Transition Work
Hvordan afgør sundhedsprofessionelle hvornår nok er nok?
De seneste årtier er der sket en markant stigning i antallet af behandlingsmuligheder til kræftpatienter. Mange af disse behandlingsmuligheder er udviklet til patienter, som er uhelbredeligt syge, hvorfor de ikke et har kurativt formål, men et livsforlængende sigte. Mange patienter lever derfor længe med uhelbredelig kræft, og på nogle områder bliver kræft omklassificeret fra at være en livstruende sygdom til en kronisk sygdom.
De nye behandlingsmuligheder skaber imidlertid også udfordringer. Idet der som oftest vil være flere behandlinger ’på hylden’, er der ikke på samme måde et naturligt behandlingsstop, som der var engang. Det medfører en ny opgave for de sundhedsprofessionelle, der skal vurdere og beslutte, hvornår man skal indstille behandlingen og fokusere på at skabe en god sidste tid inden døden. Der er dog mange forskellige hensyn på spil i sådan en beslutningsproces, hvor både patientens og de pårørendes præferencer, de sundhedsprofessionelles faglige integritet og samfundets ressourcer spiller en rolle.
Projektets formål
Forskningsprojektet Transition Work undersøger de udfordringer og dilemmaer, som sundhedsprofessionelle møder i arbejdet med livsforlængende behandling i forløb, hvor patienten nærmer sig døden. For at forstå både de normative og kontekstuelle dimensioner af disse udfordringer kombinerer projektet etnografiske feltstudier og filosofiske analyser.
Formålet med projektet er at skabe viden om det, forskerne bag kalder ’transition work’ eller 'overgangsarbejde'. Det er den indsats, som sundhedspersoner yder, eller kunne yde, for at skabe gode overgange mellem livsforlængende behandling og den sidste tid inden døden. Det er projektets ambition at bidrage med indsigter og begreber, som kan være med til at sætte fokus på og løfte den indsats, sundhedsprofessionelle yder for patienter i gråzonen mellem livsforlængelse og livsafslutning.