I 2011-2012 blev den første runde af PIAAC-undersøgelsen gennemført i Danmark. Her var fokus – ud over på læsning og regning – også på problemløsning med IT, mens det er problemløsning i mere bred forstand, der måles i 2022-2023.
I alt deltog ca. 157.000 mennesker fra 24 lande i PIAAC 2011-2012. Fra Danmark deltog ca. 7.000 mennesker. PIAAC 2011-2012 viste blandt andet, at:
- 16 procent af de voksne danskere havde svært ved at læse og skrive, 15 procent havde svært ved at regne, og 28 procent havde svært ved at bruge en computer til at løse hverdagsopgaver.
- Der var et klart sammenfald mellem kompetencer, uddannelse og beskæftigelse: Jo højere uddannelse, desto bedre kompetencer – og jo bedre kompetencer, desto højere sandsynlighed for at være i arbejde.
- Blandt dem med de svageste kompetencer var der en overvægt af kortuddannede, ledige, ældre, indvandrere og folk med dårligt helbred. Andre grupper var dog også i høj grad repræsenterede – for eksempel havde halvdelen af de svage læsere et arbejde, og en tredjedel havde en erhvervsuddannelse.
- De fleste arbejdende danskere brugte kompetencerne i deres job. Under 10 procent skrev aldrig på jobbet, og 20 procent brugte aldrig IT i forbindelse med arbejde. 4 ud af 10 lærte dagligt nyt på arbejdet, og mange kom på efteruddannelse og havde gavn af det – men en femtedel af dem i arbejde følte, at de havde brug for mere uddannelse for at kunne klare deres arbejdsopgaver.
- Internationalt lå Danmark under gennemsnittet i læsning og over gennemsnittet i regning. Målt på, hvor stor en andel af den voksne befolkning der har gode IT-færdigheder, lå Danmark over det internationale gennemsnit.
Publikationer med resultater fra 2011-2012-undersøgelsen
Seneste nyt
- Nyhed
VIVE på folkemødet 2023
- Nyhed
Elever flytter adresse for at komme ind på populære gymnasier
- Rapport
Der er potentiale for at udvide Den Socialøkonomiske Investeringsmodel til også at omfatte ældreområdet
- Undersøgelse i gang
VIVE undersøger vold mod udsatte sexsælgere
- Debatindlæg
Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever
- Rapport
Der er potentiale for at øge udsatte gruppers beskæftigelse i Norden
- Nyhed
VIVE-ekspert skal rådgive regeringen om fremtidens beskæftigelsesindsats i ekspertgruppe
- Nyhed
VIVE-projektchef udpeget til formand for nyt ekspertråd om fremtidens ældrepleje
- Nyhed
Nye former for beskæftigelse kan skabe utryghed for den enkelte
- Videnskabelig artikel
Andelen af unge indvandrere og efterkommere uden job eller uddannelse falder