Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­14. juni 2022

Betydningen af HOME-START familiekontakt

- En kvalitativ evaluering af HOME-START i Tønder

Småbørnsfamilier i sårbare situationer har glæde af frivillige familievenner, der hjælper med støttende samtaler og praktisk hjælp. Det viser en kvalitativ evaluering, som VIVE har foretaget af frivilligindsatsen HOME START med udgangspunkt i lokalafdelingen i Tønder.

Pernille Skovbo Rasmussen , Sigrid Trier Grønfeldt & Astrid Rosenberg
Børn og unge, Familie, Frivillighed, Samskabelse
Download evalueringen
Forældre oplever at det er en stor hjælp, når den frivillige familieven giver opmærksomhed til børnene. Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Pernille Skovbo Rasmussen Senioranalytiker, ph.d., cand.scient.soc. M: 41 39 35 09 pera@vive.dk

HOME-START er en frivillig organisation, hvor frivillige familievenner støtter småbørnsfamilier, der står i en vanskelig livssituation. De frivillige familievenner hjælper typisk familierne med venskabeligt samvær med børn og forældre, støttende samtaler og omsorg samt praktiske gøremål et par timer om ugen. HOME-START tilbydes aktuelt i 15 kommuner fordelt rundt i landets fem regioner.

Denne kvalitative evaluering er sat i gang af HOME-START

Landssekretariat med økonomisk støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udbrede viden om HOME-START og afdække HOME-STARTs betydning for familier og frivillige familievenner.

Evalueringen bygger på erfaringer fra lokalafdelingen i Tønder, hvor HOME-START systematisk har indhentet trivselsbesvarelser fra familierne både før og efter modtagelse af HOME-START støtten.

Resultater

Behov og ønsker hos familien samt match og personlig kemi mellem familie og frivillig familieven har blandt andet indflydelse på, hvilken form for støtte, familien modtager. Familierne, som har medvirket i evalueringen, oplever derfor forskelligt udbytte af HOME START indsatsen. Udbyttet kan for eksempel både bestå i afgrænset hjælp for en periode, eller støtten kan udvikle sig til en nær social relation, der i flere tilfælde fortsætter efter støtteperioden.

Forældre får pusterum og voksenkontakt

Nogle forældre oplever en stor hjælp og støtte, når den frivillige familieven kan give opmærksomhed til børnene en dag om ugen. Mens familievennen er sammen med børnene, kan forældrene få et pusterum eller få klaret praktiske gøremål, hvor de genvinder overskud til at være sammen med deres børn. Andre forældre er især glade for at have en samtalepartner og kontakt til andre voksne, som kan støtte dem i forældrerollen eller hjælpe til med børnenes trivsel og udvikling. Støtten fra familievennen kan også i nogle tilfælde medvirke til, at forældrene bedre kan fastholde job eller uddannelse og eksempelvis vende godt tilbage til hverdagen uden for hjemmet efter eksempelvis barsel eller en sygemelding.

Frivillige oplever mening og nytte med indsatsen

De frivillige familievenner giver udtryk for, at de selv får et positivt udbytte af at støtte de pressede familier. For eksempel oplever mange, at deres indsats giver en god følelse af at være til nytte, og for nogle frivillige familievenner udfylder HOME-START et tomrum i hverdagen eller giver dem et meningsfuldt afbræk.

Metode

Evalueringen består af en empirisk, kvalitativ og afgrænset interviewundersøgelse med udvalgte involverede parter i HOME-START Tønder, herunder otte familier, som har modtaget HOME-START støtte i løbet af 2021, seks frivillige familievenner, som har ydet eller fortsat yder HOME-START støtte, en koordinator fra Tønder lokalafdeling samt to kommunale repræsentanter fra Tønder Kommune, som aktuelt samarbejder med HOME-START lokalafdeling i Tønder. Derudover bygger evalueringen også på 22 familiers besvarelser af WHO-5 trivselsindekset, der består af fem spørgsmål om mental sundhed og trivsel.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

HOME-START Landssekretariat

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Undersøgelse i gang, januar 2022 - juni 2022 Betydningen af HOME-START familiekontakt - En kvalitativ evaluering af HOME-START i Tønder
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  3. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer ny model, som skal styrke lokale fællesskaber

  4. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  5. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  6. Nyhed

    Ungepanelet om efterværn

  7. Nyhed

    Efterværn og støtte set fra de unges perspektiv

  8. Nyhed

    Promoting interactive skills and mind-mindedness among early childcare professionals: study protocol for a randomized wait-list controlled trial comparing the Circle of Security approach with care as usual in center-based childcare (the SECURE project)

  9. Rapport

    Sådan bygger vi videre på coronanedlukningernes virtuelle patientkonsultationer

  10. Nyhed

    Is Nordic elder care facing a (new) collaborative turn?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os