Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­22. april 2022

Frivillige arkitekter hjælper kvinder med at skabe et nyt hjem efter ophold på krisecenter

Når kvinder flytter fra krisecenter til egen bolig, har de stor gavn af frivillige arkitekter til at hjælpe med indretningen. Foruden arkitekternes hjælp er økonomisk støtte til møbler og materialer afgørende for, at kvinderne kan skabe et rart og velfungerende hjem.

Bolig, Frivillighed, Socialområdet, Udsatte
Hent rapporten 'Fra Bolig til Hjem'
Når kvinder etablerer et nyt hjem efter et ophold på krisecenter, skal børnene tænkes med i indretningen. Arkivfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Lars Benjaminsen Seniorforsker M: 33 48 09 10 lab@vive.dk
Thilde Baden Rasmussen Kommunikationskonsulent M: 20 65 53 62 tbra@vive.dk

Boligen er et centralt omdrejningspunkt for kvinder, der skal skabe en ny tilværelse efter et ophold på krisecenter, men de kan have svært ved at overskue indretningen og de praktisk opgaver. I et Røde Kors-projekt har frivillige arkitekter hjulpet kvinderne med at indrette deres bolig og skabe et nyt hjem.

VIVE har evalueret projektet ’Fra Bolig til Hjem’, og kvinderne er generelt glade for støtten til indretning. De vurderer, at den har positiv indflydelse på både deres egen og deres børns trivsel, da boligen skaber en vigtig ramme for deres nye tilværelse.

”Når kvinderne flytter fra krisecenteret, står de stadig i en meget sårbar situation, hvor de skal håndtere en række udfordringer i deres liv. I værste fald kan kvinderne søge tilbage til en voldelig partner, fordi de føler sig ensomme og ikke kan overskue at starte et nyt liv. Arkitekternes hjælp med at omdanne boligen til et rart og samtidig funktionelt sted har derfor stor betydning,” forklarer seniorforsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen.

De frivillige arkitekter har hjulpet kvinderne med blandt andet indretningsskitser, indkøbslister, transport til byggemarkeder, pladsbesparende indretningsløsninger samt praktisk hjælp til at male og samle møbler.

Økonomisk støtte til materialer er essentielt

Ud over hjælpen fra de frivillig arkitekter er kvinderne blevet tilbudt økonomisk støtte på op til 10.000 kroner til indretningen af deres nye hjem. Evalueringen af projektet viser, at den økonomiske støtte er et vigtigt supplement til den hjælp, kvinderne får fra arkitekterne. 

”Den økonomiske hjælp giver kvinderne mulighed for at skaffe de materialer og møbler, som er en nødvendig forudsætning i forbindelse med arkitekternes indretningsløsninger. Desuden får kvinderne bedre overskud – også økonomisk – til andre ting, som for eksempel aktiviteter med deres børn, når de ikke skal spekulere helt så meget på økonomien i forbindelse med boligen,” forklarer Lars Benjaminsen.

Han understreger, at netop kombinationen af indretningsstøtte og økonomisk støtte har været afgørende for projektets positive resultater.

FAKTA

Røde Kors’ projekt ’Bolig til Hjem’ består af 40 forløb, hvor frivillige arkitekter har hjulpet kvinder med at etablere et hjem efter deres ophold på et krisecenter. 25 af forløbene er foregået i København og 15 i andre byer rundt i landet. 31 af de 40 forløb var afsluttet på det tidspunkt, hvor evalueringen blev udarbejdet. Der er benyttet både kvantitative og kvalitative data til evalueringen. Det kvantitative datamateriale består af en før- og eftermåling på baggrund af et kort spørgeskema. Det kvalitative materiale er interviews med både kvinderne i projektet, frivillige arkitekter, medarbejdere fra to kvindekrisecentre samt medarbejdere i Røde Kors.

Evalueringen er bestilt og finansieret af Røde Kors, som har fået støtte af Den A.P. Møllerske Støttefond til projektet og til at gennemføre evalueringen.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 22. april 2022 Fra Bolig til Hjem
Læs også
  1. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  2. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  3. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  4. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  5. Debatindlæg

    Skal det frivillige Danmark være samarbejdspartnere eller leverandører? Det afhænger af hvilken velfærdsstat, vi vil have

  6. Rapport

    Nyt læringsforløb støtter unge med autisme

  7. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  8. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer syv projekter, der skal mindske alvorlig mistrivsel

  9. Nyhed

    Tryghed og trivsel i udsatte boligområder

  10. Rapport

    Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os