Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­17. august 2022

Experiencing ‘nikah captivity’ in the West. Gendered conflicts over ending Muslim marriages

I 2020 udkom VIVE-undersøgelsen ”Etniske minoritetskvinder og skilsmisse – med fokus på muslimske praksisser”. Denne videnskabelige artikel bygger på rapportens data og præsenterer dermed nogle af undersøgelsens hovedfund for en international offentlighed. Artiklen er udkommet i tidsskriftet Journal of Muslims in Europe.

Anika Liversage
Integration, Vold, Familie, Indvandrere, Ligestilling, Skilsmisse
Læs artiklen "Experiencing ‘nikah captivity’ in the West" her
Artiklen bygger på interview med 28 muslimske kvinder, udført til en undersøgelse bestilt af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Anika Liversage Seniorforsker M: 33 48 08 57 ani@vive.dk

Denne artikel belyser de særlige problemer, der kan opstå, når muslimske minoritetskvinder ønsker at afslutte deres ægteskab i Danmark. Artiklen bygger på en undersøgelse, der viser, at kvindernes muligheder for skilsmisse – hvis deres ægtemænd modsætter sig den – afhænger af, hvor mange ressourcer den enkelte kvinde har frem for et specifikt religiøst ”regelsæt”.

En del muslimske kvinder fra anden generation har ressourcer nok og dermed styrke til relativt let at forlade uønskede ægteskaber. Omvendt kan især indvandrede kvinder opleve, at de har meget svært ved helt og fuldt at afslutte uønskede ægteskaber. De kan ligefrem opleve at sidde fast i deres ”nikah” – det ”muslimske ægteskab” – uanset at de er blevet skilt ifølge dansk lov. Dette fænomen betegner artiklen som ”nikah-fangenskab”.

Kvinderne søger ofte hjælp hos imamer og andre religiøse autoriteter for at opnå en status som ”helt skilt”, også i social og religiøs forstand. De er dog sjældent i stand til at få den ønskede hjælp. For nogle kvinder bliver en retssag i oprindelseslandet en løsning på deres udfordringer, men den mulighed kan være uden for rækkevidde for mindre ressourcestærke kvinder. Derfor ender nogle muslimske minoritetskvinder med i årevis at leve i en situation, hvor de hverken er helt gift eller helt skilt. I denne position kan de opleve stigmatisering fra andre indvandrere og blive udsat for forfølgelse af deres (eks)ægtemænd – en vanskelig livssituation, som både fysisk og psykisk sætter dybe spor.

Metoder

Artiklen bygger på interview med 28 muslimske kvinder, udført til en undersøgelse bestilt af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Artiklen anvendes også citater fra nogle af de 21 islamiske autoriteter, der blev interviewet til samme undersøgelse. Find den danske rapport her: Etniske minoritetskvinder og skilsmisse – med fokus på muslimske praksisser - VIVE

Læs også
  1. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  2. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  3. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  4. Nyhed

    Litteraturreview vedrørende risiko for arbejdsrelateret fysisk vold

  5. Nyhed

    Trade-offs between work-first and language-first strategies for refugees

  6. Videnskabelig artikel

    Læsere betragter kvinder som lige så kompetente som mænd

  7. Rapport

    Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022

  8. Klumme

    En ubehagelig mistanke

  9. Nyhed

    Non-Western Immigrants, the Transition from School to Education and to Work and NEET Status

  10. Kronik

    Børn udsættes fortsat for vold og overgreb i Danmark.

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os