En ny pulje fra Socialstyrelsen på i alt 191,6 mio. kr. skal hjælpe kommunerne med at udvikle ældreplejen blandet andet med inspiration fra den Hollandske Buurtzorg-model. 25 kommuner har fået midler fra puljen, og VIVE skal støtte forsøg i fire af kommunerne.
De fire kommuner, som VIVE skal hjælpe med at udvikle koncepter og evaluere projekter for, er Allerød, Haderslev, Syddjurs og Tårnby Kommuner.
I Allerød er kommunens ambition blandt andet, at færre forskellige medarbejdere i hjemmet skal medføre øget kontinuitet og kvalitet, og at øget selvbestemmelse skal øge tilfredsheden for både borgere og medarbejdere. VIVE rådgiver kommunen om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til kommunens kontekst, og VIVE gennemfører også en midtvejsevaluering og en afsluttende vidensindsamling, når projektet er slut.
I Haderslev Kommune har man allerede erfaringer fra projektet ”Kaffe først – mennesket før bureaukratiet”, hvor der foreløbigt er etableret to tværfaglige teams efter inspiration fra Buurtzorg-modellen. De nye puljemidler skal bruges til at videreudvikle, udbrede og konsolidere teams-modellen og skabe en ny ledelses- og styringsmæssig overbygning. VIVE bistår med rådgivning om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til dansk ældrepleje, og evaluerer begge puljeprojekter.
Syddjurs Kommune har ligesom Haderslev allerede erfaringer med etablering af faste, tværfaglige og selvstyrende teams på ældreområdet. I projektet ”Mere værdig pleje” har Syddjurs Kommune udviklet og afprøvet en model for faste tværfaglige teams i ældreplejen, der nu skal implementeres i hele kommunen. I den forbindelse skal der bl.a. udvikles en klyngemodel, hvor flere teams samarbejder om opgaveløsningen i et lidt større geografisk område, og der skal afprøves nye modeller for økonomistyring og decentral visitation. VIVE bistår også i dette projekt med rådgivning om, hvordan Buurtzorg-modellen meningsfuldt kan oversættes til dansk kontekst, samt med evaluering af begge puljeprojekter.
Tårnby Kommune har fået midler til at udvikle et koncept for selvstyrende og tværfaglige teams, der dels omfatter det almindelige ældreområde, dels sætter målrettet fokus på samspillet til socialområdet med etablering af et særligt ”socialt ældreteam”. VIVE bistår med rådgivning, løbende vidensopsamling samt evaluering i forbindelse med projektafslutning.
Pia Kürstein Kjellberg, der leder projekterne i Haderslev, Syddjurs og Tårnby, ser de fire nye projekter som et vigtigt afsæt for at skabe viden om, hvordan og hvorvidt Buurtzorg-modellen kan anvendes til at skabe en bedre og mere velfungerende ældrepleje:
”De foreløbige erfaringer med modellen er positive, idet vi har set en bedre kontinuitet, en bedre tværfaglig indsats med afsæt i borgerens behov, en bedre borgeroplevet kvalitet og et lavere sygefravær”, siger Pia Kürstein Kjellberg.
”Vi ved imidlertid også, at der kan være udfordringer, når Buurtzorg-modellen skal oversættes til dansk, fordi modellen bryder med kendte organisatoriske og styringsmæssige rammer. De nye projekter giver vigtig viden om, hvordan og det er muligt at implementere modellen i regi af dansk offentlig ældrepleje – og hvad det i givet fald kræver af ændringer på lokalt og nationalt niveau," fortsætter hun.