelor i 2006, endte 31 procent med at falde fra uddannelsen, mens frafaldet blandt de studerende, hvor forældre har en lang uddannelse, var på 15 procent.
Det viser en undersøgelse, der har fulgt over 200.000 studerende, fra de begyndte deres bacheloruddannelse og 12 år frem. Den sociale ulighed i frafaldet har været konstant over mange år, og selv når tages højde for de studerendes gymnasiekarakterer, køn og minoritetsbaggrund, så dropper langt flere studerende med ufaglærte forældre ud af universitetet.
”I Danmark har vi både SU og gratis uddannelse, og derfor burde unge med samme karakterer fra gymnasiet i princippet have lige gode odds for at klare sig på universitetsuddannelserne. Men undersøgelsen viser altså tydeligt, at forældrenes uddannelsesniveau i høj grad kan forudsige, om universitetsstudierne bliver en succes,” siger Jens-Peter Thomsen, seniorforsker i VIVE, som står bag undersøgelsen.
Frafald dyrt for samfundet og den enkelte
De unge, som dropper ud af universitetet, kommer i sidste ende til at stå med dårligere kvalifikationer og på sigt en væsentlig lavere indkomst.
”Det er både dyrt for samfundet og den enkelte unge, når universitetsstudierne bliver droppet. Vi bør derfor blive klogere på, hvilke mekanismer der er på spil. På nuværende tidspunkt har vi kun gisninger, men ingen reel viden om, hvorfor der er så stor social ulighed i frafaldet på universiteterne,” siger Jens-Peter Thomsen.
Undersøgelsen af de studerendes frafald er en del af det større projekt ’Beyond the bachelor’ ved Københavns Universitet, som VIVE har bidraget til. Projektet er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.