Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­23. juni 2022

Danskernes demokratiske sindelag gælder ikke altid for personer med ekstreme holdninger

De fleste danskere bakker op om grundlæggende demokratiske rettigheder, men hver fjerde dansker ser gerne, at myndighederne indskrænker disse rettigheder for personer med ekstreme holdninger. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE.

Demokrati, Folketing- og kommunalvalg, Vold
Læs rapporten Polarisering og tilslutning til demokratiske normer her
VIVE har taget temperaturen på danskernes opbakning til en række konkrete, demokratiske normer. Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Rasmus Tue Pedersen Seniorforsker, ph.d. M: 33 48 08 02 ratp@vive.dk

Forbud mod at stille op til valg, forbud mod fredelige demonstrationer og fratagelse af partistøtten.

Et forholdsvis stort mindretal af danskerne ser gerne, at myndighederne indskrænker grundlæggende demokratiske rettigheder for personer eller grupper med ekstreme holdninger. Det viser en ny undersøgelse fra VIVE.

”Langt de fleste danskere har et demokratisk sindelag. Men det er bemærkelsesværdigt, at hver fjerde dansker faktisk er parat til at fratage mennesker med ekstreme synspunkter demokratiske rettigheder, som vi normalt regner for helt fundamentale i vores samfund”, siger Rasmus Tue Pedersen, der er seniorforsker i VIVE.

VIVE har taget temperaturen på danskernes opbakning til en række konkrete, demokratiske normer. Omkring hver fjerde dansker ser gerne, at rettigheder bliver begrænset for personer eller grupper med ekstreme holdninger. De resterende tre fjerdedele er enten imod eller har ingen klar holdning.

Til gengæld er stort set ingen danskere klar til selv at handle aktivt udemokratisk. For eksempel mener under 3 procent af danskerne, at det er i orden at ødelægge valgplakater eller chikanere politikere eller vælgere med ekstreme holdninger.

”Danskerne tager helt klart afstand fra selv aktivt at begå udemokratiske handlinger. Det gælder også, selvom de har stærke politiske holdninger og har meget lidt sympati for politiske modstandere”, siger Rasmus Tue Pedersen.

Danskere, der er meget interesserede i politik, bakker mest op om demokratiske rettigheder. Det gør de, selvom de er langt ude på fløjene i forhold til enten udlændingepolitik eller økonomisk politik. 

Tilslutningen til demokratiske normer er højest blandt danskere med en lang videregående uddannelse, og lavest blandt danskere, der har grundskole som højest fuldførte uddannelse.

Undersøgelsen er finansieret af Indenrigs- og Boligministeriet gennem deres årlige trækningsret på analyse- og forskningsopgaver fra VIVE.

Om undersøgelsen

VIVE har gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt flere end 2.000 danske borgere. Dataindsamlingen er gennemført i samarbejde med Epinion.

I den efterfølgende databehandling er data blevet vægtet for at sikre, at besvarelser afspejler den danske befolkning på centrale demografiske, geografiske og holdningsmæssige variable. Specifikt har VIVE vægtet på køn, alder, region, uddannelse og stemmeadfærd.

Sådan svarer danskerne

  • 26 procent er helt eller delvist enige i, at myndighederne bør kunne forbyde fredelige demonstrationer for grupper med ekstreme holdninger. 50 procent er helt eller delvist uenige.
  • 27 procent er helt eller delvist enige i, at politikere med ekstreme holdninger ikke bør kunne få partistøtte. 42 procent er helt eller delvist uenige.
  • 22 procent er helt eller delvist enige i, at politikere med ekstreme holdninger ikke bør have lov til at stille op til valg i Danmark. 52 procent er helt eller delvist uenige.
  • 2 procent er enige i, at det er i orden at ødelægge valgplakater fra politikere med ekstreme politiske holdninger. 90 procent er helt eller delvist uenige.
  • 2 procent er enige i, at det er i orden at chikanere politikere med ekstreme holdninger, hvis det kan få politikerne til at melde sig ud af politik. 89 procent er helt eller delvist uenige.
  • 2 procent er enige i, at det er i orden at chikanere andre vælgere, hvis man ved, at de stemmer på politikere med ekstreme holdninger. 92 procent er helt eller delvist uenige.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 27. juni 2022 Polarisering og tilslutning til demokratiske normer
Læs også
  1. Nyhed

    Litteraturreview vedrørende risiko for arbejdsrelateret fysisk vold

  2. Videnskabelig artikel

    Læsere betragter kvinder som lige så kompetente som mænd

  3. Kronik

    Børn udsættes fortsat for vold og overgreb i Danmark.

  4. Nyhed

    Muslimske kvinder i Danmark kan være fanget i deres ægteskab

  5. Klumme

    Når forældre dræber

  6. Nyhed

    INFORMED: Eftermiddagsmøde om forskningens plads i politikudviklingen i sundhedsvæsenet

  7. Debatindlæg

    Langt flere yngre end ældre angiver sig selv som homo- eller biseksuelle. Men de har det ikke nemt

  8. Bog

    Drab i familien

  9. Undersøgelse i gang

    VIVE undersøger, hvem der søger beskyttelse på RED Safehouse

  10. Nyhed

    Danmark er stærk i måling af integration – men vi mangler stadig viden

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os