Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Tema: Ældres liv og arbejdsliv
  • Udgivelser om ældre
  • Ældredatabasen

Ældredatabasen

Den bliver kaldt en guldgrube af oplysninger – Ældredatabasen. For den kan give et billede af nutidens og fremtidens ældre danskere, som både er interessant for forskere - men også for alle andre i Danmark.

Der bliver flere ældre, og derfor er det vigtigt at kunne finde oplysninger om ældres hverdagsliv. Og dem findes der mange af i Ældredatabasen, fx hvor mange ældre, der lever alene, hvornår de forlader arbejdsmarkedet, hvor mange penge de har mellem hænderne, deres helbred og førlighed, ressourcer og plejebehov samt sociale relationer m.m.

VIVE og det tidligere Socialforskningsinstituttet/SFI har indsamlet information på ældreområdet siden 1962, og ældre er fortsat et kerneområde i VIVEs forsknings- og analysearbejde. Den første større undersøgelse af ældres levevilkår i Danmark blev gennemført allerede i 1962. Undersøgelsen inkluderede hjemmeboende danskere i alderen 62 år og derover og kortlagde gruppens tilknytning til arbejdsmarkedet, kontakt til familie, helbred og funktionalitet, boligforhold og økonomiske forhold. 15 år senere, i 1977, blev undersøgelsen gentaget.

Formålet med Ældredatabasen

I 1997 blev forløbsundersøgelsen Ældredatabasen grundlagt af det daværende Socialforskningsinstituttet sammen med en række samarbejdspartnere med det formål at skabe en dansk forløbsdatabase til samfundsvidenskabelig og humanistisk forskning på ældreområdet samt til udredningsopgaver til brug for den offentlige administration. Ældredatabasen har fundet bred anvendelse blandt forskere fra VIVE og i mange andre forskningsmiljøer i Danmark til fremme af viden og dokumentation på ældreområdet.

Siden Ældredatabasens 1. bølge i 1997 har Socialforskningsinstituttet/SFI foretaget yderligere tre dataindsamlinger i henholdsvis 2002, 2007 og 2012, og senest har VIVE foretaget en 5. dataindsamling i 2017.

Ældre interviewes hvert femte år

Ældredatabasen er en forløbsundersøgelse, der indsamler interviewdata hvert femte år, og er en central datakilde for VIVEs ældreforskning. Forløbsundersøgelser i ældreområdet giver en værdifuld mulighed for at tegne længere historiske rids af ældres levevilkår i Danmark.

Ud af 18.914 personer, som har besvaret eller delvist besvaret spørgeskemaet til Ældredatabasen, har 6.919 deltaget i én bølge, 4.684 har deltaget i to bølger, 3.443 har deltaget i tre bølger, 2.225 har deltaget i fire bølger og 2.643 har deltaget i alle fem bølger og udgør således Ældredatabasens fulde panel.

Anvendelsesområder

Ældredatabasen gør det muligt at lave analyser om:

  • Forandringer hos en årgang i takt med, at personerne bliver ældre, altså aldersforandringer, der sker over tid inden for en given fødselsårgang (fx personer født i 1935, som følges, fra de er henholdsvis 62 til 82 år gamle)
  • Forskelle mellem mennesker på samme alderstrin, som er fra forskellige fødselsårgange, såkaldte kohorteforskelle (fx 62-årige fra førkrigsgenerationen sammenlignet med 62-årige fra efterkrigsgenerationen)
  • Forskelle mellem forskellige fødselsårgange på et givent tidpunkt - tværsnitsforskelle (fx 57-årige i 2017 sammenlignet med 97-årige i samme år).

 

Seneste nyt
  1. Nyhed

    Unge falder fra ungdomsuddannelser af forskellige årsager

  2. Nyhed

    Vedholdende støtte kan hjælpe udsatte unge på vej i livet

  3. Nyhed

    Økonomiske sanktioner til forældrene får næppe eleverne mere i skole

  4. Gå hjem-møder

    Gå hjem-møder om inklusion

  5. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer model, der skal styrke tilliden mellem borger og kommune på handicapområdet

  6. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer syv projekter, der skal mindske alvorlig mistrivsel

  7. Debatindlæg

    Forskningsdirektør: Alene lønnen gør, at den akademiske socialrådgiver antages at være mere produktiv

  8. Rapport

    Haderslev Kommune har gode erfaringer med faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  9. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  10. Nyhed

    VIVE-forsker udpeget til ekspertgruppe for at få flere indvandrere i arbejde i Odense

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os