Kontakt
Foreningen Læs for Livet har i perioden 2018-21 gennemført indsatsen ”En god begyndelse - bedre historier til udsatte børn i Danmark” i Lolland, Horsens og Vordingborg Kommuner med støtte fra Egmont Fonden. Indsatsen retter sig mod udsatte familier med børn mellem 0-6 år, der modtager familiebehandling i hjemmet, og plejefamilier med plejebørn i alderen 0-6 år.
Formålet med ”En god begyndelse – bedre historier til udsatte børn i Danmark” er at kickstarte små børns sproglige og læringsmæssige udvikling.
Indsatsen består af et lokalt ’bibliotek’ med bøger, hvorfra de fagprofessionelle i kommunerne kan udvælge bøger til deres (pleje)familier alt efter børnenes alder og interesser. Bøgerne er gaver og skal ikke leveres tilbage.
De fagprofessionelle og plejeforældrene får også et endagskursus med Læs for Livet, hvor de præsenteres for formålet og arbejdet med indsatsen, herunder konkret inspiration til, hvordan bøger og læsning kan blive en del af dagligdagen.
VIVEs evaluering viser, at indsatsen øger interessen hos de udsatte familier i at være sammen med deres børn om bøger og læsning. De nyder i højere grad at læse højt for deres børn, og bøgerne bliver efter indsatsen brugt dagligt eller flere gange om ugen af næsten alle familierne. Før indsatsen var det knap halvdelen.
En forælder fortæller om den ændring, som indsatsen har betydet for dem:
”Bøgerne har været med til at give barnet en helt ny verden og med stor succes. Vi er blevet inspireret til at bruge bøger i hverdagen.”
Senioranalytiker Helle Hansen, der har ledet VIVEs evaluering, siger:
”Vi ser, at læsningen skaber et samvær i familierne omkring bøgerne, hvor eksempelvis godnathistorier bliver en del af den daglige rutine. Bøgerne er med til at skabe et rum, hvor børnene falder lettere til ro, og de kan øve sig i at sætte ord på følelser.”
I plejefamilierne har indsatsen givet dem ny viden og inspiration, så de føler sig mere sikre i, hvordan de kan bruge bøger og læsning med deres plejebørn.
De fagprofessionelle selv har med indsatsen ændret deres arbejdsform i løbet af projektperioden. De taler i højere grad med plejefamilierne om betydningen af bøger, ligesom de giver dem konkret inspiration til, hvordan de kan bruge dem i hverdagen.