Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Nyhed, ­13. januar 2022

VIVE hjælper fire kommuner med at udvikle bedre ældrepleje

Allerød, Haderslev, Syddjurs og Tårnby Kommuner har bedt VIVE om at bistå med udviklingen og evalueringen af projekter om selvstyrende teams i ældreplejen. Projekterne er inspireret af den hollandske Buurtzorg-model om integreret hjemmesygepleje og hjemmepleje.

Afbureaukratisering, Arbejdsvilkår, Hjemmepleje, Kommune, Organisering, Sundhed, Ældre
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Pia Kürstein Kjellberg Projektchef, cand.scient.adm., ph.d. i organisation M: 41 39 35 28 piak@vive.dk
Martin Sandberg Buch Projektchef, cand.scient.adm. M: 41 39 35 21 mabu@vive.dk

Hvad er Buurtzorg-modellen?

Buurtzorg Nederland er en hollandsk organisation, der leverer hjemmesygepleje og hjemmepleje. Mottoet ”Kaffe først, så pleje og omsorg” udtrykker organisationens overordnede mål om, at hjælpen skal tage afsæt i borgerens ønsker og ressourcer. Samtidig skal borgerne møde færre forskellige medarbejdere, og det skal gøre dem mere tilfredse med den hjælp, de modtager.

Midlet er en række selvstyrende teams med udstrakt ansvar for (selv)ledelse og organisering internt. Samtidig har Buurtzorg skåret ned på ledelse, administration og dokumentation – både som følge af en bevidst filosofi og som følge af det vidstrakte ansvar, der ligger i de selvstændige teams.

Selve ordet Buurtzorg er hollandsk og betyder noget i retning af naboskabspleje eller nabopleje.

En ny pulje fra Socialstyrelsen på i alt 191,6 mio. kr. skal hjælpe kommunerne med at udvikle ældreplejen blandet andet med inspiration fra den Hollandske Buurtzorg-model. 25 kommuner har fået midler fra puljen, og VIVE skal støtte forsøg i fire af kommunerne.

De fire kommuner, som VIVE skal hjælpe med at udvikle koncepter og evaluere projekter for, er Allerød, Haderslev, Syddjurs og Tårnby Kommuner.

I Allerød er kommunens ambition blandt andet, at færre forskellige medarbejdere i hjemmet skal medføre øget kontinuitet og kvalitet, og at øget selvbestemmelse skal øge tilfredsheden for både borgere og medarbejdere. VIVE rådgiver kommunen om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til kommunens kontekst, og VIVE gennemfører også en midtvejsevaluering og en afsluttende vidensindsamling, når projektet er slut.

I Haderslev Kommune har man allerede erfaringer fra projektet ”Kaffe først – mennesket før bureaukratiet”, hvor der foreløbigt er etableret to tværfaglige teams efter inspiration fra Buurtzorg-modellen. De nye puljemidler skal bruges til at videreudvikle, udbrede og konsolidere teams-modellen og skabe en ny ledelses- og styringsmæssig overbygning. VIVE bistår med rådgivning om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til dansk ældrepleje, og evaluerer begge puljeprojekter.

Syddjurs Kommune har ligesom Haderslev allerede erfaringer med etablering af faste, tværfaglige og selvstyrende teams på ældreområdet. I projektet ”Mere værdig pleje” har Syddjurs Kommune udviklet og afprøvet en model for faste tværfaglige teams i ældreplejen, der nu skal implementeres i hele kommunen. I den forbindelse skal der bl.a. udvikles en klyngemodel, hvor flere teams samarbejder om opgaveløsningen i et lidt større geografisk område, og der skal afprøves nye modeller for økonomistyring og decentral visitation. VIVE bistår også i dette projekt med rådgivning om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til dansk kontekst, samt med evaluering af begge puljeprojekter.

Tårnby Kommune har fået midler til at udvikle et koncept for selvstyrende og tværfaglige teams, der dels omfatter det almindelige ældreområde, dels sætter målrettet fokus på samspillet til socialområdet med etablering af et særligt ”socialt ældreteam”. VIVE bistår med rådgivning, løbende vidensopsamling samt evaluering i forbindelse med projektafslutning.

Pia Kürstein Kjellberg, der leder projekterne i Haderslev, Syddjurs og Tårnby, ser de fire nye projekter som et vigtigt afsæt for at skabe viden om, hvordan og hvorvidt Buurtzorg-modellen kan anvendes til at skabe en bedre og mere velfungerende ældrepleje:

”De foreløbige erfaringer med modellen er positive, idet vi har set en bedre kontinuitet, en bedre tværfaglig indsats med afsæt i borgerens behov, en bedre borgeroplevet kvalitet og et lavere sygefravær”, siger Pia Kürstein Kjellberg.

”Vi ved imidlertid også, at der kan være udfordringer, når Buurtzorg-modellen skal oversættes til dansk, fordi modellen bryder med kendte organisatoriske og styringsmæssige rammer. De nye projekter giver vigtig viden om, hvordan og det er muligt at implementere modellen i regi af dansk offentlig ældrepleje – og hvad det i givet fald kræver af ændringer på lokalt og nationalt niveau," fortsætter hun.

 

VIVE-viden om Buurtzorg

Undersøgelser i gang

  • VIVE skal understøtte afprøvning af Buurtzorg-modellen i Haderslev Kommune
  • VIVE skal understøtte Buurtzorg-afprøvning Ikast-Brande Kommune
  • VIVE rådgiver om og evaluerer Buurtzorgmodel-projekt om værdig ældrepleje i Syddjurs
  • VIVE evaluerer udviklingsprojekt om nye organiseringsformer i ældreplejen
  • VIVE rådgiver om og evaluerer selvstyrende teams i Tårnby Kommunes hjemmepleje
  • VIVE bistår Syddjurs Kommune med at udvikle mere værdig ældrepleje
  • VIVE rådgiver om og evaluerer Buurtzorg-inspireret projekt i Haderslev
  • VIVE rådgiver om og evaluerer selvstyrende teams i Allerød Kommunes hjemmepleje

Udgivelser

  • Rapport: Buurtzorgs model for hjemmesygepleje og hjemmepleje
  • Rapport: Forsøg med Buurtzorg-modellen i Ikast-Brande Kommune
  • Debatindlæg: Hvis vi gør det rigtigt, kan den hollandske Buurtzorg-model blive et afsæt for varig forbedring af ældreplejen i Danmark
  • Debatindlæg: Astrid Krags selvstyrende ældreteams kan slå hul på ældreplejens udfordringer
  • Debatindlæg: Buurtzorg-teams forudsætter frihed under ansvar – men evner vi det?
  • Debatindlæg: Buurtzorg behøver ikke være økonomichefens værste mareridt

 

Læs også
  1. Rapport

    Onboarding af nye medarbejdere og vilkår for seniormedarbejdere skal bidrage til at fastholde arbejdskraft

  2. Nyhed

    Den faglige frisættelse som styringsmæssig idé.

  3. Nyhed

    Kortlægning af homo- og biseksuelles samt transpersoners levevilkår og samfundsdeltagelse

  4. Nyhed

    Receiving and engaging: can a simple ICT delivered government message change citizen health behavior? A field experiment

  5. Nyhed

    Ageing, dementia and the future - ambivalent futurework in rehabilitation-focused dementia care

  6. Debatindlæg

    Kvalitetsklynger i almen praksis viser gode takter, men er det tilstrækkeligt?

  7. Debatindlæg

    Lokale forskelle i kommunal velfærd er en naturlig konsekvens af mindre bureaukrati

  8. Nyhed

    Trappen

  9. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer ny model, som skal styrke lokale fællesskaber

  10. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os