Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Bogbidrag, ­24. marts 2022

Ældres levevilkår

Ældre mennesker udgør en stor og voksende gruppe i det danske samfund. Samtidig er gruppen i gennemsnit bedre uddannet end tidligere, har bedre helbred og større indkomst. Dette bogkapitel undersøger udviklingen i ældregruppens levevilkår og sammensætning.

Anna Amilon
Ældre, Sundhed
Læs bogen Et aldrende Danmark
De fleste ældre oplever, at de har et godt helbred og er tilfredse med den økonomiske situation. Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Kapitlet ´Ældres levevilkår´ undersøger, hvordan levevilkårene – herunder fritid, socialt liv, deltagelse i frivilligt arbejde, samboskab, økonomi, kørsel og ensomhed – har ændret sig over tid blandt ældre. Kapitlet optræder i bogen ´Et aldrende Danmark´ og undersøger udviklingen i levevilkår i perioden 1997-2017 med udgangspunkt i data fra Ældredatabasen. Kapitlet undersøger dermed både, hvordan levevilkårene har ændret sig for forskellige aldersgrupper, og hvordan levevilkårene ændrer sig med stigende alder. Samtidigt er der særligt fokus på årgangen født i 1940.

Konklusioner

De fleste ældre oplever, at de har et godt helbred og er tilfredse med den økonomiske situation. Andelen af ældre, der bor alene, er faldet. De fleste ældre har et aktivt fritidsliv, har hyppig kontakt til deres børn, og en stigende andel kører bil jævnligt.

I den sidste del af perioden 1997-2017 finder vi imidlertid en markant stigning i andelen af ældre, der føler sig ensomme – selvom det er vigtigt at påpege, at flertallet af ældre sjældent eller aldrig føler sig ensomme. Denne stigning i andelen af ensomme kan ikke forklares af ændringer i de øvrige levevilkår – fordi vi generelt finder en positiv udvikling. Udviklingen i ensomhed går dermed imod det, man ville forvente i lyset af ændringerne i de øvrige levevilkår, vi har undersøgt.

Anbefalinger

Ensomhed kan, ifølge forskning, medføre hjerte-kar-sygdomme, depression, en øget risiko for demens og tidligere død. Monitorering af udviklingen i ensomhed kan bidrage til at forklare, hvad der ligger bag den stigende ensomhed blandt ældre, og er derfor en central interesse, både i et praksis- og et forskningsperspektiv.

 

Om denne udgivelse

Samarbejdspartnere:

Rockwoolfondens forskningsenhed

Udgiver:

Gyldendal

Læs også
  1. Nyhed

    Trappen

  2. Nyhed

    Pharmacological Treatment of Mild and Moderate Pain in Primary Care – A Danish Registry-based Study

  3. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  4. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  5. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  6. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  7. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

  8. Rapport

    Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet

  9. Rapport

    Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien

  10. Rapport

    Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020-april 2021 – Delrapport 1. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os