Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­5. maj 2022

A Janus-Faced State – Uncertain Futures and Frontline Workers’ Support for Immigrant Women Experiencing Abuse

Etniske minoritetskvinder i dårlige ægteskaber kan opleve den danske stat meget forskelligt: Det kan være som en varm hjælper, der støtter kvinderne til at opnå gode liv som enlige, eller som en kold modstander, der udviser dem af Danmark og sender dem tilbage til lande, hvor fraskilte kvinder risikerer fattigdom, vold og måske endda død. Denne dobbelthed udfordrer såvel kvinderne selv som de frontmedarbejdere, der skal hjælpe dem.

Anika Liversage
Indvandrere, Vold, Familie, Skilsmisse, Udsatte
Læs artiklen om minoritetskvinder og skilsmisse

+ tilhørende materialer

For nogle minoritetskvinder betyder en usikker opholdsstatus, at de ikke ved, om de kan forblive i Danmark efter en skilsmisse. Denne usikkerhed kan både udfordre kvinderne og de frontmedarbejdere, der møder dem. Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Anika Liversage Seniorforsker M: 33 48 08 57 ani@vive.dk

I Danmark skal ingen leve med vold. Kvinder i voldelige forhold kan derfor få hjælp til eksempelvis at blive skilt og til at starte nye liv. Hvis socialarbejdere får viden om, at børn lever med vold, kan mødre faktisk blive stillet over for valget imellem at forlade en voldelig ægtemænd eller få børnene fjernet af myndighederne.

Denne støtte til at forlade voldelige forhold ydes naturligvis også til kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, og den kan nogle kvinder gøre god brug af. For andre kvinder betyder en usikker opholdsstatus derimod, at de ikke ved, om de kan forblive i Danmark efter en skilsmisse. Denne usikkerhed kan være udfordrende både for kvinderne selv og for de frontmedarbejdere, der møder dem.

Man kan sige, at staten her har et janushoved. På den ene side er det varmt og støttende, på den anden side er det koldt og ekskluderende.

Fraskilte kvinder frygter udvisning, fordi de kan have meget svært ved at klare sig i deres oprindelseslande, for eksempel i Mellemøsten. Dels kan de have svært ved at forsørge sig selv og deres børn, dels kan en fraskilt kvinde blive udsat for repressalier fra både egen familie og svigerfamilie, fordi de anser skilsmisse for æreskrænkende. Derudover vil nogle kvinder, der i Danmark har fået en gyldig skilsmisse, stadig blive betragtet som gifte, hvis deres eks-mænd ikke bakker op om skilsmissen.

En vanskelig problemstilling

Overvejelser om skilsmisse kommer dermed også til at handle om, hvorvidt kvinder kan være sikre på at kunne forblive i Danmark.

I de senere år er det blevet stadigt sværere at få varig opholdstilladelse. Her har nogle af de flygtninge, som kom til Danmark efter 2015, særlige udfordringer, fordi der er et politisk ønske om, at de snarest muligt skal vende tilbage til eksempelvis Syrien. Hvis en sådan kvinde i Danmark går fra sin mand, vil hun ikke umiddelbart blive udvist, da hun har ophold som flygtning. Men hun risikerer på længere sigt at få inddraget sin opholdstilladelse.

Denne usikre fremtid udfordrer ikke kun kvinderne, men også danske frontmedarbejdere. For hvordan skal de forholde sig til kvinder, der udsættes for vold? Hjælper de dem ud af forholdet, kan de nok få bedre liv her i Danmark. Men hvis de om nogle år udvises af Danmark, kan skilsmissen i yderste tilfælde betyde, at de bliver dræbt. Det stiller både kvinder og frontmedarbejdere i vanskelige dilemmaer, som det er svært at se gode løsninger på.

Metode

Artiklen bygger på interviews med fraskilte kvinder med etnisk minoritetsbaggrund og med frontmedarbejdere, der arbejder med at yde hjælp til sådanne kvinder. De i alt 52 interviews stammer fra en undersøgelse for Udlændinge- og Integrationsministeriet, som VIVE publicerede i 2020.

Læs også
  1. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  2. Nyhed

    Polarisering og tilslutning til demokratiske normer

  3. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  4. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  5. Nyhed

    Hvordan hjælper vi særligt sårbare mennesker med misbrug? Gå hjem-møde Esbjerg

  6. Nyhed

    Hvordan hjælper vi særligt sårbare mennesker med misbrug? Gå hjem-møde Aarhus

  7. Rapport

    Frivillige familievenner er god støtte for pressede småbørnsfamilier

  8. Rapport

    Børn bliver oftere inddraget i Familieretshusets skilsmissesager, men forældrenes samarbejdsproblemer er fortsat svære at løse

  9. Rapport

    Hvordan støtter forskellige indsatser anbragte unge i overgangen til voksenlivet?

  10. Videnskabelig artikel

    Unge koner bliver hjemmeplejere for deres ældre minoritetsmænd

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os