Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­7. januar 2022

Adoptiv- og plejebørn har glæde af familieterapi

Familieterapi, der skal etablere og styrke relationen mellem forældre og børn, har positive effekter for adoptiv- og plejefamilier. Terapiformen øger børnenes trivsel og mentale sundhed, mens adoptiv- og plejeforældrene oplever mindre pres i forældrerollen efter terapiforløbet.

Anbringelser, Børn og unge, Familie
Læs forskningsoversigten om familieterapi i adoptiv- og plejefamilier
Tilknytningsbaseret familieterapi kan hjælpe børn og forældre i pleje- og adoptivfamilier. Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Nina Thorup Dalgaard Seniorforsker, cand.psych., ph.d. M: 33 48 08 51 nitd@vive.dk

Adoptivbørn og børn anbragt i plejefamilier har større risiko end deres jævnaldrene for at udvikle psykiske og sociale vanskeligheder. Flere studier peger på, at en hovedårsag hertil er, at børnene har vanskeligt ved at knytte sig til deres pleje- eller adoptivforældre.

Derfor findes der flere former for familieterapi, der har særlig fokus på at etablere og styrke en tryg relation mellem barn og forældre. Disse terapiformer kaldes samlet for tilknytningsbaseret familieterapi. VIVE har i en systematisk forskningsoversigt og metaanalyse undersøgt, hvilke effekter tilknytningsbaseret familieterapi har for trivslen i adoptiv- og plejefamilier.

Undersøgelsen viser, at tilknytningsbaseret familieterapi har en særlig god effekt på adoptiv- og plejebørns trivsel og mentale sundhed samt på deres relation til pleje- eller adoptivforældre.

”Det er meget positivt, at tilknytningsbaseret familieterapi har så gode effekter på børnenes trivsel. Især med tanke på deres risiko for at udvikle psykiske og sociale problemer på grund af udfordringer med at skabe en tryg relation til deres adoptiv- og plejeforældre” siger Nina Thorup Dalgaard, seniorforsker i VIVE og en af forskerne bag undersøgelsen.

Terapiformen har også positiv indvirkning på pleje- og adoptivforældres omsorgsadfærd over for børnene og deres evne til at afkode børnenes signaler og reaktioner. Forældrene oplever desuden mindre stress eller pres i forældrerollen umiddelbart efter endt terapiforløb.

Forskningsoversigten omfatter studier over effekter umiddelbart efter familieterapien er afsluttet. En del af de positive effekter ses fortsat 3-6 måneder efter, at behandlingen er afsluttet.

Undersøgelsen gennemgår 44 internationale studier af effekter af tilknytningsbaseret familieterapi blandt børn og forældre i adoptiv- og plejefamilier.

Fakta om Campbell-samarbejdet

Undersøgelsen er en systematisk forskningsoversigt gennemført af VIVE Campbell. The Campbell Collaboration (på dansk Campbell-samarbejdet) er et uafhængigt internationalt forskningsnetværk, som i Danmark har til huse i VIVE. Campbell-samarbejdet har til formål at undersøge, hvilke effekter en given velfærdsindsats har på tværs af landegrænser. Det sker gennem systematiske forskningsoversigter, der samler den ypperste internationale forskningsviden om, hvordan diverse velfærdsindsatser virker.

Læs mere om Campbell og VIVEs rolle her.

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, 5. januar 2022 Parenting interventions to support parent/child attachment and psychosocial adjustment in foster and adoptive parents and children: A systematic review
Læs også
  1. Nyhed

    Slutevaluering af Engineering i Skolen

  2. Nyhed

    Hvem er de pårørende i Danmark? En kortlægning af danske pårørendes opgaver, trivsel og behov.

  3. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  4. Nyhed

    Playing the system

  5. Nyhed

    Restricted Childhood, Interrupted Youth

  6. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  7. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  8. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  9. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  10. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os