Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­8. marts 2022

Kvinder tog omsorgsarbejdet på sig under nedlukningen

Den første nedlukning under coronaen efterlod nogle sårbare borgere uden den hjælp, de havde brug for i hverdagen. Det blev især kvinder, der overtog ansvaret for de opgaver, som velfærdsstaten ikke løste. Det viser en undersøgelse.

Familie, Ligestilling, Socialområdet
Læs den videnskabelige artikel om omsorgarbejde her
Da Danmark blev lukket ned, gik nogle sårbare borgere glip af velfærdsydelser som pleje, omsorg og rengøring. Især kvinder tog arbejdet på sig. Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Ditte Andersen Seniorforsker, ph.d. M: 27 57 00 71 den@vive.dk

Da Danmark blev lukket ned, gik nogle sårbare borgere glip af velfærdsydelser som pleje, omsorg og rengøring. En ny undersøgelser fra VIVE viser, at det oftest var kvinder, der tog ansvar for at udfylde de velfærdshuller, der blev skabt som følge af corona-nedlukningen.

41 procent flere kvinder end har mænd ydet frivilligt omsorgsarbejde.

”Kønsroller får især kvinder til at tage ansvar for omsorgsarbejde på sig”, siger Ditte Andersen, der sammen med kollegaer fra Københavns Universitet har undersøgt fordelingen af omsorgsarbejde under den første corona-nedlukning i foråret 2020.

Kvinderne tog sig af mennesker, der pludselig stod uden hjælp, og mange af kvinderne følte ikke, at de reelt havde et valg. Det var påtvunget frivillighed.

Kvinder føler sig ansvarlige for at give omsorg

Forskerne sendte en spørgeskemaundersøgelse til knap 8.000 repræsentativt udvalgte danskere. Knap halvdelen deltog. Derudover blev der gennemført interviews med 32 danskere, som havde oplevet enten at få brug for omsorg eller give omsorg under nedlukningen.

En af dem var en kvinde ved navn Charlotte, hvis vasketøjskurv blev fyldt, fordi hendes hjemmepleje blev reduceret. Det lagde hendes veninde mærke til, og hun tilbød at vaske tøj, købe ind og stå for andre praktiske opgaver, så længe undtagelsestilstanden varede.

”Det var en politisk beslutning, at Charlottes hjemmepleje skulle reduceres under nedlukningen. Vi betragter ofte ulønnet omsorgsarbejde som noget, der hører privatlivet til. Men det er faktisk et politisk spørgsmål, hvordan ansvaret fra omsorgsarbejdet bliver fordelt mellem familien og velfærdsstaten”, siger Ditte Andersen.

Også i hverdagen står kvinder for størstedelen af omsorgsarbejdet. De bruger for eksempel mere tid end mænd på at passe børn og tage sig af sårbare slægtninge. Fordelingen er så dybt indgroet i vaner, at det ofte bliver usynligt for os, men under den første corona-nedlukning blev fordelingsmekanismerne synlige, fordi der skete så hurtige forandringer i danskernes hverdag.

Fordeling af omsorgsarbejde er politik

I de senere år har der været fokus på at inddrage pårørende og frivillige mere i indsatser til borgere med behov for støtte. På den måde bliver omsorgsarbejdet omfordelt fra velfærdstaten til familien, og det kan have negative konsekvenser for ligestillingen, siger Ditte Andersen.

”Jo mere ulønnet omsorgsarbejde kvinder påtager sig, jo mindre tid og overskud har de til lønnet arbejde og til at deltage i demokratiet. Derfor bliver vi nødt til at anderkende, at fordelingen af omsorgsarbejde er et politisk spørgsmål”, siger Ditte Andersen, seniorforsker i VIVE.

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, December 2022 Peer workers as emotion managers
Videnskabelig artikel, 1. januar 2022 Påtvunget frivillighed
Undersøgelse i gang, januar 2020 - december 2024 Hvordan fungerer samskabelse i praksis for mennesker i socialt udsatte positioner?
Læs også
  1. Nyhed

    Social Investments in the Nordic Countries

  2. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  3. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  4. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  5. Debatindlæg

    Trods tre gennemgående udfordringer er sociale investeringer givetvis kommet for at blive

  6. Nyhed

    Der kan være udfordringer, når familien passer ældre indvandrere derhjemme

  7. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  8. Undersøgelse i gang

    Et borgerrettet perspektiv på tværsektorielle kriminalitetsforebyggende indsatser

  9. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  10. Undersøgelse i gang

    Virker forebyggende indsatser for at forhindre anbringelse af børn uden for hjemmet?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os