Vægtstatus og trivsel hos børn og unge
Udgivelsens forfattere:
- Børn, unge og familie
- Sundhed Børn, unge og familie, Sundhed
Børn og unge med overvægt og særligt svær overvægt oplever i højere grad psykosociale problemer såsom mobning og lavt selvværd. Årsagerne til, at børn og unge udvikler overvægt, er komplekse og endnu ikke fuldt afdækket, men lav trivsel kan, udover genetiske og miljømæssige faktorer samt sundhedsadfærd, have betydning. Der er derfor fortsat behov for viden om samspillet, herunder årsagsretninger mellem vægtstatus og forskellige aspekter af trivsel.
Rapporten præsenterer VIVEs bidrag, der er baseret på data fra ’Børn og unge i Danmark’. Med en deskriptiv tilgang retter rapporten et indledende og eksplorativt blik på sammenhænge mellem vægtstatus og forskellige aspekter af trivsel blandt børn og unge i dels et ’her og nu’ perspektiv og dels et forløbsperspektiv, hvor de samme børn og unge følges over tid.
Unge med svær overvægt oplever lavere trivsel
Især unge med svær overvægt ser ud til samtidigt at have en lav grad af trivsel på flere af aspekter af trivsel. Unge med overvægt – men ikke svær overvægt – adskiller sig derimod generelt ikke fra jævnaldrende med normalvægt. Der tegner sig også et billede af, at undervægt kan være en risikofaktor eller indikator på lav trivsel hos børn og unge.
Overvægt og svær overvægt i 3-årsalderen er forbundet med en højere risiko for følelsesmæssige problemer fire år senere. Hos 11- og 15-årige årige med overvægt/svær overvægt ses en lavere self-efficacy fire år senere. Blandt 15-årige er undervægt forbundet med lav livstilfredshed fire år senere.
Fælles for 7- og 11-årige, der oplever problemer i forhold til jævnaldrende (for eksempel mobning eller ikke at have en god ven) er, at de i højere grad end børn uden disse problemer har overvægt/svært overvægt fire år senere. Blandt 15-årige er lav self-efficacy desuden forbundet med en højere forekomst af overvægt/svær overvægt fire år senere.
Generelt ses der ingen systematik i de sammenhænge, der findes i forløbsanalyserne. På tværs af tværsnits- og forløbsanalyserne ses dog sammenhæng mellem vægtstatus og self-efficacy blandt undersøgelsens 15-årige. Til gengæld genfindes den ’her og nu’ sammenhæng, der ses mellem svær overvægt og ensomhed, ikke i et forløbsperspektiv.
Samlet set peger resultaterne ligesom andre undersøgelser på, at særligt unge med svær overvægt oplever lav trivsel. Resultaterne indikerer desuden, at det blandt unge ikke kun er svær overvægt men også undervægt, som vi skal have øje for i et trivselsperspektiv. Herudover er det vigtigt at have øje for, at der for de fleste aspekter af trivsel er en relativ stor andel unge med lav trivsel uanset vægtstatus.
Metode
Rapportens analyser er baseret på data fra den spørgeskemabaserede panelundersøgelsen Børn og Unge i Danmark, der omfatter børn og unge i alderen 3-, 7-, 11-, 15- og 19 år.
I denne rapport anvendes der data fra de to seneste runder af Børn og unge i Danmark. Mens rapportens tværsnitsanalyser er baseret på data fra Børn og unge i Danmark 2022, er forløbsanalyserne baseret på børn og unge, der har deltaget i såvel 2018 som i 2022.
I rapporten indgår mål for vægtstatus (BMI) og fem aspekter af børn og unges trivsel: Følelsesmæssige problemer, problemer i forhold til jævnaldrende, livstilfredshed, self-efficacy og ensomhed.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Center for Sundt Liv og TrivselUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd