Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­21. februar 2023

Non-Western Immigrants, the Transition from School to Education and to Work and NEET Status

Indvandrere og efterkommere har større sandsynlighed end etniske danskere for at ende i gruppen af unge uden arbejde eller uddannelse. Forskellen mellem de to grupper er dog faldet fra 2010 til 2020, viser denne artikel. Den viser også, at hvis en ung er uden job eller uddannelse de første tre år efter grundskolen, så vokser risikoen for også at være det syv år efter grundskolen.

Vibeke Jakobsen
Indvandrere, Beskæftigelse, Uddannelse
Gå til artiklen om unge uden job og uddannelse
Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Vibeke Jakobsen Seniorforsker, cand.oecon., ph.d. M: 33 48 09 09 vij@vive.dk

Tidligere studier har vist, at børn af indvandrere klarer sig dårligere i overgangen fra grundskole til videre uddannelse og beskæftigelse, end etnisk danske børn gør. Blandt andet har børn af indvandrere en højere andel i NEET-gruppen (Not in Education, Employment or Training) – altså gruppen af 16-24-årige, der hverken er i uddannelse eller beskæftigelse.

Denne artikel prøver baseret på analyser af registerdata for perioden 1994-2011 – at besvare følgende tre spørgsmål:

  • I hvor høj grad er indvandrere og efterkommere overrepræsenteret i NEET-gruppen i de første tre år efter afslutningen af grundskolen?
  • Forklarer forskelle i familiebaggrund og grundskolekarakterer, at indvandrere og efterkommere er overrepræsenteret i NEET-gruppen?
  • Er det at være i NEET-gruppen i de tre år efter grundskolen forbundet med højere risiko for at være i NEET-gruppen syv år efter grundskolen – og i så fald, er denne sammenhæng stærkere eller svagere for indvandrere og efterkommere end for etniske danskere?

Konklusioner

I overensstemmelse med international og dansk litteratur viser artiklen, at andelen i NEET-gruppen efter endt grundskole er højere for indvandrere og efterkommere end for etnisk danskere. Analysen omfatter unge, der færdiggør grundskolen mellem 1995 og 2009, og den viser også, at forskellen mellem de to grupper er faldet i analyseperioden.

Når det gælder 1995-årgangen, er sandsynligheden for at være i NEET-gruppen for eksempel knap 20 procentpoint højere for børn, der er indvandret til Danmark i skolealderen, end for etnisk danske børn. Til sammenligning er sandsynligheden for 2009-årgangen for at være i NEET-gruppen ”kun” knap seks procentpoint højere for børn, der er indvandret til Danmark i skolealderen.

Når det gælder 2009-årgangen, viser analyserne endvidere, at forskelle i familiebaggrund (for eksempel forældrenes socioøkonomiske status) forklarer overrepræsentationen af indvandrere og efterkommere i NEET-gruppen. Når der tages højde for familiebaggrund, har indvandrere og efterkommere, som færdiggjorde grundskolen i 2009, faktisk en lavere sandsynlighed for at være i NEET-gruppen efter endt grundskole end etnisk danske børn.

International forskning viser, at det at være i NEET-gruppen i en ung alder øger risikoen for at være i NEET-gruppen senere i livet. Men det er ikke undersøgt, om denne sammenhæng er stærkere for indvandrere og efterkommere end for majoritetsbefolkningen.
Denne artikel viser, at det at befinde sig i NEET-gruppen i de tre år lige efter grundskolen hænger sammen med en højere risiko for at være i NEET-gruppen syv år efter grundskolen, og at denne sammenhæng ikke er hverken stærkere eller svagere for indvandrere og efterkommere end for etnisk danskere.

Læs også
  1. Nyhed

    Nye former for beskæftigelse kan skabe utryghed for den enkelte

  2. Nyhed

    Restricted Childhood, Interrupted Youth

  3. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  4. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  5. Rapport

    Unge opnår hurtigt en markant positiv effekt på løn og beskæftigelse ved at tage erhvervsuddannelse – for voksne varierer det mere

  6. Inspirationshæfte

    Kan fodboldtræning få unge i uddannelse og arbejde?

  7. Rapport

    Nyt redskab måler science-kapital

  8. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

  9. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  10. Notat

    Halvdelen af de unge uden job eller uddannelse får offentlig forsørgelse, mens resten økonomisk klarer sig på anden vis.

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os