Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­8. juli 2022

Det kan have store konsekvenser at forlade en religion

Forløbet med at forlade en religion har en række fælles træk, uanset om der er tale om kristne eller muslimske miljøer. Det viser en ny artikel af Anikas Liversage og Betül Özkaya om religiøst frafald

Familie, Integration
Mennesker, der forlader mindre kristne samfund som Jehovas Vidner, krydser ofte en klar grænse. Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Anika Liversage Seniorforsker M: 33 48 08 57 ani@vive.dk

Fra den første tvivl til det endelige brud. Oplevelsen med at forlade en religion har klare fællestræk, uanset om der er tale om kristne eller muslimske miljøer.

Det viser Anikas Liversages forskning i religiøst frafald. Hun har udgivet den videnskabelige artikel At falde fra: Beretninger om religiøst frafald på tværs af majoritetsdanske og minoritetsetniske miljøer sammen med Betül Özkaya fra Aalborg Universitet. Artiklen er bragt i tidsskriftet Dansk Sociologi nr. 3, årgang 32, 2021.

”Det kan være særdeles udfordrende, særligt fordi det kan have store sociale konsekvenser. Frafaldne kan både opleve sociale repressalier og eksistentiel usikkerhed,” siger Anika Liversage.

Mennesker, der forlader mindre kristne samfund som Jehovas Vidner, krydser ofte en klar grænse. De kan opleve en institutionaliseret udstødelse af ”frafaldne”, der medfører et hårdt brud – også med ens nærmeste familie.

I muslimske miljøer er grænserne – og hvad der sker, hvis man overtræder dem – ikke altid så klart defineret, og reaktionerne på religiøs tvivl og frafald kan være meget varierede. Hvor nogle etniske minoriteter udsættes for trusler og vold, hvis de ønsker at bryde med bestemte normer, oplever andre at de er i stand til at skubbe til grænserne og dermed gøre sig fri af bestemte begrænsninger, uden at være nødt til at bryde med hele deres miljø.

Artiklen bygger på interviews med personer fra et ’Meningsdannernetværk’, der blev oprettet i 2017 under Udlændinge- og Integrationsministeriets ’Nationale Handlingsplan til forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol’.  

Intentionen med ’Meningsdannernetværket’ var at tiltrække personer, som havde personlige erfaringer med æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol, og som havde forsøgt at tage et opgør med undertrykkende normer.

Fra politisk hold var initiativet tænkt som et netværk for etniske minoriteter, men det viste sig, at også personer med majoritetsdansk baggrund meldte sig. Det drejede sig om personer, der havde haft tilknytning til kristne trossamfund som Jehovas Vidner og Indre Mission. At netværket fik en sådan bredde, førte til, at nogle politikere – dog uden held – krævede netværket nedlagt, fortæller Anika Liversage.

”Man havde tænkt netværket som en platform, hvor unge med muslimsk baggrund kunne berette om at gøre oprør mod uønskede begrænsninger i deres liv. At etablerede kræfter kan ønske at støtte til sådanne stemmer, især i en tid med store samfundsmæssige forandringer, kender vi også fra fx USA.”

Her cirkulerede der i 1800-tallet beretninger om at ”undslippe mormonernes kløer”, og i 1900-tallet fortællinger om at slippe ud af ny-religiøs sekter. Det handler altså om en støtte til stemmer, der retter kritik imod nye, frem for imod etablerede, religioner, siger Anika Liversage.

”Det kan forklare den politiske modstand det vakte, da kristne - og ikke kun muslimske - frafalde trådte op på den nyoprettede Meningsdanner-platform, for at fortælle om, at de også havde været nødt til at bryde med undertrykkende normer. Heldigvis fik disse personer også lov til at fortælle deres historier. For som dette studie viser kan der være stærk social kontrol til stede i meget religiøse miljøer – uanset hvilken religion de i tilhører”.

 

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, Januar 2022 At falde fra: beretninger om religiøst frafald på tværs af majoritetsdanske og minoritetsetniske miljøer
Nyhed, 22. februar 2021 VIVE har undersøgt tre indsatser over for negativ social kontrol og radikalisering
Rapport, 22. februar 2021 Undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol samt radikalisering
Rapport, 6. maj 2019 Følgeforskning om holdningsbearbejdende indsatser
Læs også
  1. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  2. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  3. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  4. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  5. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  6. Nyhed

    Trade-offs between work-first and language-first strategies for refugees

  7. Rapport

    Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022

  8. Klumme

    En ubehagelig mistanke

  9. Undersøgelse i gang

    Forskningsprojekt sætter fokus på relationer mellem politi, unge og familier i udsatte boligområder

  10. Undersøgelse igang

    VIVE evaluerer det familieretlige system

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os