Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­17. juni 2019

Known and Unknown Identities: Openness and Identity as Experienced by Adult Adoptees

Der ingen direkte sammenhæng mellem åbenhed om adoption og en positiv identitetsdannelse blandt adopterede. Som fagprofessionel er det imidlertid vigtigt at imødekomme de adopteredes behov for åbenhed eller det modsatte. Det fremgår af en videnskabelig artikel udgivet i tidsskriftet ’Adoption Quarterly’.

Sofie Henze-Pedersen
Læs den videnskabelige artikel Known and Unknown Identities
Som fagprofessionel er det vigtigt at imødekomme de adopteredes behov for åbenhed eller det modsatte. Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Sofie Henze-Pedersen Forsker, Antropolog, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 60 shp@vive.dk

Problemstilling

Forskningen har vist, at identitetsdannelsen kan være mere kompleks for personer, der er adopteret, end for resten af befolkningen. Denne større kompleksitet forklares ofte med henvisning til spørgsmålet om åbenhed i adoptionen, dvs. hvor meget viden den adopterede har om adoptionen og sit biologiske ophav, graden af kontakt mellem den biologiske familie og adoptivfamilien, samt måden der tales om adoptionen på i hjemmet. Forskningen peger særligt på, at en høj grad af åbenhed i adoptionen bidrager positivt til identitetsdannelsen, men kun få studier har set direkte på denne sammenhæng.

Artiklen undersøger sammenhængen mellem åbenhed i adoption og identitetsdannelsen blandt unge voksne og voksne, som er adopteret enten internationalt eller nationalt. I alt har 15 personer, der er adopteret, deltaget i denne kvalitative undersøgelse. Undersøgelsen er finansieret af det daværende Børne- og Socialministerie, og artiklen er udgivet i tidsskriftet ’Adoption Quarterly’. 

Konklusioner

Artiklen peger på, at der ikke er direkte sammenhæng mellem en høj grad af åbenhed i adoptionen og en positiv identitetsdannelse blandt personer, der er adopteret. I stedet peger undersøgelsen på, at identitetsdannelse er situationel og foranderlig. Mens flere af de adopterede oplever, at de har manglet en del af deres identitet på grund af manglede viden om deres adoption eller biologiske familie, så er der andre, der ikke har haft samme oplevelse. Disse oplevelser er dog ikke statiske og kan ændre sig gennem opvæksten, hvorfor adopterede kan give udtryk for modsatrettede oplevelser af forholdet mellem åbenhed og identitet på forskellige tidspunkter i livet.

Anbefalinger

Identitetsdannelse er en kompliceret proces for alle, men der er nogle særlige forhold for personer, der er adopterede, som skal forholde sig til flere forskellige familier – en biologisk og en adoptivfamilie – og navigere i eventuel mangelfuld viden om biologisk ophav, adoptionshistorie og kontakt. Som fagprofessionel er det derfor vigtigt at imødekomme de adopteredes behov for åbenhed eller det modsatte. Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at behovet kan opleves modsatrettet på forskellige tidspunkter i livet, men at disse modsatrettede oplevelser og følelser alle er en del af identitetsdannelsen hos personer, der er adopteret.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Børne- og Socialministeriet

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 3. oktober 2017 De fleste adopterede trives – men nogle får det svært
Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os