Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­11. oktober 2022

Indsats har succes med at få udsatte unge i fritidsjob

En indsats i Esbjerg Kommune skal skaffe udsatte unge i fritidsjob for at øge deres chancer for at komme i uddannelse eller job, og indsatsen har godt fat i målgruppen. To ud af tre deltagere i indsatsen er kommet i fritidsjob eller en anden aktivitet, der passede bedre til dem. De unge i indsatsen oplever selv, at de får mere selvværd og tro på egne evner.

Hent rapporten om Energi til mere
Det er ekstremt vigtigt, at vi som samfund ikke taber de unge, der i mere end et år hverken har været i uddannelse eller job, siger seniorforsker Gunvor Christensen. Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Gunvor Christensen Projektchef, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 15 guc@vive.dk

Esbjerg Kommune er blandt de 25 procent af landets kommuner med den højeste andel udsatte 18-24-årige unge, der i mere end et år hverken har været i uddannelse eller beskæftigelse. Som et forsøg på at knække denne kurve har Esbjerg Kommune blandt andet søsat fritidsjobsindsatsen Energi til mere.

Konkret har forvaltningen Borger og Arbejdsmarked indgået et samarbejde med erhvervslivet i Esbjerg Kommune om at skabe en erhvervsrettet indsats for elever fra udvalgte folkeskoler i Esbjerg Kommune og en indsats for 16-18-årige, der er uden tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked.

Får fat i nogle af de mest udsatte unge

De foreløbige resultater af den første, tidlige evaluering peger på, at Energi til mere får hjulpet unge i typisk fritidsjob, men også i andre aktiviteter, der passer bedre til de pågældende unge.

Tilsvarende viser evalueringen klare tegn på, at fritidsjobindsatsen netop får fat i de unge, der ifølge både de unges egne og de professionelles vurderinger er udsatte i forhold til skole og uddannelse – og i forhold til fritidsliv, fællesskab og livstilfredshed.

Også andre steder i landet er der unge, der hverken er i gang med uddannelse eller i beskæftigelse, og vi ved, at det er en gruppe, der er svær at hjælpe i gang, siger Gunvor Christensen, seniorforsker i VIVE:

”Fritidsjobindsatsen i Esbjerg får faktisk fat i målgruppen og får hjulpet de unge i gang. Det er ekstremt vigtigt for, at vi som samfund ikke taber disse unge. Det kræver en indsats som denne, der er i stand til at skrue op for hjælp og støtte og tage afsæt i lige præcis de udfordringer, som den enkelte unge har. De unge har netop brug for en håndholdt relationel indsats,” siger Gunvor Christensen.

Denne tidlige evaluering af fritidsjobindsatsen viser blandt andet;

  • Deltagerne har overvejende positive forventninger til fritidsjobindsatsen, og godt to ud af tre er enten kommet videre fra indsatsen til et fritidsjob eller til et andet tilbud, der passer den pågældende deltager bedre
  • Der ser ud til at være en bred pallette af fritidsjob, som deltagerne kommer ud i, og muligheder for at finde gode match mellem deltagernes efterspørgsel og udbuddet af jobs
  • Fritidsjobindsatsen ser ud til at have godt fat i de 16-18-årige unge, der befinder sig i stærkt udsatte positioner. Når denne gruppe af unge vurderer sig selv, deres hverdag og liv, har relativt mange negative vurderinger af sig selv og oplevelser med at stå uden for fællesskab og samfund
  • Skoleeleverne forekommer også – baseret på deres selvvurdering – at være i udsatte positioner. De er dog mindre udsatte end de 16-18-årige.

Indsatsen er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond og målrettet unge i udsatte positioner. Den skal give dem erfaringer med at have et fritidsjob og dermed øge deres chancer for at få en uddannelse og på sigt komme i beskæftigelse.

Esbjerg Kommune har bedt VIVE foretage en første, tidlig evaluering af Energi til mere. Evalueringen skal blandt andet levere viden om, hvordan en indsats med fritidsjob kan bidrage til at forbedre unges livschancer og muligheder for uddannelse og beskæftigelse. Hvordan de unge oplever indsatsen, og hvordan de vurderer, at den er med til at hjælpe dem videre i deres liv.

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 11. oktober 2022 Energi til mere - en fritidsjobindsats
Undersøgelse i gang, december 2020 - april 2025 Evaluering af fritidsjob i Esbjerg
Seneste nyt
  1. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  2. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  3. Rapport

    Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske

  4. Nyhed

    VIVE har fået en ny bestyrelse

  5. Nyhed

    Ny innovativ indsats bygger bro mellem beskæftigelsesområdet og socialpsykiatrien

  6. Nyhed

    Jakob Kjellberg bliver medlem af Sundhedsstrukturkommissionen

  7. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  8. Nyhed

    Lov og regler eller borgerens behov? Faglig identitet har indflydelse på fagprofessionelles prioriteringer

  9. Kronik

    Frisættelse fra regler skaber energi i kommunerne

  10. Debatindlæg

    Seniorforsker: Dansk Erhvervs analyse om overuddannelse er politisk - problemet er kandidater fra business-studierne

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os