Kontakt
Unge med minoritetsbaggrund lægger en plan for deres uddannelse, og de går efter uddannelser, der giver gode jobmuligheder.
Det viser VIVEs kortlægning af danske unges forventninger til uddannelse.
”På mange måder har unge med minoritetsbaggrund dårligere forudsætninger for at klare sig godt i uddannelsessystemet. De er mindre hjemmevante i uddannelsessystemet, og særligt derfor er det bemærkelsesværdigt, at de har så stærk motivation,” siger seniorforsker Jens-Peter Thomsen.
Minoritetsunge kommer generelt fra hjem, hvor forældrene har kortere uddannelser og tjener mindre end majoritetsdanske forældre. Forældrene kender ikke det danske uddannelsessystem, og de kan have dårligere sproglige forudsætninger for at orientere sig. Hertil kommer, at forældrene repræsenterer en uddannelseskultur, der kan være anderledes en den, de møder i det danske uddannelsessystem.
58 procent af unge med minoritetsbaggrund har lagt en plan for deres uddannelse. Det samme gælder 40 procent af majoritetsdanske unge. Unge med minoritetsbaggrund lægger mere vægt på det sikre uddannelsesvalg, hvor der er gode jobmuligheder.
79 procent af unge med minoritetsbaggrund mener, at det er vigtigt, at uddannelsen giver adgang til et godt job. Det samme gælder 52 procent af majoritetsdanske unge.
En del af årsagen til minoritetsunges ambitioner skal muligvis findes hos deres forældre. Forældrene har mere tydelige forventninger til deres børn.
”Minoritetsforældre er engagerede i deres børns uddannelse og har mere tydelige forventninger. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at uddannelse bliver tillagt stor betydning i familierne, og at forældrene opfordrer børnene til at bruge de muligheder, som uddannelsessystemet giver,” siger Jens-Peter Thomsen.
58 procent af minoritetsunge angiver, at deres forældre forventer, at de går på gymnasiet eller tager en videregående uddannelse. Det samme gælder kun 26 procent af majoritetsdanske unge.
Om kortlægningen
VIVE har spurgt en et repræsentativt udsnit af elever i 9. klasse til deres forventninger til uddannelse. Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i 2020. I alt 3.600 elever har svaret. Spørgeskemaet er konstrueret til at afdække sammenhængen mellem unges uddannelsesforventninger, deres uddannelseserfaringer, opvækstbetingelser og selvopfattelse. VIVE har spurgt om såvel de unges forventninger som deres tanker om uddannelse, grad af målrettethed og bekymring samt deres almindelige trivsel og opfattelse af sig selv.
Kortlægningen af finansieret af Lauritzen Fonden.
Mere fra samme undersøgelse
- Nyhed
Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”
- Nyhed
Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021
- Rapport
Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling
- Artikel
Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet
- Vidensindsamling
Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?
- Rapport
Specialundervisnings- og støttebehov i Haderslev Kommune
- Nyhed
Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion
- Nyhed
Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion
- Debatindlæg
Flere og flere forældre vender folkeskolen ryggen. Og nej, det er ikke kun de rige
- Nyhed
Striving to thrive: a randomized controlled trial of educational support interventions for children in out-of-home care