Kontakt
Med den seneste overenskomst for overlægerne (OK21) er der tilføjet et nyt ledelseslag på hospitalerne, som gør det muligt at udvikle ledelsesstrukturen på de enkelte afdelinger. De eksisterende ledende overlæger bliver med overenskomsten til cheflæger, og under cheflægerne kommer et nyt ledelseslag med titlen ledende overlæger, som skal aflaste cheflægerne, så de blandt andet får bedre tid og mulighed for at bedrive strategisk ledelse.
Men de nye titler i aftalen fører ikke til forbedringer i sig selv. Forbedringerne kommer først, hvis overenskomstændringerne bliver fulgt af en strategisk indsats tilpasset det enkelte hospital og den enkelte afdeling.
VIVE har på opdrag fra Overlægeforeningen/FAS og Danske Regioner undersøgt, hvordan hospitalerne kan gribe implementeringen af den ny ledelsesstruktur an, så det kan styrke deres lægelige ledelse.
”Vi har hjulpet med at oversætte ambitionerne i overenskomsten, så hospitalerne forhåbentlig kan se, hvordan de kan bruge det nye ledelseslag til at understøtte den ledelsesmæssige retning, der er relevant for dem,” siger forsker i VIVE Amalie Martinus Hauge, som har ledet arbejdet med inspirationskataloget.
Inspirationskataloget præsenterer hospitalerne for et såkaldt ledelseshjul med tre hovedtemaer med en række tilhørende refleksionsspørgsmål.
Det første tema Forandring har fokus på, hvordan afdelinger og hospitaler kan gribe udviklingsprocessen an. Det andet tema Organisering ser på, hvordan det nye ledelseslag kan spille sammen med de rammer og strukturer, hospitalerne har organiseret deres arbejde under. Endelig ser temaet Ledelse på, hvordan de nye ledelsesroller bedst udfyldes.
”Det nye ledelseslag skal ses som en mulighed for at give sit hospital eller sin afdeling et strategisk eftersyn. Det er nemlig på ingen måde ’one size fits all’ på hospitalerne, og det er vigtigt, at de enkelte afdelinger finder ud af, hvad der giver bedst mening for netop dem. Det kan ledelseshjulet hjælpe dem med at komme tættere på, ” siger Amalie Martinus Hauge.