Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnskabelig artikel, ­28. september 2021

The link between vision impairment and depressive symptomatology in late life: does having a partner matter?

Synstab blandt ældre fører ofte til lavere livskvalitet, men det kan reducere de negative konsekvenser at have en partner. Det viser dette studie, som undersøger risikoen for depression blandt svagtseende ældre med og uden partner.

Anna Amilon & Anu Siren
Ældre
Læs videnskabelig artikel
Risikoen for depression blandt ældre med synstab er mere end dobbelt så stor blandt enlige. Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Gennemsnitsalderen i befolkningen er stigende, og det betyder, at flere skal leve med et synstab i fremtiden. Årsagen er, at mange øjensygdomme, som forårsager blindhed eller stærk svagtsynethed, forværres med alderen. At leve med et synstab kan have mange negative konsekvenser for levevilkårene, for eksempel i forhold til at kunne klare sig selv og at kunne deltage i sociale aktiviteter. Det er begrænsninger, som i længden kan resultere i lavere livskvalitet.

Denne videnskabelige artikel beskriver et studie, der undersøger, hvorvidt det at bo sammen med en partner kan reducere de negative konsekvenser af et synstab. Helt specifikt ser studiet på, hvordan samleverstatus påvirker sammenhængen mellem et synstab og risikoen for depression. I den forbindelse undersøges partnerens rolle i forhold til, om ældre med synstab kan udføre hverdagsaktiviteter, deltage i sociale aktiviteter og få følelsesmæssig støtte.

Konklusioner

Stor risiko for depression blandt enlige ældre med synstab

Risikoen for depression blandt ældre med synstab er mere end dobbelt så stor blandt enlige som blandt dem, der har en partner. Det at have en partner har dermed stor positiv betydning for livskvaliteten hos ældre med synstab. Partneren bidrager med hjælp til hverdagsaktiviteter, men ikke til deltagelse i sociale aktiviteter.

Partneren svært ved at give følelsesmæssig støtte

Lidt uventet finder vi, at ældre med synstab, der har en partner, oplever at få mindre følelsesmæssig støtte end samlevende ældre generelt. Tidligere forskning viser, at de negative konsekvenser af et synstab hos én partner kan påvirke den anden partners livskvalitet, hvilket påvirker dennes mulighed for at yde følelsesmæssig støtte. Til gengæld kompenserer flere enlige ældre med synstab for manglen på en partner ved at øge andre sociale bånd og potentielle kilder til støtte, hvorved mange ender med at modtage mere følelsesmæssig støtte end enlige ældre generelt.

Anbefalinger

Selvom det at have en partner overordnet set reducerer risikoen for depression blandt ældre med synstab, finder vi tegn på, at de negative konsekvenser af synstabet også påvirker partneren. Det er derfor centralt, at indsatser, der sigter mod at reducere risikoen for depression blandt ældre med synstab, tager højde for, at synstabet kan reducere livskvaliteten for begge partnere.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

VELUX FONDEN

Mere fra samme undersøgelse

Videnskabelig artikel, 20. maj 2022 Negotiations of vulnerability in aging with vision impairment
Arrangement, 4. februar 2021 Lancering: Ældre med synstab
Rapport, 26. januar 2021 Ældre med synstab
Inspirationskatalog, 26. januar 2021 Livet med synstab
Læs også
  1. Nyhed

    Ageing, dementia and the future - ambivalent futurework in rehabilitation-focused dementia care

  2. Debatindlæg

    Lokale forskelle i kommunal velfærd er en naturlig konsekvens af mindre bureaukrati

  3. Nyhed

    Trappen

  4. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  5. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

  6. Rapport

    Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

  7. Rapport

    Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet

  8. Rapport

    Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien

  9. Rapport

    Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020-april 2021 – Delrapport 1. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande

  10. Nyhed

    Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os